Gita Rēvalde
Gita Rēvalde
Foto – Dainis Bušmanis

– Jūs pieminējāt vēl vienu svarīgu VA projektu – radioastronomijas centru, kurā ieguldīti astoņi miljoni eiro, tostarp arī Ventspils domes finansējums. Vai tieši šī projekta īstenošana neradīja nesaskaņas starp jums un domi? Augstskolas pārstāvji esot ziņojuši: projekta noslēguma fāzē pašvaldības finansējums nebūs nepieciešams, toties divas nedēļas vēlāk nauda atkal prasīta. Tāpat projekta partneriem samaksāts vairāk naudas, nekā viņiem pienākas… Tas rada haosa iespaidu. 24


– Tā ir interpretācija. Projekts tika normāli realizēts, kaut bija smags, jo apjomīgs un iesaistīti starptautiski partneri. Jau trīs gadus pilsētas budžetā bija rezervēti līdzekļi projekta finansēšanai. Visi lielākie izdevumi bija tieši projekta noslēguma fāzē. Darbiniece bija kļūdījusies PVN aprēķinos, tāpēc kļūdaini tika aizsūtīta vēstule, ka naudu nevajadzēs, tomēr gana ātri attapāmies, ka tā ir kļūda. Iepriekš rezervēto naudu gan Ventspils dome tā arī nepiešķīra. Domāju, ka mūsu kļūda bija tikai formāls iegansts gan naudas nedošanai, gan uzbrukumiem man. Neraugoties uz to, projekts ir veiksmīgi noslēdzies. Tātad šis domes savulaik dotais uzdevums ir izpildīts.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Lasīt citas ziņas

– Ja šis ir formāls iegansts, tad kāpēc patiesībā Ventspils domes vadībai vairs neesat tīkama?

– Varu īstos iemeslus tikai minēt, jo skaidri tos pateicis neviens nav. Problēma varētu būt tā, ka pati vadīju augstskolu. Nebiju ņēmusi vērā to, ka augstskola atrodas Ventspilī un šajā pilsētā ir sava, īpaša kārtība. Sanāca tā: es esmu rektore, bet tas nenozīmē, ka man šo augstskolu patiešām vajadzētu vadīt. Vadīt grib domes vadība. Lemberga kunga vietnieks Vītoliņa kungs Ventspils domē ir atbildīgs par izglītību, tāpēc viņš no pašvaldības puses ir kurators augstskolai. Viņš zvana un saka, kas jādara. Iepriekšējais rektors kuratora teikto esot vienmēr ņēmis vērā. Pirms piekritu kandidēt uz rektora amatu, mani neviens nebija brīdinājis, ka augstskolai ar domi ir šāds sadarbības modelis. Tagad izrādās, ka Ventspilī jāgaida, ka no augšas pateiks, kas jādara. Es tā strādāt nemāku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vēl viena versija ir, ka augstskola Ventspilij vienkārši kļuvusi par dārgu, tāpēc nu jāatrod iemesls, lai to vairs nefinansētu vai vismaz samazinātu finansējumu. Šobrīd šis iemesls esmu es un it kā mans darbs.

Tāpat interesanti, ka uzbrukumi man sākās pēc tam, kad radās strīdi par to, kā Latvijā būtu izmantojams Eiropas Savienības piešķirtais finansējums pētniecībai. Trīs lielās universitātes uzskata, ka teju visa nauda jātērē būvniecībai, turklāt visam jābūt Rīgā, piemēram, Latvijas Universitātei (LU) gribas turpināt attīstīt Torņakalna kompleksu. Savukārt es un citu augstskolu pārstāvji vēlētos, lai arī reģioniem tiek kāds labums. Turklāt, ja visa nauda “aizies” būvniecībai, no kādas naudas maksāsim algas zinātniekiem? Kā piesaistīsim zinātnei jaunus cilvēkus?

Uzbrukumu sākšanās sakrīt arī ar laiku, kad Lembergs tikās ar LU rektoru. Nesen jau LU gribēja būt vienīgā zinātņu augstskola Latvijā. Iespējams, šīs idejas atdzimst.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.