Vasku kausē saule 1


Par šīsvasaras lielāko veikumu Henriks uzskata jauno vaska kausētavu saulē. Ja saulains laiks, divās trijās dienās vasks izkusis. Tas sevišķi svarīgi laikā, kad bieži dodas pie bitēm un katrreiz rodas vaska atlikums vai nedaudz šūnu jābrāķē. Daudzi bitenieki atteikušies no saules kausētavām, nekrāmējas ar sīkumiem, bet Henriks secina, ka, savācot un izkausējot pat nelielus gabaliņus vaska, rodas paliels daudzums, un mazai dravai tas ir nozīmīgi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
VIDEO. Slovākijas premjerministrs pēc slepkavības mēģinājuma atrodas kritiskā stāvoklī; atklāta uzbrucēja identitāte 22
Lasīt citas ziņas

Kausētavai izmantots dubultais stikls, tai ir grozāma pamatne, lai saules stari vienmēr spīdētu tieši stiklā. Sienas siltinātas ar putuplasta plāksnēm. Vāks blīvi nosedz kasti. Vasku liek lielā metāla paplātē, kam apakšējā malā ir režģis piemaisījumu uztveršanai. Apakšā – vanniņa, kurā satek vasks. Bitenieks visu gatavojis pats, bet tagad spriež, ka nākamajai izdevīgāk būtu pasūtīt stikla paketi kastes vākam, tādējādi vēl vairāk samazinot siltuma zudumus.

Kad pēc saimju ieziemošanas jākausē daudz vaska, lielu dravu saimnieki to dara speciālās iekārtās. Ja ir tikai dažas mājiņas, vasku var kausēt katlā, kurā ieliets nedaudz ūdens, un pēc tam izkāst caur marli. Kausēšanai izvēlas trauku ar taisnām malām, lai ērtāk izliet. Karstajam šķidrumam ļauj atdzist. Zeltainais vasks paceļas augšpusē, bet apakšā nostājas vasks ar piemaisījumiem. Kad ripulis sastindzis un atlēcis no katla malām, apakšdaļu nokasa un var pievienot, kausējot nākamreiz. Arī no saules kausētavas ņemto vasku ūdens peldē vajadzēs pārkausēt un izkāst, jo ir dažādi piemaisījumi. Taču vissvarīgāk ir sakausēt vispār, kaut vai ar piemaisījumiem, lai nebūtu zudumu. Vaska tabletes nebojā ne kodes, ne peles. Vasku izdevīgi iemainīt pret šūnām.

Pieraksti ar krītu

CITI ŠOBRĪD LASA

Dravā vajadzīgi pieraksti, taču ieraksti burtnīcā nav parocīgi lietojami, tāpēc Henriks tos aizpilda pēc tam, kad darbs pie saimes galā. Lai varētu ērtāk rīkoties, uzmetot stropam skatienu vien, un zinātu, cik saime laba, kas darāms, pie kuras jāpiestrādā, viņš stropa priekšpusē blakus skrejai ar krītu izdara atzīmes. Piemēram, cik daudz rāmīšu jau noņemts. Dažai – trīs, bet dažai – pieci. Atzīmēti gan medus, gan peru rāmji, kas izmantoti mazo saimju stiprināšanai. Pierakstīti spieta saimes dibināšanas un iziešanas datumi. Saimes darbs un stāvoklis tajā tiek novērtēts ar pluszīmēm. Čaklākajām tādu ir pat trīs. Kad sezona galā un visas piezīmes apkopotas dravas pierakstos, ar krītu rakstītās piezīmes noslauka ar mitru drānu un sezonu sāk ar jauniem pierakstiem.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.