Foto – Aija Geida

Kā ērtāk pagatavot popkornu? 1

Popkorns ir garda uzkoda gan bērnu ballītēs, gan ģimenes kino vakaram, gan ikdienā, kad gribas panašķēties. Ražotāji tagad piedāvā speciālas ierīces tā pagatavošanai. Izmēģināsim, kā ērtāk un gardāk pagatavot uzpūsto kukurūzu – speciālajā ierīcē vai vienkārši katlā, kurā ieliets nedaudz eļļas?

 

MB
Madara Briede
Praktiski
Dēls iestidzis pamatīgos parādos. Vai parādu piedzinēji var atņemt mātei īpašumu? 17
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Braucot uz Lietuvu, telefonu atstājiet mājās.” Iedzīvotāji atklājuši, kā pārkāpt ierobežojumus 65
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Danilāns: Ar vakcīnu “uzšķaudīsim” koronavīrusam 26
11 stundas

Patiesībā ir trīs veidi, kā pagatavot popkornu. Visvienkāršākais un ar garantiju, ka sanāks, ir iegādāties kukurūzas graudus speciālajos papīra maisiņos, kas paredzēti ievietošanai mikroviļņu krāsnī. Uz šiem maisiņiem norādīts, cik ilgi jākarsē (vidēji 3 minūtes), tātad nevar nesanākt. Diemžēl ne visiem ir mikroviļņu krāsniņas un ne visur var nopirkt šos maisiņus (tagad arvien retāk tos var ieraudzīt veikalos).

 

Katls plus eļļa

Vai esat mēģinājuši pagatavot popkornu zupas katlā? Tikai rezultāts neapmierina? Ir daži knifiņi, kas jāievēro, lai kukurūzas graudi pilnīgi atvērtos, bet vienlaikus arī nepiedegtu. Pirmkārt, svarīgi ir uzkarsēt eļļu līdz pareizajai temperatūrai – tā nedrīkst būt auksta, bet nevar būt arī dūmojoša. Lai noteiktu īsto eļļas temperatūru, tajā pirms karsēšanas ieliek pāris kukurūzas graudu. Kad tie uzsprāgst, ir vēlamais karstums. Tad katlu noņem no uguns, izņem uzsprāgušos un pieber sauju jaunu graudu. Ļoti svarīgi ir nebērt visu paciņas saturu (parasti 200 – 250 grami), bet tikai pa saujai, jo, lai vienā reizē pagatavotu popkornu no 250 gramiem kukurūzas, vajadzīgs 10 litru katls.

Otrkārt, būtiski ir izsildīt visu kukurūzu. Tāpēc, kad graudi piebērti, uzliek vāku, katlu paņem rokās un aptuveni pusminūti krata, lai visi sasūktu silto eļļu. Tas ir galvenais nosacījums, lai graudi vienmērīgi uzpūstos. Tad uzliek katlu uz vidējas intensitātes uguns un aptuveni 2 – 3 minūtes pakarsē. Nevar likt uz lielas uguns, tad graudi ātri piedeg, un arī vismazāko nav ieteicams izvēlēties, jo tad tie neizsprāgst tik lieli, popkorns iznāk cietāks un ne tik baudāms. Kad graudi sāk sprakšķēt, ieteicams vāku uzlikt tā, lai paliek maza šķirbiņa, pa kuru tvaikam izsprukt, tad popkorns izdodas kraukšķīgāks.

Treškārt, kad graudi sāk intensīvi sprakšķēt, katls jānoņem no uguns, citādi apakšējā kārta piedeg. Ja gaidīsiet, kamēr iestāsies klusums, tas jau būs noticis. Vislabāk šī uzkoda sanāk katlā vai pannā ar biezu apakšu. Ja iemanās, arī katlā var pagatavot tikpat gardu popkornu, kādu pārdod kinoteātros.

 

Ar mašīnu

Lai atvieglotu šo nodarbi, ražotāji piedāvā speciālus popkorna pagatavotājus. Strādāt ar tiem ir vienkārši, lielākoties visi gan pēc dizaina, gan lietošanas veida ir vienādi, atšķiras tikai zīmols un cena. Popkorna mašīnītei ir alumīnija karsēšanas tvertne, sildelements un ventilators, kas strauji ar karstu gaisa plūsmu sakarsē graudus. Tvertnes pamatne visu laiku rotē, lai graudi uzsiltu vienmērīgi. Vienkāršās uzbūves dēļ šis ierīces nav dārgas.

 

Plusi un mīnusi

Katram pagatavošanas veidam ir savi plusi un mīnusi. Popkorna mašīnai kā lielu plusu var minēt mazkaloriju ēdiena pagatavošanu, jo graudu karsēšanas procesā nav vajadzīga eļļa. Katlā tā obligāti nepieciešama, tāpēc ēdiens sanāk treknāks.

Daudzums, ko ierīcē var pagatavot vienā reizē, ir domāts tikai vienam cilvēkam (mērtraukā ietilpst vien 25 grami graudu). Pēc divām reizēm ierīce 15 minūtes ir jāatdzesē.

Lai gan uz mašīnītes iepakojuma rakstīts – “Pagatavo 3 lielas porcijas ātrāk nekā 3 minūtēs”, tas ir tikai reklāmas sauklis, jo lietošanas instrukcija neļauj gatavot vienlaicīgi trīs porcijas, tad ierīce var pārkarst, turklāt porcijas patiešām nav lielas.

Runājot par gatavošanas ērtumu – katlam uzliek vāku, kukurūzas graudi pret to atsitas, atlec un turpat arī paliek. Popkorna pagatavotājā graudi arī atsitas pret vāciņu, bet gandrīz katrs otrais mēģina izlekt pa lielo atveri. Tie ir tik atsperīgi, ka daļa iebirst nevis pievienotajā traukā, bet arī uz galda un grīdas…

Parasti iesācējiem liela problēma ir graudu piedegšana. Vienkārši jābūt vērīgiem un laikus jāatslēdz karstums. Ja ilgāk graudus patur karstumā, tie piedeg gan katlā, gan popkorna gatavotājā.

 

Secinājums

Lai pagatavotu popkornu lielai ģimenei, noderīgāks ir lielāks katls ar biezu apakšu, ar popkorna gatavotāju process dikti ieilgst, un ierīce ātri vien iegulstas kāda virtuves plaukta tālākajā stūrī. Bet, ja ģimenē ir viens vai divi bērni, tā varētu arī noderēt, mazajiem jau patīk vērot, kā graudi jautri izbirst no ierīces. Ja iemācās pareizi pagatavot, vienlīdz gardi sanāk gan katlā, gan popkorna mašīnā.

 

UZZIŅA

Popkorna gatavotāji maksā 14 – 25 latus, starp dažādu ražotāju modeļiem ir maz atšķirību, ja nu vienīgi jauda svārstās 300 – 400 W robežās, kas gatavošanas procesu maz ietekmē. Ja ir izvēle, ieteicams tāds, kam vākā ir mazāka atvere – tad vairāk graudu paliks traukā.

 

PADOMS

Pēc pagatavošanas popkornu var apbērt ar pūdercukuru vai sāļo garšvielu maisījumu. Bērni parasti balso par saldo versiju, pieaugušie priekšroku dod sāļajai. Ja gribas ekskluzīvāku variantu, popkornu var pārliet ar ūdens peldē izkausētu tumšo šokolādi, rūpīgi samaisīt, izklāt uz pannas ar cepamo papīru un ļaut, lai sacietē. Var izmantot arī balto šokolādi.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Dēls iestidzis pamatīgos parādos. Vai parādu piedzinēji var atņemt mātei īpašumu? 17
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Braucot uz Lietuvu, telefonu atstājiet mājās.” Iedzīvotāji atklājuši, kā pārkāpt ierobežojumus 65
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Danilāns: Ar vakcīnu “uzšķaudīsim” koronavīrusam 26
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Būs vai nebūs normāla ziema? Jaunākā prognoze par laikapstākļiem decembrī 1
17 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Braukšana automašīnā kļūs par bagāto privilēģiju.” Briti sašutuši par jauno plānu 9
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Nosauc, kur šobrīd visvairāk jauno Covid-19 gadījumu skaits
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosinās pagarināt ārkārtējo situāciju un ieviest stingrākus ierobežojumus 9
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Rīga iemirdzas svētku rotā: iedegtas Ziemassvētku egles
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Danilāns: Ar vakcīnu “uzšķaudīsim” koronavīrusam 26
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Rīga iemirdzas svētku rotā: iedegtas Ziemassvētku egles
22:07
LE
LETA
Ziņas
Nosauc, kur šobrīd visvairāk jauno Covid-19 gadījumu skaits
21:46
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosinās pagarināt ārkārtējo situāciju un ieviest stingrākus ierobežojumus 9
19:57
LE
LETA
Ziņas
Izplata brīdinājumu par laikapstākļiem pirmdien. Kas iedzīvotājiem jāņem vērā? 1
11 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Dēls iestidzis pamatīgos parādos. Vai parādu piedzinēji var atņemt mātei īpašumu? 17
16 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Prognozēja, ka cenas pandēmijas dēļ kritīsies, taču Latvijā notika pretējais 6
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Būs vai nebūs normāla ziema? Jaunākā prognoze par laikapstākļiem decembrī 1
17 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Latvija kļūst par izmēģinājuma vietu urbānai fermai, kurā zaļumi tiek izaudzēti rekordtempos 17
19 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Vai Rimšēvičam maksās 151 000 eiro par dīkstāvi? Banka pārsūdz tiesas spriedumu 2
9 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Braukšana automašīnā kļūs par bagāto privilēģiju.” Briti sašutuši par jauno plānu 9
20 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Abi nomira vienā palātā: Kurzemē no Covid- 19 vienas diennakts laikā miris laulāts pāris 54
20 stundas
IF
Imants Frederiks Ozols
Stāsti
“Šī ir bezprecedenta situācija, un nav paraugu, pēc kuriem rīkoties.” Saruna ar Vācijas vēstnieku 1
14 stundas
AR
Anda Rožu
kalne
Ziņas
Kāpēc cilvēki vēlas piedzīvot publisku randiņu un piedalās TV šovā? Vērtē Anda Rožukalne 1
19 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Stāsti
Sasniedzis virsotni, kas vēl nav bijusi pa spēkam nevienam latvietim. Saruna ar Einaru Fogeli
19 stundas
ML
Māra Libeka
Stāsti
Jābeidz bezatbildīgā tukšsolīšana. Saruna ar ST tiesnesi Jāni Neimani 1
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. 61 gadu vecā, atraktīvā stiliste Žanna Dubska kameru priekšā gozējas apakšveļā 13
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Iespējams, slēpuši nozieguma pēdas.” Radiniece sašutusi, ka bērni nodoti slepkavībā aizdomās turētā vīrieša vecākiem
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO: 4 krāsas, kurām jābūt katrā Adventes vainagā 8
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
No sejas maskas valkāšanas rodas apsārtums, izsitumi. Kā pašam pagatavot ziedi pret šo ligu? 19
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Braucot uz Lietuvu, telefonu atstājiet mājās.” Iedzīvotāji atklājuši, kā pārkāpt ierobežojumus 65
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Infektoloģe Baiba Rozentāle “pieķerta” TV ēterā ar kvalitatīvu, nesen veiktu manikīru: sociālo tīklu lietotāji – kā tas iespējams? 41
2 dienas
Kate Šterna
Medības
Ja sunim nav ciltsrakstu, tas ir krancis, bet mednieks, kas to izmanto medībās, – likumpārkāpējs 16
1 diena
SK
Skaties.lv
Ziņas
VID ģenerāldirektore nav mierā ar viņai piemēroto sodu: skaidro, kāpēc saņēmusi rājienu 17
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Bārmenis Andris Reizenbergs aizkustina draugus un paziņas: “Iesaki kādu, kam tas ir vairāk vajadzīgs nekā man!” 10
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Virgīnija un Ignats
19 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Ilzes dēļ pie “Alfas” izdzisa kādas sievietes dzīvība. Tiesas procesā atklājas, kas ir nāvējošā “Lexus” vadītāja 110
3 dienas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Pirms pieņemt kādus lēmumus, visu kārtīgi apdomā! Horoskopi no 30. novembra līdz 6. decembrim
19 stundas