Vīrietis 25. jūnijā paraksta petīciju pie organizācijas “Glābiet bērnus” elektroniskās letes Kolonnu laukumā Madridē, kurā atgādina Spānijas valdībai to patvēruma meklētāju skaitu, kuriem nav izdevies sasniegt Spānijas krastus.
Vīrietis 25. jūnijā paraksta petīciju pie organizācijas “Glābiet bērnus” elektroniskās letes Kolonnu laukumā Madridē, kurā atgādina Spānijas valdībai to patvēruma meklētāju skaitu, kuriem nav izdevies sasniegt Spānijas krastus.
Foto – AFP/LETA

  6

Plāno sodīt

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers savā runā balstījās uz diviem pamatprincipiem – atbildību un solidaritāti. “Tāpēc esmu skaidri un gaiši pateicis, ka nevienu valsti nevar atstāt likteņa varā,” sacīja Ž. K. Junkers. “Pagājušajā nedēļā uzsākām pārkāpumu procedūras, kas nozīmē, ka pārvietošanas programmu kontrolēsim rūpīgāk. Uzspiesta solidaritāte nav laba, taču dažreiz jādara lietas, kuras negribam. Ceru, ka visas valstis pildīs noteikumus. Netaisos pret šīm valstīm sākt karu, jo neesmu agresīvs, bet noteikumi ir jāpilda,” runājot par valstīm, kuras šobrīd neuzņem imigrantus, norādīja EK priekšsēdis. Viņš piekrita A. Tajāni, arī uzsverot, ka jāveido pavisam jauna migrantu pārvietošanas sistēma, lai valstis, kas atrodas ģeogrāfiski neizdevīgākās vietās, būtu labāk pasargātas. Tāpat šim gadam jau piesaistīti 1,9 miljardi eiro, lai Ziemeļāfrikā labāk kontrolētu migrāciju.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Savukārt Eiropas Savienības augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni sacīja, ka viņai ir kauns par ikvienu bojāgājušo, kas zaudējis dzīvību ES neizdarību dēļ. “Jūras vidū vispirms jāglābj dzīvība. Pēc tam var domāt, vai viņš te ir legāli vai nelegāli, vai dot viņam patvērumu vai ne,” sacīja F. Mogerīni. “Mani pārņem šausmas, atceroties tos laikus, kad migrācijas jautājumus nekad neapsprieda ārlietu ministru sanāksmēs,” sacīja F. Mogerīni. Pēdējā laikā sperti vairāki veiksmīgi soļi uz priekšu migrācijas ierobežošanai. Piemēram, Nigērijas ziemeļos, Lībijā imigrantu plūsma ir samazinājusies.

Jāuzņem pat tad, ja nevēlas

Uz konferenci bija uzaicināts arī Lībijas premjerministrs Fajezs al Saradžs, kurš norādīja, ka valsts saskaras ne tikai ar migrācijas pro­blēmām. “Pat ja imigranti nonāk pie mums, viņiem jānodrošina vismaz pamatvajadzības, lai viņi varētu te dzīvot. Bez palīdzības mums to ir grūti izdarīt. Mums ir vairāk nekā 4000 km gara robeža, un tās pārvaldība prasa milzīgus līdzekļus. Paldies Vācijai, kas mums palīdz izstrādāt risinājumus. Savukārt ekonomiskais atbalsts palīdz samazināt nelaimes gadījumu skaitu Vidusjūrā,” sacīja Lībijas premjers. Problēma esot arī narkotikas un cilvēku tirdzniecība. “Esam gatavi slēgt divpusējas, daudzpusējas vienošanās, lai varētu strādāt roku rokā un cīnīties pret nelegālu migrāciju.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Konferences noslēgumā uzstājās arī Zviedrijas tieslietu un migrācijas ministrs Morgans Johansons, kurš spriedumos bija gana skarbs un tiešs. “Pavisam vienkārši – ja ir vajadzīga palīdzība, tad ir jāpalīdz! Diemžēl dažas valstis interesē tikai pašu labums. Bet tāda ir dzīve – dažreiz jādara lietas, kuras nevēlaties,” norādīja M. Johansons, kurš uzsvēra, ka Zviedrija jau 20 gadus investē miljardiem eiro citu valstu labklājībā. “Tā ir mūsu nauda, ar kuru dalāmies. Jā, ne vienmēr mums patīk dalīties. Es arī dažreiz aizdomājos – kāpēc paši nevarat sevi uzturēt? Taču tad saprotu, ka esam viena no bagātākajām pasaules daļām. Tas mums uzliek par pienākumu palīdzēt nelaimē nonākušajiem,” teica Zviedrijas migrācijas ministrs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.