Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Atšķirīgi materiāli 1


Par Onduline viļņotajām loksnēm jau nesen mūsu žurnālā stāstījām. Tās izgatavo no organisko šķiedru kompozītmateriāla, vienkāršāk skaidrojot, no vairākās kārtās sapresēta kartona, kas augstā spiedienā un temperatūrā piesūcināts ar melnu, sarkanu, brūnu vai zaļu krāsu un modificētu bitumenu. Loksnes izmērs ir 200 x 95 cm un biezums 3,5 mm, viena sver 6,4 kilogramus.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Onduline maksā vidēji 8 eiro par loksni atkarībā no krāsas. To pašu presēto kartonu var iegādāties arī uz pusi lētāk, protams, ar citu nosaukumu, un daudzi taupības nolūkā tā arī dara. SIA “Ondulat” pārdošanas speciālists Intars Jermacāns pat pieļauj, ka vairs tikai katra otrā nopirktā loksne ir Onduline. Lētās atšķiroties pēc izskata, struktūras un krāsas, un, piemēram, tās spāņu sarkanās jau pēc pāris gadiem uz jumta kļūstot melnas…

Eternit Klasika L nāk no cita, augstāka plaukta – tas ir bezazbesta šīferis, ko ražo lietuviešu–vācu kopuzņēmums “Eternit” Akmenē Lietuvā. Identiskas loksnes kā vecajam, kaitīgajam (izmēri un profils jeb vilnis), tikai pavisam cits saturs: azbesta vietā par stiegrojošo vielu izmantota dabiska akmens šķiedra, tā sauktais fazers. Maisījumā ietilpst arī cements, celuloze, kartons, ūdens un gaiss. Speciālā pamatkrāsa paaugstinot loksnes ūdensnecaurlaidību un uzturot arī augšējā, konkrētās krāsas slāņa saķeri, tātad sola jumtam gan izskatu, gan izturību saules mūža garumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Materiāls nudien nav peļams, salīdzinoši labāks par bitumena loksnēm, taču attiecīgi dārgāks un, pats galvenais, aptuveni četras reizes smagāks (1,5 kvadrātmetru loksne sver apmēram 25 kg). Automātiski rodas jautājums – vai jumta koka konstrukcija ir piemērota šādai nastai? Ražotāji apgalvo, ka loksnei arī svars esot līdzīgs kā vecajam šīferim, tātad nomainot vienu pret otru, papildu stiprināšana it kā nav vajadzīga. Jo tad tās ir papildu izmaksas…

Klasika ir viena no “Eternit” lokšņu sērijām, piemērota lēzeniem jumtiem ar mazu slīpumu, un to iesaka izmantot arī renovācijas darbos. Turklāt zvaigžņu stāvoklis pašlaik ir sevišķi labvēlīgs – visu veidu Eternit produkcijai, cik noprotams internetā, līdz 30. novembrim ir īpaša akcijas cena. Piemēram, Klasika L (175 x 113 cm) kļuvusi par trim eiro lētāka – ar PVN vairs 11,60 eiro par loksni, un vēl patīkamāk izskatās 5,87 eiro/m2. Pirmajā mirklī šķiet – nu tikai drusku dārgāk nekā īstā Onduline!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.