Foto-Uldis Muzikants

Pavairo ar spietiem 1


Šovasar drava kļuvusi par vairākām saimēm lielāka.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Henriks Teivāns saimes pavairo lielākoties ar spietiem. Viņš uzsver, ka māšu audzēšanai un tvarstīšanai pašam redze vairs nav piemērota, tāpēc par labāko variantu atzīst šādu veidu. Taču to var atļauties tikai tad, ja kritiskajā laikā regulāri uzmana stropus, laikus zina, kāda kurā situācija.

Dažas saimes strādā čakli, nespieto, ir daudz dējumu. No tādām ņem kāres vājāko stiprināšanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Labas mātes iegūtas, atņemot tās čaklām saimēm, pieliekot jaunajai saimei un piespiedu kārtā liekot audzēt jaunu. Saimei, kam vecā māte atņemta, var pievienot kāri ar izvilktu māšu kanniņu.

Kad saime izspietojusi, to aizceļ vismaz desmit metru tālāk, izlauž liekās māšu kanniņas. Vietā noliek tukšu stropu. Saņemto spietu ievieto jaunajā mājiņā. Vecās saimes lidojošās bites salido spieta saimē, atceroties iepriekšējo mājvietu. Tādējādi izveidojas divas spēcīgas saimes.

Saime tiek kontrolēta

Līdz Jāņiem reizi 7–10 dienās bitenieks katru saimi pārlūko līdz pašai stropa apakšai. Jāseko līdzi, jo reizēm bišu māte aiziet bojā, vai pašam biteniekam gadās to piespiest.

Ja nepieciešams, jaunas mātes Henriks iegādājas no audzētāja Ķeipenē. Pilnīgi jaunu audzēt pašam nozīmē vasarā zaudēt laiku un līdz ar to arī medu.

Lai būtu vieglāk izcilāt smagās magazīnas, izveidoti speciāli krāģīši. Uz tiem uzliek stropa jumtiņu un uz tā kā uz galda novieto medus apkāres.

Kad viena medus telpa gandrīz pilna, jāliek tukša magazīna ar vaska plāksnēm rāmjos. Ja arī vairs nesanesīs medu, jo ienesums iet mazumā, vismaz darbosies un vilks vaska šūnas. Nākamgad tās atkal pirmās varēs likt stropā, lai pavasara ienesuma trakumā nav jākavējas ar vilkšanu, trauki jau gatavi.

Ērču profilaksei biškopis cītīgi izgriež tranu perus.

Klasiskajiem daudzkorpusa stropu jumtiņiem viņš vienmēr uzliek vēl šīfera loksni. Tā pasargā no mitruma, ja jumtiņā mēdz izveidoties caurumi, un garākais loksnes gals priekšpusē pasargā skreju no saules un lietus.

Reklāma
Reklāma

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.