Foto-Shutterstock

Reāli stāsti 11

Man mājās peldbikšu nav

Rīdzinieks Valdis (1959), bijušais dārznieks, dzīvo Iļģuciemā un jau pirms trīsdesmit gadiem sācis sauļoties kails. Viņš ar savu dzīvesbiedri iecienījis Buļļupes kluso pludmali, jo tā ir tuvāk mājām.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

— Sākotnēji tur nebija oficiālas kailsauļošanās pludmales, tikai pirms dažiem gadiem noteica nelielu zonu nūdistiem. Te sauļoties un peldēt nāk dažāda vecuma cilvēki, tostarp bezbērnu pāri. Agrāk nūdistu bija maz, bet tagad cilvēki kļuvuši brīvāki savā pašapziņā. Nevaru sevi iedomāties peldam vai sauļojamies peldbiksēs, arī sieva nevalkā peldkostīmu. Siltā laikā istabās, arī strādājot dārzā, vienmēr esmu kails un tāds arī guļu. Kā smejies, esmu tikai savā ādā. Īpaši patīkami just kailumu jūrā, kad ūdens pieglaužas ādai. Pretsaules apdeguma krēmu nelietoju. Kad āda jau puslīdz iesauļota, varu brūnināties pat četras piecas stundas dienā. Gadījies, ka netālu gulošais dod mājienu pabūt kopā trijatā, esmu bez aizspriedumiem – viss atkarīgs, ko viņš vēlas… Vispār sauļoties kompānijā ir daudz patīkamāk – var patērzēt, uzsist kārtis vai paspēlēt bumbu. Pagaidām nepatīkamā situācijā neesmu nonācis.

Laimonis zina, kas ir forši!

Jūrmalā tikāmies ar Armandu Siļķēnu (30) – jā, to pašu Laimoni no televīzijas reklāmas. Lai gan viņš nav izteikts nūdists, tomēr kailsauļošanos atzīst:

CITI ŠOBRĪD LASA

– Desmit gadus esmu strādājis Latvijas armijā, un jau astoņus sports ir mans dzīvesveids, bez kura nevaru iedomāties ikdienu. Vistuvāk sirdij ir kultūrisms, patīk arī riteņbraukšana, snovbords, ziemas peldes. Esmu dzīvespriecīgs, cienu humoru, un mans draugu pulks ir plašs. Jā, man ir stipra pašapziņa, tīk izcelties uz pārējo cilvēku fona – taču tā nav dižošanās, bet apliecinājums pozitīvajam, spējai iedvesmot citus sportam, kopt savu ķermeni. Kāpēc nepeldēties kailam? Staigājot puskailam gar jūru, ne reizi vien citi mani nopēta – lai priecājas, īpaši meitenes. Man patīk vingrot pludmalē, tā iegūstu arī saules iedegumu. Tādās reizēs gadās arī pārsteigumi, piemēram, reiz pienāk glīta meitene un piebiedrojas vingrot, taču pēc brīža redzu, ka pie mums steidz apaļīgs, ne visai kopts vīrietis. Izrādās, viņš ar šo sievieti ir laulībā septiņus gadus, un sāk dāmai pārmest, ka viņa sporto kopā ar mani. Tad gan neizturēju, pateicu visu, ko domāju, un aizstāvēju sievieti. Viņa raudādama mani apskāva, novilka savu laulības gredzenu un iesvieda vīram sejā… Vīrs bija šokā, pēcāk uzzināju, ka viņi izšķīrušies.

Plikie, nepārcepinieties!

Ārsti ne reizi vien atgādinājuši, ka ilgstoša sauļošanās ir kaitīga cilvēka organismam, jo pieaug risks saslimt ar ādas vēzi. Tāpēc nav ieteicams doties saulē no plkst. 11.00 līdz 15.00. Jāseko līdzi UV starojuma indeksam. Ja tas ir ļoti augsts, ārā vispār nebūtu ieteicams doties.”Karstās dienās, lai pasargātu ādu, būtu nepieciešams lietot aizsargkrēmu, kura saules aizsardzības indekss (SPF) ir vismaz 30. Saules aizsargkrēmi ir jāuzklāj bagātīgi, pa visu ķermeni, arī uz ausīm, lūpām, pēdām, krūšu galiem, ja sauļojaties kaili. 20 – 30 minūtes pirms došanās ārā. Tas jādara atkārtoti ik pēc divām stundām,” atgādina dermatoloģe veneroloģe Gundega Pētersone. Ilga atrašanās saulē veicina ādas novecošanos. Lai arī ir patīkamāk sauļoties kailam, tomēr vajag saprast, ka ikdienā dzimumorgāni tiek mazāk pakļauti ultravioleto (UV) staru ietekmei, tāpēc tiešos saules staros tos labāk nesauļot.

UZZIŅA

Kā vēstīts interneta vietnē nudisms.lv, patlaban Latvijā ir ir sešas nūdistu pludmales, kuras pārzina pašvaldības – Vecāķos (aptuveni 15 minūšu gājienā uz Kalngales pusi), Inčupē (no stacijas līdz jūrai gan patālu), Vakarbuļļos, Lielupē (pie upes ietekas jūras līcī), Ventspilī (uz dienvidiem no zilā karoga pludmales) un Liepājā (pie pilsētas dienvidu robežas ar Nīcas pagastu).

Nerakstīts uzvedības kodekss nūdistu pludmalē

1. Nekādu saulesbriļļu, lai izvairītos no aizdomām, ka tevi kāds slepus vēro.

2. Neaplūko citus ar caururbjošu skatienu. Neesi arī bailīgs – uzvedies kā ierasti.

3. Ņem līdzi visu vajadzīgo pludmalei pats un neuzbāzies citiem ar diedelēšanu – kaut iepazīšanās nolūkos.

4. Neuzbāzies pretējam dzimumam, ja redzi, ka esi nevēlams sarunu biedrs.

5. Neizrādi seksuālu aktivitāti.

6. Ja gribi apsēsties uz kopīgiem soliem, zem kailā dibena paklāj dvieli higiēnas nolūkos.

7. Promejot aiz sevis visu nokop.

Kas ir nūdisms, kas – natūrisms?

Nūdisma un natūrisma definīcijas atšķiras gan ģeogrāfiski, gan vēsturiski. Piemēram, ASV ar nūdismu un natūrismu saprot vienu un to pašu, toties Lielbritānijā tie ir atšķirīgi jēdzieni. Nūdisms ir tikai kailums, bet natūrisms – dzīvesveids, kas bez peldēšanās un sauļošanās kailiem ietver veselīgu uzturu, fiziskas aktivitātes, izvairīšanos no kaitīgiem ieradumiem, sevis cienīšanu utt. Natūrisma filozofija ir maksimāli iekļauties dabā. Pastāv pat starptautiskas organizācijas (piemēram, Starptautiskā  natūristu federācija) un daudzveidīgas aktivitātes, piemēram, kailo pārgājieni, velobraucieni, kanoe airēšana, baikeru braucieni u. c., lai veicinātu savstarpēju toleranci un akceptētu iecietību pret citādo. Natūristiem raksturīga askētiska tendence – nelietot alkoholu, nikotīnu, būt veģetāriešiem un naturālās saimniecības piekritējiem.

Reklāma
Reklāma

Nūdismam ir dažādi veidi. Tie pat ir pētīti zinātniski. Piemēram, ASV zinātnieks Marks Alans Dekamps savā pētījumā nūdismu iedala individuālajā, ģimenes (ierasti praktizē savās mājās, piemājas dārzā vienatnē vai tikai kopā ar ģimenes locekļiem), savvaļas (sauļošanās dabā, nūdistu pludmalēs) un sociālajā nūdismā (sociālā kontekstā, proti, to piekopj draugu kompānijās, ar paziņām īpašos nūdistu pasākumos, piemēram, nūdistu klubos un biedrībās).

Nūdisms pasaulē

Mūsdienās nūdisms ir plaši atzīts, ļoti populāra ir, piemēram, ”Red beach” pludmale Krētā (Grieķija), ”Hidden beach resort” Meksikā, Francijā šā dzīvesstila sekotāji pat dominē pilsētiņā Agdē, kur vasaras mēnešos iemītnieku skaits pieaug līdz 40 tūkstošiem. Jo te iespējams ne vien sauļoties kailam, bet pliks var doties arī iepirkties, pusdienot un apskatīt pilsētu. Vācijā Minhenē nūdisti iecienījuši pļaviņu Angļu dārza (“Englischer garten”) teritorijā. Ir simtiem nūdistu pludmaļu, kā arī daudz privātu natūristu kempingu un atpūtas bāžu. Kā raksta Marta Kukarane interneta portālā espati.lv: “Nūdisms kļuvis par jaunu vilni, kas ienes paprāvu naudas summu tūrisma firmu maciņos. Lidojumi ar lidmašīnu, braucieni ar mašīnām, ekskursijas un sportošana kailiem ir ļoti populārs vaļasprieks visā pasaulē (..) Tiekšanās dzīvot pēc iespējas tuvāk dabai ir neizbēgams protests pret urbanizēto pilsētas vidi. Britu dziedātājs Robijs Viljamss reiz izteicies, ka gadu gaitā viņš labprāt kļūtu par nūdistu. Viljamss intervijā žurnālam “OK” atklāja, ka nākotnē gribētu mulsināt savus bērnus. “Kad būšu vecāks, es, iespējams, kļūšu par vienu no tiem ļoti mulsinošajiem tēviem, kuri ir nūdisti,” stāstīja Viljamss. Arī ierakstot dziesmu savam albumam “Escapology”, Robijs bijis kails.  “Tas bija atbrīvojoši. To darot, es jutos patiešām brīvs, un tas bija iedvesmojoši,” atklājis mūziķis. Pasaulē zināmo nūdistu vidū ir Brūss Villiss, kuru kailu pat izdevies nofotografēt kādam žurnālam. Par nūdistēm tiek uzskatītas arī aktrises Helēna Mirrena, Uma Tūrmane, kā arī Brižita Bardo.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.