Foto – Shutterstock

Emociju un spēka līdzsvars 1

Pārslodzēm jāpievērš uzmanība, jo, stresa līmenim palielinoties, darbinieks sāk biežāk slimot, kavēt darbu, izvairās no pienākumiem, paslepus vai atklāti tos sabotējot. Taču izeja ir – par problēmu jāsāk runāt vai arī jāmaina darbs!

Reklāma
Reklāma
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm 99
Lasīt citas ziņas

Eksperimentēt ar jaunām darbavietām psihoterapeiti nerekomendē, ja izdegšanas sindroms ir pārgājis smagākās stadijās. Piemēram, Vācijā augsta emocionāla izsīkuma riska profesijām iesaka mainīt darbavietu ik pēc 5–7 gadiem. Daudziem tas patiešām palīdz, bet bieža vietas maiņa nozīmē arī lielu jaunas informācijas plūsmu, iedzīvošanos citā kolektīvā, un tādā situācijā var rasties šaubas par saviem spēkiem.

Svarīgi ir atrast jaunu nodarbi, vaļasprieku, aizraušanos, intereses, biežāk pievērsties ģimenei, draugiem, darīt to, kas sniedz baudījumu. Emocionāli labi atslogo jauni ceļojumi, iespaidi, sporta nodarbības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Liela uzmanība jāvelta pilnvērtīgai fiziskai atpūtai – miegam. Lai organisms justos apmierināts, fizikālās medicīnas ārsts, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Ints Zeidlers iesaka miegam atvēlēt 7–8 stundas. Ja nomoka bezmiegs, pieļaujams arī elektromiegs – fizikālās terapijas procedūra, kuras laikā vājas strāvas impulsi iedarbojas uz galvas smadzenēm, vispirms radot miegainību, pēc tam – miegu, kas turpinās arī pēc strāvas izslēgšanas. Lai gan procedūras laikā ne visi iemieg, taču nomierinās gan un pēc tam naktī guļ labāk. Strāvu pievada ar elektrodiem, uzliekot tos uz aizvērtiem plakstiņiem un aiz ausīm.

Taču izgulēšanās nav vienīgais spēku atgūšanas līdzeklis. Svarīga nozīme ir daudzveidīgam, vitamīniem bagātam uzturam.

Ķermenim lielisku palīdzību sniedz siltums. Ziemā tā var būt infrasarkano staru kabīne vai pirts. – Sviedros parasti ir 95% ūdens un 5% toksīnu, bet, pirtī sviedrējoties, ūdens ir tikai 80%, pārējie 20% ir organisma toksīni! – siltuma nozīmi uzsver profesors. Viņš nenoliedz arī solārija procedūras, ja vien tās nav biežākas par pāris minūtēm reizi nedēļā.

Ieteicams apmeklēt kriosaunu. Procedūras laikā aukstums iedarbojas uz organismu, tonizējot ķermeni, atjaunojot pozitīvās enerģijas un spēka rezerves, stiprina imunitāti, veicina atveseļošanos un vielmaiņu. Piemērota ir kontrastduša ar piecu grādu starpību (piemēram, +38 °C un +33 °C), ar laiku to pakāpeniski palielinot. Ir vērts izmantot speciālas ūdens procedūras, piemēram, šarko dušu. Ķermenis spēs novērtēt arī klasisko vai vismaz galvas un kakla (apkakles) masāžu.

Turklāt ir nepieciešams prieks, gandarījuma un apmierinājuma sajūta, kā arī augsts pašnovērtējums, kas ļauj cilvēkam rīkoties droši, pārliecinoši un bez iekšējas šaubīšanās uzņemties pienākumus, ko patiešām spēj paveikt, un atteikties no atbildības, kas nav pa spēkam. Lai neizdegtu, ir svarīgi vajadzīgajā brīdī lūgt palīdzību. Krīzes sākotnējā posmā lielu atbalstu var sniegt iejūtīgi kolēģi vai draugi.

Reklāma
Reklāma

Svarīgi

Jebkuras izcelsmes noguruma sastāvdaļa ir nervu spriedze, tāpēc emocionāla un fiziska noguruma sajūtas ir līdzīgas. Fiziskā darbā nogurumu rada pārmaiņas gan muskuļaudos, gan centrālajā nervu sistēmā – vispirms struktūrās, kas iesaistītas kustību veikšanā. Savukārt garīgā darbā ķermenis lielākoties atrodas vienā un tajā pašā pozā, kas izraisa muskuļu nogurumu, asiņu un audu šķidruma cirkulācijas apstāšanos nekustīgajās ķermeņa daļās, un sajūtas līdzinās fiziskam nogurumam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.