Foto: Limpido/SHUTTERSTOCK

Kāpēc no veikalā pirkta piena nesanāk rūgušpiens? Atbild pārtikas tehnoloģe 6

“Kāpēc no veikalā pirkta piena nesanāk rūgušpiens? Ko ražotāji pievieno, ka piens vairs nerūgst, bet bojājas?” ELĪNA K.

Veselam
“Iestājas slimnīcā ar metastātisku resnās zarnas vēzi, kuru kā hemoroīdus “ārstējusi” kaimiņiene!” Profesors nobažījies par sabiedrības bezatbildību
RAKSTA REDAKTORS
“Cik ilgi šo tolerēsim Vecrīgā?” Rīdzinieci sadusmo uz ielām tirgoto preču sortiments
Kokteilis
Mūsdienās daudzi pat nav dzirdējuši par šiem PSRS laiku mācību priekšmetiem: 7 aizmirstas “disciplīnas”
Lasīt citas ziņas

“Lai patērētājam nodrošinātu nekaitīgu produktu, pienu termiski apstrādā vismaz 72 grādu vai pat augstākā temperatūrā. Tādējādi tiek maksimāli samazināts baktēriju skaits, arī pienskābes baktērijas, kas ir atbildīgas par rūgšanas procesu,” skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne, profesore Inga Ciproviča.

Pasterizācijas procesu izdzīvojušās baktērijas nespēj radīt rūgušpienu.
CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpēc velti cerēt, ka izdosies saraudzēt termiski apstrādātu pienu, turot siltā vietā 10 vai vairāk stundu. Ja to dara, iegūst nevis garšīgu produktu, bet apzināti tiek bojāts piens, iegūstot staipīgu, nepatīkami smaržojošu masu. “To nekādā gadījumā nedrīkst lietot uzturā,” brīdina profesore.

Ja vēlas no pasterizēta piena iegūt rūgušpienu, tam jāpievieno karote skābā krējuma, kefīra vai kāda cita (nesalda) skābpiena dzēriena, jāatstāj siltā vietā 10–12 stundas, un raudzēts produkts būs gatavs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.