Foto – Shutterstock

Kā pagrabā pasargāt kartupeļus no puves 0

Ar ko apstrādāt pārtikas kartupeļus glabāšanas laikā, lai tos mazāk bojātu slimības? VALDA L.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Glabāšanai pagrabā liek tikai apžāvētus un sašķirotus kartupeļus. Novācot cenšas bumbuļus lieki netraumēt, mētājot vai vairākkārt pārberot. Atlasa visus slimību bojātos, iepuvušos, lai nesāktu pūt pārējie.

Kartupeļus var turēt sabērumos, ne augstākos par 5 metriem, dažāda tilpuma koka vai metāla konteineros vai kastēs. Glabāšanai optimāla ir aptuveni +4 °C temperatūra un 80–90% relatīvais gaisa mitrums. Pagrabā jābūt labai ventilācijai, jo pārmērīgi sausā telpā bumbuļi vīst, bet mitrā ātrāk attīstās slimības. Lai kartupeļi nekļūtu zaļi un ēšanai nederīgi, tie noteikti jāglabā tumsā.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Pagrabā kartupeļus ieteicams apkaisīt ar sauso Trihodermīnu. Ar 20 gramiem preparāta pietiek 100 kg kartupeļu. Slimie bumbuļi, protams, tāpat sabojāsies, bet infekcija neizplatīsies tālāk, jo pievienotais preparāts to ierobežos. Metode sevi ir pārliecinoši pierādījusi jau divdesmit gadu, – saka SIA “Bioefekts” direktore Anita Lielpētere.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.