Foto: New Africa/SHUTTERSTOCK

Kā ieviest kārtību ledusskapī, lai ietaupītu? 0

Labs ledusskapis pats par sevi ir ekonomija. Tā ir iespēja saglabāt vēlākai lietošanai pareizi sagatavotus ēdienus un to rezerves.

 

LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 10
22 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 97
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
16 stundas
Lasīt citas ziņas

Mantu organizēšanas konsultante un lektore Dana Gulbe dalās ar pieredzi, kā efektīvāk sakārtot ledusskapi un samazināt pārtikas atkritumu daudzumu.

“Kārtīgs un pārskatāms ledusskapis gan svētkos, gan ikdienā dod vairāk ieguvumu, nekā sākotnēji varētu šķist,” ir pārliecināta kārtības speciāliste un bloga Dana ar kasti autore.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Sakārtots ledusskapis ne tikai labi izskatās, bet ļauj vieglāk pārskatīt tajā esošos produktus un izvairīties no ēdiena atkritumu radīšanas, kas ir milzīga problēma Rietumu sabiedrībā,” stāsta Dana.

“Rūpīgi sekojot līdzi ledusskapja saturam un izmantojot visus produktus, tu gan ietaupi dabas resursus, gan naudu. Galu galā sakārtotu ledusskapi arī nesalīdzināmi vieglāk tīrīt.”

Viņai pašai ledusskapis nav milzenis – apmēram metra augstumā, ar atsevišķu saldētavu. Viņas ledusskapī vienmēr var atrast sviestu, olas, avokado, Ķelmēnu maizi un pienu.

Lai nebūtu jālauza galva, kā ledusskapī satilpināt produktus un atdzesēt dzērienus, Dana Gulbe dalās ar kārtības padomiem, kas noderēs arī ikdienā.

 

Pārskatiet ledusskapja saturu

Dana Gulbe iesaka laiku pa laikam, īpaši pirms svētkiem, kad mājās tiek rīkotas viesības, veikt ledusskapja revīziju, lai atbrīvotu vietu maltītes produktiem: “Ledusskapja kārtošana vienmēr jāsāk ar tā pilnīgu iztukšošanu, lai saprastu, vai kādam no produktiem nav beidzies derīguma termiņš un vai ledusskapī neglabājas produkti, kam tur nav jābūt.

Bieži tur var atrast neatvērtus konservus, ievārījuma burkas vai sauso pārtiku, kam vieta drīzāk rodama plauktā istabas temperatūrā. Ledusskapī būtu liekami tikai tie produkti, kuru uzglabāšanai patiešām nepieciešama zema temperatūra. Tātad – jo mazāk, jo labāk.”

 

Oriģinālais iepakojums ne vienmēr ir labākais

Ne tikai pirms svētkiem, bet arī ikdienā speciāliste iesaka atbrīvoties no produktu oriģinālā iepakojuma. “Tieši plastmasas plēves, kurās ietīts siers, desa, gaļa, biezpiens un citi produkti, rada nekārtīgu iespaidu.

Iesaku tos vai nu ietīt alternatīvā plēvē (piemēram, vaskadrāniņās) vai turēt konteineros – tajos pašos, kas paredzēti ēdiena līdzņemšanai un kuru vairākumam mājās ir diezgan daudz.

Kastītes ledusskapī varēs salikt kompaktāk un pārskatāmāk, bet vāks pasargās produktus no apkalšanas un izžūšanas,” stāsta Dana un piebilst, ka pārtikas konteinerus un kārbiņas var izmantot arī tirgū vai beziepakojuma veikalos, tā aiztaupot sev produktu pārpakošanas darbu, gan taupot dabas resursus.

Ieteicams izvēlēties tādu ledusskapi, kam ir īpašas atvilktnes, kurās saglabājas nepieciešamais mitrums, lai produkti arī bez iepakojuma neapkalstu, – šajās atvilktnēs var uzglabāt gaļu, zivis, dārzeņus un citus svaigus produktus.

 

Katram produktam sava vieta

“Produktus ledusskapī iesaku izvietot, izmantojot principu, ka augšējos plauktos liek to, kas apēdams uzreiz, bet zemākajos – kam nepieciešama gatavošana.

Pašā apakšējā plauktā liekama jēla gaļa un zivis, ko arī vajadzētu salikt aizveramos plastmasas konteineros. Tas nepieciešams gan kārtības, gan higiēnas nolūkos.

Savukārt ledusskapja durvis piemērotas dažādu gatavo mērču, sviesta un bezalkoholisko dzērienu uzglabāšanai,” iesaka speciāliste.

Atsevišķu firmu, piemēram, Samsung, ledusskapju saldētavās iebūvēta Cool select Plus zona – tajā iespējams iestatīt dažādus temperatūras režīmus un uzglabāt ēdienu optimālā temperatūrā, lai tas saglabātos svaigs.

Cool select ļauj izvēlēties Cool (vēss; 2 °C), Chill (dzestrs; -1 ºC), Soft Freeze (viegla sasaldēšana; -5 ºC) vai Freeze (saldēšana; -15…-23 ºC) režīmu.

Tā nepieciešamības gadījumā var pielāgot saldētavu ledusskapja temperatūrai, lai saliktu tur, piemēram, svaigu gaļu vai zivis, kam ledusskapja daļā nepietiek vietas.

 

Neizmetiet, bet sagrupējiet

Vissarežģītāk ledusskapi sakārtot pēc viesībām, kad pāri paliek ēdiens. To noteikti nevajadzētu izmest. Ja ir skaidrs, ka visu atlikušo ēdienu tuvākajās dienās nevarēs apēst, jāizvērtē, ko no visa var sasaldēt vēlākam laikam un ko izmantot citu ēdienu pagatavošanai.

Piemēram, neapēstās piparkūkas var pārtapt siera kūkas pamatnē. Pāri palikušā ēdiena uzglabāšanai Dana Gulbe iesaka izmantot pārtikas kastītes vai burkas un piebilst – ja no visa kā palicis pāri pavisam nedaudz, plastmasas kastītēs var grupēt, piemēram, dažāda veida sieru vai gaļas izstrādājumus.

Produktu grupēšana noder arī ikdienā: “Mūsu mājās iecienīta ir brokastu kastīte, kurā turam maizi, sieru, sviestu un vēl kādu produktu. Brokastu maizītes gatavošana kļūst ātra un ērta, jo viss vajadzīgais izņemams ar vienu rokas kustību.”

 

Atcerieties par tīrīšanu

Ja ledusskapis būs gudri sakārtots, to tīrīt nebūs grūti. Dana Gulbe iesaka – reizi nedēļā. Tas nozīmē pilnībā iztukšot ledusskapi, pārskatīt derīguma termiņus, pašu ledusskapi viegli izmazgāt un kārtot produktus atpakaļ.

Dziļākajās vietās liekami nesenāk iegādātie produkti, bet priekšā – tie, kas jāapēd pirmie. Ja nu tomēr ledusskapī sāk dominēt kāda nevēlama smarža (pat smaka), Dana Gulbe iesaka bļodiņā iebērt brokastu kafijas biezumus un to ielikt ledusskapī uz pāris dienām.

 

Svarīgi

• Sakārtots ledusskapis efektīvāk varēs darboties. Ledusskapī zemu temperatūru nodrošina aukstā gaisa plūsma.

SAISTĪTIE RAKSTI

Ja ledusskapis ir pārpildīts ar pārtikas produktiem, gaiss tajā necirkulē pietiekamā apjomā, līdz ar to ir grūtāk nodrošināt vajadzīgo temperatūru, un ēdiens var ātrāk sabojāties.

• Jāseko līdzi arī tam, lai pārtikas produkti netraucētu kārtīgi aizvērt ledusskapja durvis. Ja tās paliek vaļā, ledusskapī tiek ielaists siltais gaiss, tāpēc tam jāstrādā ar pilnu jaudu, lai šo gaisu atdzesētu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
23 stundas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 6
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
23 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā prast izvēlēties vislabākos zemeņu stādus? 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 10
22 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 97
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāsāk veidot griķu krājumi? Eksperti skaidro, vai Latvijas iedzīvotājiem ir jāsatraucas par Krievijas griķu eksporta aizliegumu 33
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 15
3 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti un ļoti gardi! Zeltainās krabju nūjiņu kotletītes ar sieru 4
2 dienas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Slepenā ieeja: durvis, kas nav redzamas – atkal ir modē! 4
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Kas jādara, lai pārvākšanās noritētu veiksmīgi! Speciālistes padomi 3
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā nenopirkt sliktu stādu?
6 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
No omītes zelta receptēm: karaliskās bulciņas ar cukuriņu un magonēm 3
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
Etiķis no kombučas – universāls līdzeklis! Liene Kņaze priekšroku dod pašgatavotajiem tīrīšanas līdzekļiem 5
Nedēļa
Ieva Ēvalde
Ziņas
No šodienas mūsu valstī atkal atļauts ieturēt maltīti kafejnīcu terasēs. Ar ko jārēķinās apmeklētājiem? 10
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 15
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Opozīcija ar pozīciju valdību padarīja par muļķiem!” Rēvalds par Saeimas lēmumu atvērt āra terases 10
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Piektdien iespējamas pērkona lietusgāzes ar krusu 2
2 stundas
SM
Signe Mengote
Ziņas
Labas lietas priekam un iedvesmai iesaka Signe Mengote
18 minūtes
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
“Var nākties atbildēt ar savu maku!” “Rīgas mežu” bijušajai valdei prasīs atmaksāt miljonus
37 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Izcēlies pamatīgs īpašuma kašķis: “Avotiņu” bijušie saimnieki Magoni Šutovieni apsūdz mantu “zādzībā”, Magone teic – īpašums pārdots “ar viltu”
9 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Kučinskis: Kariņa valdība ir iegājusi “ļoti lielā krīzē”, tai “nav nekādas saulainās perspektīvas” 4
1 stunda
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
APTAUJA. Vai, jūsuprāt, vajag mainīt valdību? 62
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Beidzot oficiāli atklāts prinča Filipa nāves iemesls 15
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 6
21 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Covid-19 un neiroloģiskās slimības – izplatīta kombinācija 4
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Man vajadzēja piemeklēt maigākus izteicienus”: Viktors Ščerbatihs atvainojas, ka raidījumā saucis dažas sievietes par resnām 37
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
23 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
23 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Vai ar Covid-19 var saslimt arī pēc otrās potes? Ārsts par saslimšanu pēc vakcinācijas 67
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Mums visiem bija jāaiziet, karaliene tur palika viena…” – Elizabetes II mazmeitas vīrs Maiks atklājis, kas notika pēc prinča Filipa bērēm 13
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Robežsargi konstatējuši kārtējos ceļotājus ar nelikumīgiem Covid-19 testiem
10:29
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Izcēlies pamatīgs īpašuma kašķis: “Avotiņu” bijušie saimnieki Magoni Šutovieni apsūdz mantu “zādzībā”, Magone teic – īpašums pārdots “ar viltu”
10:21
SM
Signe Mengote
Ziņas
Labas lietas priekam un iedvesmai iesaka Signe Mengote
10:12