Foto – Valdis Semjonovs

– Atvainojiet, partijas ir tik nespēcīgas, ka pat stiprākajām nebūtu 50 vienmandāta apgabalos izvietojamu personu. 10


– Pieņemsim jaukto vēlēšanu modeli un stimulēsim, celsim partiju attīstību, konkurētspēju. Piekrītu, tas ir partijas organizēšanas jautājums, ka jāspēj salasīt vismaz 50 spilgtu politiķu.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

– Kādi ir jūsu vērojumi prezidenta vēlēšanu gaitā, sākot ar kandidātu virzīšanu un beidzot ar sēdi, kad Vējoņa kungu vēlēja augstajā amatā?

– Sāksim ar plašsaziņas līdzekļos bieži piesaukto cilvēkiem iestāstīto kā vienīgo patiesību – maksimālu atklātību amatpersonu ievēlēšanā. Gandrīz visus Saeima jau vēlē atklāti, tikai prezidentu slēgtā balsojumā. Partijas izlikās, ka iesaista sabiedrību kandidātu apspriešanā, bet sanāca farss. Koalīcija virzīja savu cilvēku, bet vienoties neizdevās, kaut prezidentam tiešām jābūt Saeimas, tautas, nevis “koalīcijas” prezidentam. Tāpēc priekšvēlēšanu pasākumi bija kampaņveida, jo lemt tāpat lēma Saeimā. Pašreizējā modelī prezidentu ievēlē kā kompromisa figūru, dažiem politiskiem spēkiem vienojoties, un pie spēcīga līdera tādā veidā netikt. Vaira Vīķe-Freiberga ir drīzāk izņēmums, kas apstiprina likumsakarību.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Tā arī nezinām, no kurienes Vējonim krita izšķirošās balsis.

– Samanāma āža kāja, kas rēgojas no latvisko partiju valdošās koalīcijas. “Saskaņa” skaitās mūžīgais opozicionārs, bet var tikai apbrīnot viņu stratēģiju, jo viņi lielākoties spēj sakārtot labas attiecības ar varas partijām, vienlaikus publiski izrādot Elksniņu un Zariņu, kā “opozicionārus”. Visu cieņu Vējonim, bet “No sirds Latvijai” par viņu tomēr nebalsoja. Blakus sēžot Reģionu apvienībai, man ir pārliecība, ka arī viņi to nedarīja. Vienīgais izskaidrojums, ka, ārēji norobežojoties no “sliktajiem”, kam līgums ar Putina partiju un ar ko nekāda sadarbība nevar būt, paslepen ar viņiem tiek slēgti darījumi! Vēlēšanās no viņiem pievāktās balsis par attiecīgām amatpersonām ir labas diezgan. Tā nav saspēle vienā vien balsojumā. Bet, paturpinot prezidenta tēmu plašāk, uzskatu, ka jāsāk diskusija par Valsts prezidenta pilnvaru palielināšanu, un par spīti skeptiķiem esmu panācis, ka ir izveidota darba grupa, kas ar šo jautājumu nodarbosies.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.