Igaunijas jaunais pirmais pāris – valsts prezidente Kersti Kaljulaida un viņas noslēpumainais dzīvesbiedrs Georgs Rēne Maksimovskis.
Igaunijas jaunais pirmais pāris – valsts prezidente Kersti Kaljulaida un viņas noslēpumainais dzīvesbiedrs Georgs Rēne Maksimovskis.
Foto – REUTERS/LETA

  2


Nākotne bērnos

Pēc Kaljulaidas domām, jebkuras problēmas risināšana sākas ar tās izklāstu. Šo principu viņa redz arī kā vienu no savas prezidentūras elementiem, ko izskaidroja parlamentam: “Prezidentam jābūt prasīgam un jāmāk labi izklāstīt domu, lai svarīgākie jautājumi vienmēr atrastos darba kārtībā.”

Reklāma
Reklāma
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav 285
Lasīt citas ziņas

Savā inaugurācijas runā Kaljulaida vairākkārt pieminēja bērnu lomu Igaunijas nākotnē: “Šodien dzimst bērni, kam okupācija ir tikai viņu vecvecāku atmiņas. Viņi ir brīvās Igaunijas mazbērni. Šie 100 000 bērnu un viņu vecākie brāļi un māsas – tā ir mūsu atbildība. Mūsu darbs – uzturēt bērnu ticību Igaunijai, pašiem sev un nākotnei.” Kaljulaida pati ir četru bērnu māte. Divi bērni no pirmās laulības jau ir pieauguši – 27 gadus vecā Silja Merdla ir Tallinas Tehniskās universitātes doktorante un strādā par ģeodēzijas pasniedzēju, bet 23 gadus vecais Sīms Talviks pabeidzis Igaunijas IT koledžu un šobrīd nodarbojas ar sava startapa “Sorry As A Service” attīstību. Minētā pakalpojuma mērķis ir palīdzēt uzņēmumiem atvainoties klientiem par kļūmēm. Igaunijas mediji vēsta, ka “Sorry As A Service” gūstot it labus panākumus kā valstī, tā ārzemēs. Pārējie divi dēli ir kopdzīvēs ar otro vīru Georgu Rēni Maksimovski.

Jaunā Igaunijas vadītāja ir pārliecināta, ka citu kritizēšana un kašķēšanās neko labu nenes. Inaugurācijas runā, atzīstot, ka valsts attīstība notiek ne bez nebūšanām, Kaljulaida sabiedrībai lika pie sirds arī šādus vārdus: “Tie mazie bērni, kurus es pieminēju, ir pārliecināti par sevi. Par sevi pārliecināti ļaudis rada un uztur kultūru (..). Ja mēs norādīsim uz vājām vietām, tas nevirzīs mūs uz priekšu. Nav tādu cilvēku, kam nebūtu trūkumu. Igauniju attīstīt var, tikai atbalstot vienam otru.”

Vīrs ar noslēpumu

CITI ŠOBRĪD LASA

Viena no lietām, kas īpaši intriģē Igaunijas medijus, ir Kaljulaidas dzīvesbiedra, 50 gadus vecā Georga Rēnes Maksimovska personība. Zināms, ka viņam ir elektronikas inženiera izglītība un viņš kādu laiku strādājis kibernētikas jomā. Laulībā abi ir kopš 2011. gada. Kādā intervijā īsi pirms ievēlēšanas nākamā prezidente par sava vīra nodarbošanos izteicās šādi: “Teikšu atklāti: es nezinu, ar ko nodarbojas mans vīrs. (..) Zinu tikai to, ka viņam bija pielaide valsts noslēpumam, bet ko tieši viņš darīja, es nezinu.” Pēc “Eesti Ekspress” ziņām, Maksimovskis strādājis Igaunijas Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošajā Informācijas departamentā. Šo iestādi uzskata par pašu slepenāko Igaunijā, un tās uzdevums ir izlūkinformācijas un ar drošību saistītas informācijas vākšana. Pašas prezidentes komanda gan apgalvo, ka Maksimovska darba vieta bijusi Igaunijas Valsts infokomunikāciju fonds (RIKS), kas nodarbojas ar valdības sakaru nodrošināšanu. Katrā ziņā brīdī, kad viņa dzīvesbiedre kļuva par prezidenti, Maksimovskis oficiāli jau skaitījās bezdarbnieks. Skaidrs, ka sievas jaunais amats viņam kā publiskai personai vairs neļautu nodarboties ar agrāko. Interesanti, ka arī Kaljulaidas pirmais vīrs Tāvi Talviks, par kopdzīvi ar kuru viņa sacījusi, ka “pārauga šo laulību”, 90. gados ieņēma augstu amatu izlūkstruktūrās.

Lai vai kā, Georgs Rēne Maksimovskis ir piekritis uzņemties “Igaunijas pirmā džentlmeņa” lomu un par to viņam saskaņā ar Igaunijas likumdošanu pienākas samaksa – 30% no prezidentes algas. Tā kā Igaunijas valsts galvas alga ir 5299 eiro, tad Maksimovskis saņems 1590 eiro. Kaljulaidas dzīvesbiedrs pat vēl ātrāk par pašu jauno prezidenti piedzīvojis, ko nozīmē jaunais statuss, jo burtiski dažas dienas pēc vēlēšanām prese “izraka”, ka viņam ir 151 eiro liels nesamaksāts zemes nodokļa parāds.

Kersti Kaljulaida par attiecību veidošanu ar Igaunijas krievvalodīgajiem.

– “Jākoncentrējas uz to, kas mūs apvieno, nevis uz to, kas šķir.”

– “Gribētos, lai valodas mācīšanās temats tiktu skatīts bez emocijām.”

– “Mēs visi esam Igaunijas iedzīvotāji un es negrasos izdarīt kaut kādu principiālu dalījumu, runājot ar Austrumviru apriņķa, Sāmsalas vai Virumā iedzīvotājiem. Vienīgi personīgā saskarsmē ar ļaudīm, kuru dzimtā valoda atšķiras no manas dzimtās, es pacentīšos runāt viņu valodā. Protams, ja es to pratīšu.”

(No intervijas telekanālam “ETV+”)

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.