Rīgas Svētā Alberta katoļu draudzes prāvesta Krišjāņa Damberga pārraudzībā ir visa lielā dievnama saimniecība un atjaunošana – gan naudas gādāšana, gan projektu rakstīšana, gan atskaites.
Rīgas Svētā Alberta katoļu draudzes prāvesta Krišjāņa Damberga pārraudzībā ir visa lielā dievnama saimniecība un atjaunošana – gan naudas gādāšana, gan projektu rakstīšana, gan atskaites.
Foto – Timurs Subhankulovs

Kuram būs veto tiesības? 17


Taču likumprojekts šobrīd sniedz pagalam izvairīgu atbildi uz svarīgo jautājumu, kas tad īsti lems par naudas piešķiršanu un kam šajā jautājumā būs veto tiesības, vienīgi paužot, ka “sakrālā mantojuma finansēšanas programmu apstiprina VKPAI sadarbībā ar Sakrālā mantojuma padomi”. To savā atzinumā par likumprojektu prasa precizēt arī Tieslietu ministrija (TM).

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Juris Dambis ir pārliecināts, ka pēdējam vārdam šajā lietā jābūt inspekcijai, jo vienīgi tai ir atbilstoša kompetence kultūras mantojuma profesionālā atjaunošanā.

“KZ” no neoficiālām sarunām ar konfesiju pārstāvjiem gan rodas iespaids, ka vēlme ir VKPAI nedot pārāk lielu vaļu un ka galvenajām noteicējām par atbalstāmo objektu listi un pieņemamajiem lēmumiem jābūt pašām konfesijām.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Vispirms sanāk kopā baznīcu augstākās pārvaldes institūcijas – nekonkurējot, bet katra ar savu prioritāšu sarakstu. Tās iekšpusē nosakām mēs, nevis VKPAI. Inspekcija tikai apstiprina, vai šie listē iekļautie objekti ir atbilstoši, slēdz līgumu ar attiecīgā objekta īpašnieku un saņem atskaites – tātad pilnībā īsteno visu kontroli,” LELB redzējumu pauž Kaspars Upītis.

“Sliktākais būtu, ja konfesijas sāktu dalīt naudu savā starpā un no augšas noteiktu, kuriem objektiem to vajadzētu piešķirt. Mans redzējums ir, ka mēs zinām problēmas visā valstī, un tad skatāmies, kuras ir izcilākās vērtības,” uzsver J. Dambis.

Katrai konfesijai būtu jāiesniedz viens kopējs priekšlikums, norādot atjaunojamos objektus prioritārā secībā, taču nekādi nav regulēts, kā rīkoties, ja konfesiju prioritātes nesakrīt ar valsts pieminekļu politikas prioritātēm – uz to savā atzinumā norādījusi arī TM.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.