Foto – Shutterstock

Ja nemaksā 5

Ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu vai par pamatpakalpjumiem (piemēram, par ūdensapgādi), lai gan bija nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem, likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.2 panta pirmā daļa paredz, ka izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas.

Reklāma
Reklāma

Palīdzības saņemšana

“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Ņemot vērā jūsu ģimenes materiālo stāvokli, varat vērsties Rīgas domes Sociālā dienesta nodaļā pēc savas deklarētās dzīvesvietas, lai reģistrētos kā maznodrošināta vai trūcīga ģimene un saņemtu mājokļa pabalstu. Šādā gadījumā personai būs jādeklarē savi un ģimenes locekļu ienākumi. Mājokļa pabalstu nosaka, ņemot vērā noteikto ienākumu, kam jāpaliek ģimenei pēc īres un komunālo pakalpojumu samaksas.

Dzīvokļa rēķinā ieskaita arī maksu par gāzi, elektrību, īri, ūdeni, apkuri, taču ir noteikti patēriņa vai dzīvojamās platības ierobežojumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Darbspējīgai personai nosaka arī līdzdarbības pasākumus, piemēram, regulārus darba meklējumus. Tas nozīmē, ka jums un jūsu sievai būs jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā un jāsaņem bezdarbnieku statuss.

Dzīvokļa pabalsts tiek piešķirts uz trim mēnešiem. Iespējams, jūs varat pieteikties uz dzīvokli arī sociālajā dzīvojamajā mājā. Tad jums jādodas uz Rīgas domes Mājokļu un vides departamentu.

Likumā “Par dzīvojamo telpu īri” ir noteiktas īrnieku kategorijas, kurām izlikšanas gadījumā palīdzību sniedz pašvaldība. Tie ir maznodrošināti īrnieki, kuri sasnieguši pensijas vecumu vai ir darbnespējīgi invaliditātes dēļ vai ar kuriem kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona vai maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona, vai arī maznodrošināta persona, kas ir darbnespējīga invaliditātes dēļ.

Ja īrnieks izlikts no dzīvokļa sakarā ar īres vai komunālo pakalpojumu maksas parādiem (likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu ar īrnieku) un viņš atbilst kādai no iepriekš minētajām īrnieku kategorijām, tiesas sprieduma izpildi par izlikšanu atliek līdz brīdim, kamēr pašvaldība ierāda citu dzīvošanai derīgu vietu.

Tātad pēkšņi no dzīvokļa izlikt jūs nevar, turklāt varat saņemt palīdzību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.