Aigars Neilands (no labās) ar kaimiņu un lucīšiem nāk no jūras.
Aigars Neilands (no labās) ar kaimiņu un lucīšiem nāk no jūras.
Foto – Artis Drēziņš

No šprotu konveijera uz kūdras purvu 22

Sigita Kalve 15 gadus “Rāndā” strādājusi par šprotu blīvētāju pie konveijera, tagad Rojas centrā pārdod draugu zemenes.

Reklāma
Reklāma
Svara zudumam: 8 augļi, kas dabiski sadedzina taukus
Pārtika kā inde: 10 populāri, bet veselībai kaitīgi pārtikas produkti, kas bieži ir bagāti e-vielām
Uz Baltkrievijas robežas līst asinis: migrants nogalina poļu karavīru, kurš centās aizkavēt viņa nokļūšanu Eiropā 23
Lasīt citas ziņas

“Četras dienas izturēju kūdras purvā. Elles darbs! Ar rokām jāceļ 15 – 20 kilogramu smagas kūdras briketes tādos kā tornīšos. Ir cilvēki, kas tur turas sakostiem zobiem, jo nav citu variantu. Šprotes blīvēšana arī ir smags darbs, bet man patika, ļāva arī nopelnīt 400 – 500 eiro uz rokas, algu maksāja regulāri, nodokļi nomaksāti. Vasarā iešu uz mežu mellenēs, augustā darbu meklēšu jau ļoti nopietni, jo bezdarbnieku pabalsts tad ies uz beigām,” plāno S. Kalve, kura krīzē vaino gan Krieviju, gan Latvijas valdību, kas jau necietīšot, bet cietīs kā parasti – strādnieku šķira.

“Rāndas” direktora vietnieks Uldis Fīrmanis domīgi novelk, ka laikam viņu kādu laiciņu vēl uzņēmumā paturēšot, iemēģinājis jau rokas pie mencu aknu konservu iekārtas (starp citu, to darījis arī pats uzņēmuma īpašnieks), bet ražošanas daļas vadītāja Inese Puriņa uzrakstījusi atlūgumu un dosies pie bērniem uz Angliju, kur meklēs darbu.

CITI ŠOBRĪD LASA
“Kādi 50 cilvēki Rudē zaudējuši darbu pie mums, apmēram tikpat daudz bija rojenieku un valdemārpiliešu. Kādas divdesmit ģimenes tieši mūsu uzņēmumā izveidojās: cilvēki iepazinās un apprecējās, piedzima bērni. Tagad katrs sitas, kā var, čīkstētāju ir maz, kurzemnieki jau ir sīksti, cīnītāji, šai pusē vienmēr labi dzīvojuši visos laikos un neies jau tagad raudāt! Iet uz kūdras purvu, pie zemniekiem, daudzi jau ārzemēs. Es personīgi pat domās nevienu nevainoju: ir krīze, kas skar uzņēmumu un mani. Kad uzņēmums atjaunos darbību, nāksim atpakaļ,” cer I. Puriņa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.