Foto – Aija Geida

Kā ērtāk pagatavot popkornu? 1

Popkorns ir garda uzkoda gan bērnu ballītēs, gan ģimenes kino vakaram, gan ikdienā, kad gribas panašķēties. Ražotāji tagad piedāvā speciālas ierīces tā pagatavošanai. Izmēģināsim, kā ērtāk un gardāk pagatavot uzpūsto kukurūzu – speciālajā ierīcē vai vienkārši katlā, kurā ieliets nedaudz eļļas?

 

LA
LA.LV
Ziņas
Šajā situācijā nedrīkst šķirot cilvēkus. Advokāts atgādina par vakcinācijas bardaku 95
18 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Izplata sarkano – augstākā līmeņa brīdinājumu par ekstremālu karstumu Latvijā 14
23 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Vari atslābināties – šodien tevi apskaudīs par daudz ko! Horoskopi 20.junijam
17 stundas
Lasīt citas ziņas

Patiesībā ir trīs veidi, kā pagatavot popkornu. Visvienkāršākais un ar garantiju, ka sanāks, ir iegādāties kukurūzas graudus speciālajos papīra maisiņos, kas paredzēti ievietošanai mikroviļņu krāsnī. Uz šiem maisiņiem norādīts, cik ilgi jākarsē (vidēji 3 minūtes), tātad nevar nesanākt. Diemžēl ne visiem ir mikroviļņu krāsniņas un ne visur var nopirkt šos maisiņus (tagad arvien retāk tos var ieraudzīt veikalos).

 

Katls plus eļļa

Vai esat mēģinājuši pagatavot popkornu zupas katlā? Tikai rezultāts neapmierina? Ir daži knifiņi, kas jāievēro, lai kukurūzas graudi pilnīgi atvērtos, bet vienlaikus arī nepiedegtu. Pirmkārt, svarīgi ir uzkarsēt eļļu līdz pareizajai temperatūrai – tā nedrīkst būt auksta, bet nevar būt arī dūmojoša. Lai noteiktu īsto eļļas temperatūru, tajā pirms karsēšanas ieliek pāris kukurūzas graudu. Kad tie uzsprāgst, ir vēlamais karstums. Tad katlu noņem no uguns, izņem uzsprāgušos un pieber sauju jaunu graudu. Ļoti svarīgi ir nebērt visu paciņas saturu (parasti 200 – 250 grami), bet tikai pa saujai, jo, lai vienā reizē pagatavotu popkornu no 250 gramiem kukurūzas, vajadzīgs 10 litru katls.

CITI ŠOBRĪD LASA

Otrkārt, būtiski ir izsildīt visu kukurūzu. Tāpēc, kad graudi piebērti, uzliek vāku, katlu paņem rokās un aptuveni pusminūti krata, lai visi sasūktu silto eļļu. Tas ir galvenais nosacījums, lai graudi vienmērīgi uzpūstos. Tad uzliek katlu uz vidējas intensitātes uguns un aptuveni 2 – 3 minūtes pakarsē. Nevar likt uz lielas uguns, tad graudi ātri piedeg, un arī vismazāko nav ieteicams izvēlēties, jo tad tie neizsprāgst tik lieli, popkorns iznāk cietāks un ne tik baudāms. Kad graudi sāk sprakšķēt, ieteicams vāku uzlikt tā, lai paliek maza šķirbiņa, pa kuru tvaikam izsprukt, tad popkorns izdodas kraukšķīgāks.

Treškārt, kad graudi sāk intensīvi sprakšķēt, katls jānoņem no uguns, citādi apakšējā kārta piedeg. Ja gaidīsiet, kamēr iestāsies klusums, tas jau būs noticis. Vislabāk šī uzkoda sanāk katlā vai pannā ar biezu apakšu. Ja iemanās, arī katlā var pagatavot tikpat gardu popkornu, kādu pārdod kinoteātros.

 

Ar mašīnu

Lai atvieglotu šo nodarbi, ražotāji piedāvā speciālus popkorna pagatavotājus. Strādāt ar tiem ir vienkārši, lielākoties visi gan pēc dizaina, gan lietošanas veida ir vienādi, atšķiras tikai zīmols un cena. Popkorna mašīnītei ir alumīnija karsēšanas tvertne, sildelements un ventilators, kas strauji ar karstu gaisa plūsmu sakarsē graudus. Tvertnes pamatne visu laiku rotē, lai graudi uzsiltu vienmērīgi. Vienkāršās uzbūves dēļ šis ierīces nav dārgas.

 

Plusi un mīnusi

Katram pagatavošanas veidam ir savi plusi un mīnusi. Popkorna mašīnai kā lielu plusu var minēt mazkaloriju ēdiena pagatavošanu, jo graudu karsēšanas procesā nav vajadzīga eļļa. Katlā tā obligāti nepieciešama, tāpēc ēdiens sanāk treknāks.

Daudzums, ko ierīcē var pagatavot vienā reizē, ir domāts tikai vienam cilvēkam (mērtraukā ietilpst vien 25 grami graudu). Pēc divām reizēm ierīce 15 minūtes ir jāatdzesē.

Lai gan uz mašīnītes iepakojuma rakstīts – “Pagatavo 3 lielas porcijas ātrāk nekā 3 minūtēs”, tas ir tikai reklāmas sauklis, jo lietošanas instrukcija neļauj gatavot vienlaicīgi trīs porcijas, tad ierīce var pārkarst, turklāt porcijas patiešām nav lielas.

Runājot par gatavošanas ērtumu – katlam uzliek vāku, kukurūzas graudi pret to atsitas, atlec un turpat arī paliek. Popkorna pagatavotājā graudi arī atsitas pret vāciņu, bet gandrīz katrs otrais mēģina izlekt pa lielo atveri. Tie ir tik atsperīgi, ka daļa iebirst nevis pievienotajā traukā, bet arī uz galda un grīdas…

Parasti iesācējiem liela problēma ir graudu piedegšana. Vienkārši jābūt vērīgiem un laikus jāatslēdz karstums. Ja ilgāk graudus patur karstumā, tie piedeg gan katlā, gan popkorna gatavotājā.

 

Secinājums

Lai pagatavotu popkornu lielai ģimenei, noderīgāks ir lielāks katls ar biezu apakšu, ar popkorna gatavotāju process dikti ieilgst, un ierīce ātri vien iegulstas kāda virtuves plaukta tālākajā stūrī. Bet, ja ģimenē ir viens vai divi bērni, tā varētu arī noderēt, mazajiem jau patīk vērot, kā graudi jautri izbirst no ierīces. Ja iemācās pareizi pagatavot, vienlīdz gardi sanāk gan katlā, gan popkorna mašīnā.

 

UZZIŅA

Popkorna gatavotāji maksā 14 – 25 latus, starp dažādu ražotāju modeļiem ir maz atšķirību, ja nu vienīgi jauda svārstās 300 – 400 W robežās, kas gatavošanas procesu maz ietekmē. Ja ir izvēle, ieteicams tāds, kam vākā ir mazāka atvere – tad vairāk graudu paliks traukā.

 

PADOMS

Pēc pagatavošanas popkornu var apbērt ar pūdercukuru vai sāļo garšvielu maisījumu. Bērni parasti balso par saldo versiju, pieaugušie priekšroku dod sāļajai. Ja gribas ekskluzīvāku variantu, popkornu var pārliet ar ūdens peldē izkausētu tumšo šokolādi, rūpīgi samaisīt, izklāt uz pannas ar cepamo papīru un ļaut, lai sacietē. Var izmantot arī balto šokolādi.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Ziņas
Šajā situācijā nedrīkst šķirot cilvēkus. Advokāts atgādina par vakcinācijas bardaku 95
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Vari atslābināties – šodien tevi apskaudīs par daudz ko! Horoskopi 20.junijam
17 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Izplata sarkano – augstākā līmeņa brīdinājumu par ekstremālu karstumu Latvijā 14
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Lielākais karstums pēdējo 3 gadu laikā, bet Jāņos būsim uz robežas…” Briča prognozes garajām brīvdienām 15
2 dienas
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Veselam
Kāzas bez klātiem galdiem, sapnī redzētais meitas vārds. Talsenieku Elīnas un Edgara mīlestības stāsts 2
7 stundas
Lasīt citas ziņas
LE
LETA
Veselam
Latvijā turpina samazināties saslimstības ar Covid-19 rādītāji. Cik jauno gadījumu atklāts? 5
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā labots 104 gadus nepārspēts karstuma rekords. Cik augstu pakāpās termometra stabiņš?
15 minūtes
LA
LA.LV
Veselam
Bažas, ka mediķi varētu pieņemt tikai vakcinētus cilvēkus. Slimnīcas vadītājs skaidro, vai tā būs 31
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāņos tveice sāks mazināties, iespējamas plašas pērkona lietusgāzes. Sinoptiķu prognoze svētku dienām 1
4 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārza dekorēšanai modē ir lieli puķu podi. Taču tiem vajag ļoti daudz augsnes. Kā taupīt zemi?
14:53
LE
LETA
Ziņas
Latvijā labots 104 gadus nepārspēts karstuma rekords. Cik augstu pakāpās termometra stabiņš?
14:39
LA
LA.LV
Kokteilis
Garās Jāņu brīvdienas var izvērsties diezgan katastrofālas. Astrologs Baņķis brīdina par pilnmēness kulmināciju
14:30
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Veselam
Kāzas bez klātiem galdiem, sapnī redzētais meitas vārds. Talsenieku Elīnas un Edgara mīlestības stāsts 2
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Radošie ar izmisumu gaida 1. jūliju. Kaža par bažām, kas saistītas ar jauno nodokļu sistēmu 7
2 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Ja iedzīvotāji atliks vakcināciju, rudenī tas var beigties ar “lokdaunu” 156
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki pamet Rīgu. Cik būtiski gada laikā sarucis iedzīvotāju skaits galvaspilsētā? 22
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Policijai ziņo ar novēlošanos: no kāda angāra nozagti divi retro automobiļi 1
1 stunda
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Tikko augstskolā iestājies students saņem akceptu elektrostacijas būvniecībai. Kā viņam tas izdevās?
8 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Latviešu prese par tik lielas naudas šķiešanu, lai “purvājā” ierīkotu parku, bija nikna. Kā tapa Uzvaras parks Rīgā? 2
7 stundas
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Izlaižam loku pa Latgali! Vietas un objekti, kurus vērts apskatīt
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kur šodien braukt peldēties? Dati no satelītiem atklāj, kur ir siltākais, kur aukstākais ūdens jūrā 1
5 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Multimākslinieks Kašers un viņa mīļotais Jānis kļuvuši par precētu pāri. Mirkļi no svinīgās ceremonijas Dānijā 34
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Šajā situācijā nedrīkst šķirot cilvēkus. Advokāts atgādina par vakcinācijas bardaku 95
18 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Slimnīcas vadītājs par to, vai slimnīcā nokļūst arī vakcinēti Covid-19 pacienti 99
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Zāļu dienu un Jāņu ielīgošana Brīvdabas muzejā 2
16 stundas
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: Rekordliels nelegālo migrantu skaits Lietuvā, ir aizdomas, ka to organizē Lukašenko režīms
1 diena
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Izplata sarkano – augstākā līmeņa brīdinājumu par ekstremālu karstumu Latvijā 14
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ventspils rajonā vilks pusdienās notiesā veselu suni: pāri paliek tikai ķepas un galva 119
2 dienas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Olafs Zvejnieks: Divas trešdaļas sabiedrības no 10% nākotnes pensijas var atvadīties jau tagad 74
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Rasma, Rasa un Maira 1
5 stundas
JL
Jānis Lūsis
Ziņas
Lasītājs: Viņi ir kā bumba ar laika degli! Apsveicama to cilvēku rīcība, kas paziņojuši, ka mājā nevakcinētos nelaidīs 392
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Garās Jāņu brīvdienas var izvērsties diezgan katastrofālas. Astrologs Baņķis brīdina par pilnmēness kulmināciju
24 minūtes
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā vislabāk apēst dārzeņus: izcili svaigu kabaču salāti tūlītējai ēšanai
1 diena
ML
Māra Libeka
Veselam
“Pārslimoju kovidu, pēc vakcinēšanās zaudēju samaņu un slimnīcā ārstējos ar tādiem pašiem “bēdu brāļiem”!” Vainīgs vīruss vai pote? 268
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Harijs radījis pamatīgas galvassāpes britu karaļnama darbiniekiem: kā “izlavierēt” starp oficiālām prasībām un izpildīt viņa vēlēšanos? 16
2 dienas
LA
Latvijas Avīze
Kokteilis
Dažas lietas vat noritēt lēnāk, nekā to gribētos un kā tas ir gaidīts! Horoskopi no 21. līdz 27.jūnijam
5 stundas