
Kā cimds ar roku. Šmakovka Latgalē – jauna ekspozīcija muzejā Daugavpilī 0
Šmakovkas muzejs Daugavpilī jaunajā rudens un ziemas sezonā piedāvā ne tikai izglītojošu ceļojumu pa Latgales un šmakovkas vēstures lappusēm, bet arī iespēju piedalīties šmakovkpašu dzērienu.
Šmakovka ir viens no senākajiem Latgales reģionam raksturīgajiem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Kā akcentē muzejā, tā kā cimds ar roku saaugusi ar Latgali un kļuvusi par neatņemamu šī reģiona kulinārā mantojuma daļu.
Tiem, kuriem īpaši saistošs ir pats šmakovkas radīšanas process, tiek piedāvāta šmakovkas darināšanas meistarklase. Trīsdesmit minūšu praktiskajā nodarbībā interesentiem ir iespēja piedalīties vīna destilēšanā, kā rezultātā tiek iegūta šmakovka ar kalvadosam līdzīgu garšas buķeti. Degustācijas un meistarklasi nodrošina Daugavpils novada zemnieku saimniecība “Sēlija”.
Muzejā pieejams plašs šmakovkas klāsts, kas lieliski atspoguļo Latgalei raksturīgās garšas. Te ikviens var nobaudīt un kā suvenīru iegādāties šmakovku ar miežu, ābolu, ozola, upeņu, vīnogu, piparmētru un citu Daugavpils novadā audzētu garšaugu, augļu un ogu garšu.
Šovasar muzeja telpas papildinātas ar jauniem objektiem. Savu apmeklējumu viesi var iemūžināt pie foto stenda, kura dizainu izstrādājusi Daugavpils Universitātes studente Guna Gamazina. Savukārt jaunajā un apjomīgajā viesu kartē apmeklētājiem ir iespēja atzīmēt vietas, no kurām tie ieradušies.
Šmakovkas muzeja pastāvēšanas laikā, te pabijuši viesi no vairāk kā trīsdesmit pasaules valstīm. Šmakovkas muzejā pieejams plašs suvenīru klāsts, kas ir lieliski piemēroti dāvanām, vai atgādinājumam par muzeja apmeklējumu.

Ekspozīcija Latgales lielākajā pilsētā Daugavpilī izveidota pirms gada. Muzeja apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja uzzināt vairāk par šmakovkas darināšanas tradīcijām, receptēm, Latgales reģionam raksturīgajām amatu prasmēm, kā arī alkohola pārmērīgas lietošanas negatīvajām sekām.
Kopš šī gada Šmakovkas muzejs ir Latgales Kulinārā mantojuma tīkla biedrs.