“Divi protokoli vienā dienā sen nav bijuši,” atzīst VMD vecākais inspektors medību jautājumos Andrejs Zvirbulis (no kreisās). Administratīvā pārkāpuma protokolu paraksta mednieks Jānis Vesets, kurš savu vietu mastā bija atstājis ar neizlādētu ieroci.
“Divi protokoli vienā dienā sen nav bijuši,” atzīst VMD vecākais inspektors medību jautājumos Andrejs Zvirbulis (no kreisās). Administratīvā pārkāpuma protokolu paraksta mednieks Jānis Vesets, kurš savu vietu mastā bija atstājis ar neizlādētu ieroci.
Foto – Ilze Pētersone

Medības un alkohols 4

Kopš noteikumi medniekiem medībās pieļauj alkohola līmeni līdz 0,5 promilēm līdzšinējās nulles vietā, obligāta pārbaužu sastāvdaļa ir alkohola līmeņa noteikšana, stāsta I. Buiķis. Pēc viņa veiktā mērījuma trīs RTU kolektīva vīriem aparāts uzrāda stipro dzērienu lietošanu. Mednieki nedaudz samulst, tomēr atviegloti uzelpo, jo puspromile nav pārsniegta.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Pieķert medībās iereibušu mednieku gadās ļoti reti. Šogad Rucavas novadā kādam 25 gadus vecam vīram alkometrs uzrādījis vairāk par atļauto puspromili: pirmajā mērīšanas reizē – 1,83, otrajā – 1,76. Tomēr ne uzvedībā, ne sarunā ar viņu nekas nav liecinājis par dzērumu. Vīrietis tainsojās, ka iepriekš lietojis klepus zāles. Pēc sīrupa uzņemšanas alkohola līmenis patiešām var strauji paaugstināties, atzīst Buiķis – kāds eksperiments parādījis, ka pat līdz trīs promilēm, taču šāda reakcija novērojama tikai ļoti īsu brīdi.

Daudz efektīvāk stipro dzērienu lietošanu varot kontrolēt tieši pēc jakts, kad visi ierodas mednieku mājā, dīrā un dala medījumu, cep aknas un uzsauc tostu veiksmīgam pasākuma noslēgumam, nosaka inspektori. Šādā situācijā lielākais klupšanas akmens – ieroča noglabāšana, lai tam nevar piekļūt nepiederoša persona. Ko tik no vietējiem vīriem nedabū dzirdēt – pēc medībām viņi savas bises uzticējuši kolektīva biedram, kurš tās kā malku sakrāvis autiņā un aizvedis uz savām mājām. Ja labdari pa ceļam pārbauda, nepatikšanas par to, ka pārvadā svešus ieročus, garantētas. Tāpat kā īpašniekiem, kuri savus ieročus nodevuši personai, kurai par tiem nav atļaujas. Mednieki nav vakarējie un jau iemanījušies rakstīt viens otram ieroča lietošanas atļauju, lai likuma uzraugi viņiem nevar piesieties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārkāpumi medību laikā pamainās atkarībā no jaunu normu ieviešanas likumos un noteikumos. A. Zvirbulis stāsta, ka vienu laiku ķēruši tos, kas uz medībām devušies bez spilgtas krāsas cepurēm vai lentēm pie tām. “Vaiņodes novada kolektīvam četrus protokolus vienā reizē uzrakstījām,” viņš piebilst. Šodien ar šo sērgu vairs neesot jācīnās, jo mednieku saime apzinoties, ka košais apģērbs palīdz pašu drošībai.

Ja nu kādā kolektīvā vēl neesot skaidrības par medību drošību, lai paaicinot viņus ciemos, inspektori ir gatavi palīdzēt ar padomu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.