Zivju dīķis un terases 0


Jaunajos laikos ģimene privatizēja zemi ap māju un lielo zivju dīķi. Arī tagad tajā mīt karpas, karūsas un līdakas. Senāk dīķī ietiecās pussala, bet Cīruļiem radās interesanta ideja to atdalīt no sauszemes, izveidojot salu. Tapa vieta netraucētai atpūtai, jo tur var nokļūt tikai pa gājēju tiltiņu. Gleznainā vietā starp slaidajiem bērziem uzbūvēja namiņu un pirtiņu ģimenes atpūtai.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

“Vējainēs” 2000. gadā viesojās konkursa “Zivju dīķis zemnieku saimniecībā” žūrija – dzejnieks Imants Ziedonis, publicists Ēriks Hānbergs un žurnālists Aivars Berķis. Sakoptā dīķa īpašnieki saņēma tencinājumu, bet Imants Ziedonis ierosināja neturēt sveci zem pūra un pievērsties viesu uzņemšanai. Tagad viesu ērtībām iekārtotas piknika un telšu vietas, volejbola un futbola laukums. Te var izbaudīt makšķerēšanas priekus, kā arī doties nelielā, romantiskā laivu braucienā apkārt saliņai.

Saimnieka aicinājums ir galdniecība. Pie lielā dīķa Andris uzbūvējis trīs terases, no kurām divas tapušas pērnvasar. Vislielākā atrodas tuvu mājai, lai var ērti nopeldēties, bet mazākās – pie pirtiņas un atpūtas namiņa, lai var makšķerēt. Viņš veidojis arī atpūtas vietu ar grilu. Sols tapis no nezēmerētiem dēļiem, saglabājot interesantos malu izliekumus. Pie garā skursteņa piestiprināta pergolas konstrukcija, kas ar laiku apaugs ar vīnogulājiem. Blakus grilam novietota no ķieģeļiem būvēta gaļas un zivju kūpinātava. Uz saliņas redzams cits Andra meistardarbs – no resna un līka koka stumbra izgatavots piknika sols ar plauktiņiem. Zemākā daļa paredzēta sēdēšanai, bet uz augšu izliektajā galā izveidoti vairāki plauktiņi, kas atgādina trepītes.

Kā pašiem uzbūvēt terasi

CITI ŠOBRĪD LASA

Andris stāsta, ka ziemā, kad dīķi klāj ledus, gruntī pusotra metra dziļumā iedzinis desmit apmēram 10 cm diametra metāla stabus. To galus apzāģējis, lai būtu vienādā līmenī. Pavasarī, kad dīķi ieplūst palu ūdeņi, ledus paceļas apmēram par 10 cm un stabus izkustina. Tāpēc meistars iedzītajiem stabiem uzmaucis apmēram 30–40 cm garas resnāka diametra caurules. Tām galā uzmetinājis metāla plāksnes, pie kurām piestiprinājis koka brusas, un ar garām skrūvēm pieskrūvējis terases dēļus. Izskatās, ka terase uzmaukta uz stabiem kā vāks. Pavasarī ledus iedzītos stabus vairs nevar izkustināt.

Terasei saimnieks izmantojis egles kokmateriālus no pašu meža. Ar platai ēvelei pievienotajiem nažiem dēļiem izzāģējis gropītes, lai tie neslīd. Dēļus stiprinājis vasarā, kad siltajā ūdenī patīkami atrasties. Pirms stiprināšanas dēļiem ar otiņu uzklājis antiseptiķi, lai tie nepūst. Terasei pie viesu nama drošības nolūkos uzbūvētas arī margas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.