Foto: Limpido/SHUTTERSTOCK

Kāpēc no veikalā pirkta piena nesanāk rūgušpiens? Atbild pārtikas tehnoloģe 6

“Kāpēc no veikalā pirkta piena nesanāk rūgušpiens? Ko ražotāji pievieno, ka piens vairs nerūgst, bet bojājas?” ELĪNA K.

Reklāma
Reklāma
Šī prece pazudīs no “Rimi” plauktiem! Tirdzniecības tīkls ievieš jaunu biznesa stratēģiju – kas vēl tiks izņemts no sortimenta?
“Lai krievi sēž, skatās un trīc, šie ir ievadvārdi!” Ukraina strauji iegūst “muskuļu masu” ballistikā
Kokteilis
Lauvas ir lepni, Dvīņi – aizmāršīgi: kā kura zodiaka zīme audzina savus bērnus
Lasīt citas ziņas

“Lai patērētājam nodrošinātu nekaitīgu produktu, pienu termiski apstrādā vismaz 72 grādu vai pat augstākā temperatūrā. Tādējādi tiek maksimāli samazināts baktēriju skaits, arī pienskābes baktērijas, kas ir atbildīgas par rūgšanas procesu,” skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne, profesore Inga Ciproviča.

Pasterizācijas procesu izdzīvojušās baktērijas nespēj radīt rūgušpienu.
CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpēc velti cerēt, ka izdosies saraudzēt termiski apstrādātu pienu, turot siltā vietā 10 vai vairāk stundu. Ja to dara, iegūst nevis garšīgu produktu, bet apzināti tiek bojāts piens, iegūstot staipīgu, nepatīkami smaržojošu masu. “To nekādā gadījumā nedrīkst lietot uzturā,” brīdina profesore.

Ja vēlas no pasterizēta piena iegūt rūgušpienu, tam jāpievieno karote skābā krējuma, kefīra vai kāda cita (nesalda) skābpiena dzēriena, jāatstāj siltā vietā 10–12 stundas, un raudzēts produkts būs gatavs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.