Izdzīvoja zem eglītēm 1

“Ar māmiņu parasti daudz sirsnīgi runājām, atcerējāmies aizgājušos laikus. Tajā dienā saruna sanāca neparasti īsa, viņa piecēlās un strauji aizgāja. Savās mājās vairs neatgriezās. Kā vēlāk noskaidrojām, māmiņa ap pusdiviem vēl bija iegriezusies aptiekā Rīgas ielā, kas ir kāda puskilometra attālumā,” atceras meita Nadežda Lontone.

Reklāma
Reklāma
Skolas direktora viedoklis par skolotāju apdāvināšanu mācību gada noslēgumā: “Sabiedrība ir morāli slima ar šīm dāvanām un pateicībām”
13 pazīmes, kas liecina – tavs partneris ir “toksisks” un zog tavu laimi 2
10 produkti, kas “svilina taukus” un paātrina vielmaiņu
Lasīt citas ziņas

Piederīgie par sievietes pazušanu policijai paziņoja ap sešiem vakarā. Kā stāsta Valsts policijas Limbažu iecirkņa kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Kaspars Zvirbulis, tūlīt sākti meklēšanas darbi.

“Laiks bija labs, bez sniega, ap nulli. Jūrmalas iela iet paralēli jūras krastam un ārpus pilsētas pāriet stigā. Grūti nomaldīties. Bet tante pazudusi un bija problēma – viņai nebija mobilā telefona. Meklēšanā iesaistījās padsmit policistu, no Valmieras izsaucām kinologu ar suni – tas aizveda uz aptieku, tantes mājām, bet tālāk nekur neveda. Meklēšanā iesaistījās pazudušās piederīgie, kaimiņi. Līdz pusnaktij pārmeklējām apkārtni, aptaujājām cilvēkus. Uznāca liels vējš, slapjš sniegs. Nekā. No rīta ar gaismiņu darbus atsākām, pamazām palielinot meklējamo platību. Domājām: cilvēks gados, nekur tālu jau nevar aiziet. No vienas puses jūra, no otras – šoseja, taču ārpus pilsētas ir diezgan brikšņains. Izmeklējāmies līdz pat aptuveni četrus kilometrus tālajam Reisagrāvim Rīgas virzienā, ko tante noteikti nevarēja pārvarēt. Vēl piesaistījām cilvēkus, bet nekā,” stāsta K. Zvirbulis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet laiks gāja un policija nolēma lūgt armijas helikoptera palīdzību – tas atlidoja trijos pēcpusdienā un ar termovizoru pārmeklēja teritoriju līdz pat astoņus kilometrus tālajam Svētciemam. Nekā.

K. Zvirbulis atzīst, ka neesot vairs bijis lielu cerību atrast sievieti dzīvu, taču Ziemassvētku rīts atnāca ar labu vēsti. “Liepkalnu” (sk. karti) mājas iedzīvotājs gājis pēc eglītes un egļu biežņā uzgājis guļošu sievieti. V. Tomsone atradās apmēram trīs kilometrus no savām mājām starp Tallinas šoseju un jūru. Termovizors nespēja uztvert ķermeņa siltumu, jo blīvie egļu zari to nelaižot cauri. Kundze bija pie samaņas, bez apsaldējumiem vai citiem dzīvībai bīstamiem simptomiem, varēja pateikt savu vārdu, bet ļoti nogurusi. Sievieti ievietoja Valmieras slimnīcā, pēc dažām dienām gribēja jau izrakstīt, diemžēl 29. decembrī viņai radās veselības problēmas, un 31. decembrī V. Tomsone nomira.

“Māmiņa īsti nespēja paskaidrot, kāpēc apmaldījusies, jo gājusi kā parasti gar priedēm, kā viņa teica. Pastaigāties viņai patika. Tik ilgi gan neesot gribējusi pastaigāties – vēl slimnīcā paspēja par sevi pasmieties. Dzimusi Sibīrijā, stipra rakstura, tāpēc arī zināja, kā mežā izdzīvot, kā remdēt izsalkumu un slāpes, kā nenosalt. Visus gribu aicināt pievērst uzmanību saviem tuviniekiem, īpaši vecākiem cilvēkiem, arī kaimiņiem, kuri varbūt ir vientuļi,” saka meita Nadežda Lontone. Kopā ar māsu viņa vietējā laikrakstā “Auseklis” ielikusi pateicību policijai, pašvaldībai, Salacgrīvas Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestam, radiem, draugiem, visiem atsaucīgiem cilvēkiem, kas meklēja viņas māti.
Satiksmes negadījuma dēļ bloķēta kustība abos virzienos uz šosejas Tīnūži–Koknese Ogres rajonā, aģentūrai BNS pavēstīja Valsts policija.

Pagriezienā uz Ogresgalu nedaudz pēc plkst.7 otrdien notikusi avārija, kurā iesaistītas divas kravas automašīnas.

Valsts policijas pārstāve Diāna Lūkina aģentūrai BNS pastāstīja, ka negadījumā cietuši divi cilvēki.

Reklāma
Reklāma

Valsts policijas aicina satiksmes dalībniekus izvēlēties citu braukšanas maršrutu, lai apbrauktu negadījuma vietu.
Kā saka K. Zvirbulis, 2014. gadā policijas Limbažu iecirknim šis bijis vienīgais gadījums, kad meklēts pazudis cilvēks. Iepriekšējos gados bieži meklēti un atrasti pazuduši sēņotāji. Pirms diviem gadiem kūdras purvā apmaldījās pamatīgi iedzēris bulgāru strādnieks, kuru atrada, meklējot ar gaismas prožektoriem un skaņas signāliem. Pirms gadiem desmit divas diennaktis mežā, pārtiekot no ogām, veiksmīgi izdzīvojis čigānzēns. 2006. gadā no savām mājām pazuda 92 gadus veca sieviete, kas knapi varēja paiet un pēdējos gadus vispār no mājām ārā negāja. Viņu atrada sešu kilometru attālumā meža stigā. Kā sirmgalve pēc tam teikusi, tajā virzienā jaunībā dzīvojusi viņas lielā mīlestība…

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.