Foto: Linda Dombrovska/žurnāls “Medības”

Ragi arī kazām 1


Vecām stirnu kazām arī iespējami ragi, kad organismā veidojās pārāk liels vīrišķo hormonu līmenis. Bieži vien veidojas tikai ragu celmi, ko nenomedītam dzīvniekam zem ādas nevar pamanīt. Lielu hormonu pārmaiņu dēļ var izaugt pat ievērojamu izmēru ragi. Nomedījot šādu dzīvnieku, mednieka izbrīns noteikti ir liels, neatrodot citas vīrišķības pazīmes.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
Lasīt citas ziņas

Jāzina, kā jāizskatās vidējiem stirnāžu ragiem katrā no vecuma grupām, tāpat jāiemācās samērā precīzi noteikt dzīvnieka vecumu. Tikai tad varēs novērtēt potenciālo medījumu un saprast, vai drīkst konkrēto dzīvnieku nomedīt vai tas saudzējams.

Jo pieredzējušāks – jo uzmanīgāks

Tāpat jāiemācās noteikt, kur tieši mežā mīt trofejas vecumu sasniegušie buki. Ja medī pirmo, ko ierauga, visbiežāk tas ir jaunais, nepieredzējušais dzīvnieks, kuram viegli pielavīties pat medniekam iesācējam. Sabijies buciņš riedams aizskries. Taču, ja tikai dzirdējāt, kā dzīvnieks aizskrēja, un riešana sākās vēlāk, tā ir visai droša pieredzējuša āža pazīme. Tā viņš nevis ziņo, ka ir nobijies, bet to, ka te ir galvenais. Viņš ir uzmanīgs un nācēju ievēros daudz agrāk nekā jaunais buciņš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Augšanas laikā ragi ir pārklāti ar ādu. Pirms riesta dzīvnieks to noberž pret kokiem un krūmiem. Ir likumsakarība, ka vecākie, spēcīgākie un labāk attīstītie dzīvnieki rudenī ātrāk nomet ragus un viņiem pirmajiem tie ataug. Tāpat viņi pirmie ragus notīra. Lūk, šī ir pazīme, pēc kuras jau pavasarī pirms medību sezonas var sākt meklēt spēcīgākā āža atrašanās vietu. Stirnāzis nepamet izvēlēto apvidu. Ja marta beigās, aprīļa sākumā ievērojat vietu, kur aptuveni 50 centimetru augstumā krūmiem noberzta miza (to var labi redzēt binoklī), tad tā ir viena no pazīmēm, ka šeit mīt spēcīgs, labi attīstīts stirnāzis. Arī vēlāk, riesta laikā, viņš būs netālu. Var teikt, ka viņš jums jau laikus atstājis savu vizītkarti.


Kā noteikt vecumu?

Vērojot no attāluma, dzīvniekam ne vienmēr iespējams precīzi noteikt vecumu, jo aptuveni 20 procenti īpatņu noveco netipiski. Būtiski saprast, ka dzīvnieku objektīvi var novērot tikai un vienīgi binoklī, nevis optiskajā tēmēklī. Tas paredzēts vienīgi precīza šāviena izdarīšanai.
Būtiski ir regulāri novērot dzīvniekus un mēģināt saprast, cik veci viņi ir. Zinot pazīmes, ar laiku iemācīties samērā precīzi noteikt vecumu nav nemaz tik sarežģīti.

Piecus sešus gadus vecam āzim būs visspēcīgāk attīstīts kakls un krūtis. Vienlaikus tā ir laba pazīme mums – medniekiem. Ar ko salīdzināt? Riesta laikā blakus vienmēr ir kaza. Bukam līdz pat četru gadu vecumam kakls ir tikpat masīvs kā pieaugušai kazai. Piecu sešu gadu vecumā – būtiski masīvāks.

Parasti labā binoklī var saskatīt ragu rozetes. Līdz sešu gadu vecumam rozešu malas ir uzliektas uz augšu. Vecākiem dzīvniekiem – noliektas uz leju.

Tāpat par vecumu var spriest pēc ragu celmu izvērsuma. Ja tie ir vērsti uz vidu – dzīvnieks ir jauns, ja paralēli – vidēja vecuma, ja vērsti uz malām – vecs.

Būtisks ir arī ragu apkārtmērs pie rozetēm. Ja ragi tievi – jauns, ja ragi resni – pieaudzis.
Zināmā mērā par vecumu var spriest arī pēc tā, cik sirms ir dzīvnieka purns. Buciņam ar pirmajiem ragiem viss purns ir gaiši pelēks. Kad izauguši otrie ragi, virs melnā deguna redzams gaišs loks pusmēness formā. Šī izteikti gaišā josla ar gadiem kļūst lielāka, un tās augšmala tuvojas acīm triju četru gadu vecumā. Piecu sešu gadu vecumā, kad būtībā sasniegts trofejas vecums, sirmā josla jau izplatījusies ap acīm, un mēdz jokot, ka bukam ir brilles. Ja sirma ir piere – vecums ir vismaz septiņi gadi. Tomēr jāatceras, ka krāsojuma pazīmes var būt kā stipri izteiktas, tā gandrīz nemanāmas.

Reklāma
Reklāma

Par vecumu par spriest arī pēc dzīvnieka uzvedības. Jaunie dzīvnieki ir ziņkārīgi un pārvietojas lielākos attālumos. Jo dzīvnieks vecāks, jo lielāka garantija, ka viņš būs uzmanīgāks un dzīvos vienā noteiktā vietā.

Lai pieņemtu lēmumu, jāsakrīt vairākām pazīmēm. Piemēram, sirma galva un tievi ragi – dzīvnieks noteikti ir jauns un saudzējams. Sirma galva un resni ragi – vecs.

Protams, visprecīzāk vecumu var noteikt pēc zobiem – jo dzīvnieks vecāks, jo tiem nodilušāka emalja, atsedzot tumšākas krāsas dentīnu. Tomēr šajā gadījumā vecumu var noteikt vien tad, kad dzīvnieks nomedīts.

Reizē ar zobu nodilumu var vērtēt arī raga celmus – jauniem dzīvniekiem tie būs tievi, vecākiem –resnāki un lielāki.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.