“Grauda spēka” rupjā rudzu maize 0

Nepieciešams: 300 g vidēji rupja maluma rudzu miltu, 700 g rupja maluma rudzu miltu, 4 ēdamkarotes tumšā mīkstā cukura, 2 tējkarotes sāls, aptuveni 4 ēdamkarotes ķimeņu, 180 – 200 g “Grauda spēka” rudzu ierauga, 1 l silta ūdens.

Reklāma
Reklāma

 

Kā pagatavot?

Veselam
Neredzamās slepkavas: četri ikdienas ieradumi, kas nemanāmi bojā asinsvadus un palielina trombu attīstības risku
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem trīs datumiem, tev uzlikts īpašs “zīmogs” no pagātnes
TV24
“Neviens nevarēja saprast, kas tas par ieroci!” Slaidiņš atklāj interesantu incidentu “Zapad 2025” laikā
Lasīt citas ziņas

 Cukuru un sāli izšķīdina nelielā daudzumā silta ūdens, pievieno miltus, iesalu, ķimenes, ieraugu un vēl ūdeni, samīca mīklu (tai jābūt mazliet mīkstākai, jo rūgstot rupjie rudzu milti uzsūc lieko škidrumu). Raudzē siltā vietā 12 – 24 stundas (jo ilgāk raudzē, jo maizei skābāka garša). Cepeškrāsni uzsilda līdz 220 grādiem, mīklu liek maizes formās vai veido kukulīšus. Gan formas, gan plāti ieteicams nedaudz ietaukot un izkaisīt ar miltiem. Cep pusotru līdz divas stundas, aptuveni 40 minūtes pirms gatavības samazinot temperatūru uz 180 grādiem. Rudzu maizi atdzesē un noliek nostāvēties vismaz 24 stundas, jo svaiga, tikko cepta ir mazliet mitra un ķepīga. Rudzu maizi var uzglabāt līdz 10 dienām. No gatavās mīklas nelielu daudzumu (apmēram 200 gramus) ieliek noslēdzamā trauciņā nākamajai cepšanas reizei – tas būs ieraugs, un to var uzglabāt ledusskapī līdz 2 nedēļām.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.