Praktiski
Receptes

7 izcilas receptes ar zemenēm: ne tikai saldie ēdieni!0

Foto: Shutterstock

Avots: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Uztura speciālisti uzskata, ka cilvēkam katru gadu būtu jāapēd četri pieci kilogrami zemeņu, lai organisms saņemtu īpašu vitamīnu un mikroelementu kokteili visam gadam. Šīs ogas ir tik kārdinošas, ka spējam tās apēst daudz vairāk par noteikto daudzumu, zemenes baudot gan svaigas, gan saldos un sāļos ēdienos.

Salāti ar zemenēm un ceptu vistu

Foto: Vezzani Photography/SHUTTERSTOCK

• 1 vistas krūtiņa

• 2 saujas spinātu

• 3 Trikātas sniega bumbas

• 4–6 zemenes

• 1 laims

• puse sarkanā sīpola

• 2 tējkarotes medus

• 1 tējkarote balzametiķa

• 1 ēdamkarote magoņu sēklu

• 1 ēdamkarote olīveļļas

• sāls, pipari

Pagatavo marinādi vistai: samaisa 1 tējkaroti medus ar puslaima sulu un balzametiķi. Ieliek vistu marinādē un atstāj vismaz uz pusstundu. Sagriež zemenes un sīpolu. Pagatavo salātu mērci: puslaima sulu sajauc ar 1 tējkaroti medus, 1 ēdamkaroti olīveļļas un magoņu sēklām. Izcep iemarinēto vistas krūtiņu. Atdzesē un sagriež šķēlēs.

Traukā kārto spinātus, zemenes un sīpolus, pārlej salātu mērcīti. Tad liek Trikātas sniega bumbas un ceptās vistas šķēlītes.

Zemeņu un gurķu uzkoda

Foto: Anastasia_Panait/SHUTTERSTOCK

• 1 garais gurķis

• lielas zemenes

• dažādi sieri (brī, ķimeņu, kazas u.c.)

• bazilika lapiņas

• citronpipari

• čili pārslas

Gurķi nomizo (dekoratīvākam izskatam var atstāt zaļās mizas josliņas), sagriež aptuveni centimetru biezās ripiņās un uz brīdi uzliek uz papīra dvieļa, lai nosusinātu lieko mitrumu. Pēc tam katrai gurķa ripiņai virsū liek bazilika lapiņu, uz tās – siera gabaliņu un zemenes pusīti. Sasprauž ar mazu iesmiņu, pārkaisa citronpiparus un čili pārslas.

Spinātu salāti ar fetu un zemenēm

Foto: Nitr/SHUTTERSTOCK

• 700 g spinātu

• 500 g zemeņu

• 150 g fetas siera

• sauja valriekstu

Mērcei:

• 110 ml olīveļļas

• 30 ml baltvīna etiķa

• šķipsna paprikas garšvielas

• sāls, pipari

Spinātus nomazgā un ieliek salātu bļodā. Zemenes sagriež šķēlītēs un pievieno spinātiem. Tad pārkaisa sadrupinātus valriekstus, fetas gabaliņus un pārlej mērci.

Auzu drumstalkūciņas ar zemenēm

Foto: Creative Family/SHUTTERSTOCK

• 1 paciņa Dobeles dzirnavnieka auzu drumstalu kūkas maisījuma

• 200 g sviesta

• 1 liels rabarbers

• 6–8 zemenes

• 2–4 ēdamkarotes ūdens

Bļodā ieber auzu drumstalu kūkas maisījumu, tad ierīvē vai iedrupina sviestu un berž ar pirkstu galiem, līdz veidojas smilšveida konsistence. Masai pievieno 2–4 ēdamkarotes ūdens un mīca mīklu, līdz tā kļūst gluda un viendabīga.

Trešdaļu mīklas atstāj drumstalām, pārējo sadala 12 daļās.

Mafinu pannu ieziež ar sviestu. 12 mīklas gabaliņus saveļ bumbiņās, pēc tam izspaida plakanus un ieklāj formiņās. Kamēr gatavo pildījumu, mafinu pannu ieliek ledusskapī.

Rabarberu un zemenes nomazgā, notīra un sagriež gabaliņos. Kārto mīklai pa virsu, tad uzdrupina atlikušo mīklu un cep cepeškrāsnī 180 °C 25–30 minūtes.

Biezpiena krēms ar zemeņu mērci

Foto: AS Food Studio/SHUTTERSTOCK

Krēmam:

• 540 g biezpiena

• 500 ml saldā krējuma

• 1 glāze cukura

• puspaciņa vaniļas cukura

• 20 g želatīna

Mērcei:

• zemenes

• cukurs pēc garšas

• piparmētras lapiņas

Uzbriedina želatīnu. Lai pagatavotu krēmu, vispirms sablendē biezpienu, līdz tas kļūst vijīgs. Atsevišķā traukā ielej saldo krējumu, pievieno cukuru un vaniļas cukuru un puto (nedrīkst saputot līdz galam!). Biezpienu pievieno saldā krējuma masai un turpina putot. Pievieno uzbriedināto želatīnu un veikli saputo. Saldo masu pārlej citā traukā un ievieto ledusskapī, lai sastingst.

Gatavo zemeņu mērci – ogas nomazgā, pievieno cukuru pēc garšas un sablendē.

Kad krēms ledusskapī sastindzis, desertu kārto trauciņos. Vispirms ielej zemeņu mērci, tad liek biezpiena krēmu. Rotā ar piparmētras lapiņām.

Zemeņu sambuks

Foto: Kostrez/SHUTTERSTOCK

• 300 g zemeņu

• 150 ml saldā krējuma

• 50 g cukura

• 3 olu baltumi

Olu baltumus saputo stingrās putās, atsevišķā traukā sakuļ saldo krējumu ar cukuru. Zemenes sablendē un uzmanīgi iecilā olu baltuma putas un putukrējumu. Dekorē ar zemenēm. Pasniedz uzreiz, lai neatsulotos.

Pikants kokteilis

Saistītie raksti
Foto: Julia Mikhaylova/SHUTTERSTOCK

• 500 g zemeņu

• 500 ml kokosa piena

• 500 ml nedzidrinātas ābolu sulas

• 10 rozā piparu

• svaigs baziliks (lapiņas no diviem zariem)

Blendera traukā liek noskalotas zemenes, ielej kokosa pienu, ābolu sulu, pievieno piparus un baziliku. Visu sakuļ līdz viendabīgai masai. Lej glāzē, dekorē ar svaigu zemeni.

 

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Lasītākie

LK
Linda Kusiņa-Šulce
Kultūra
“Varu tikai šausmināties par to, kā cilvēki raksta internetā.” Kas visvairāk kaitina filoloģi Ligitu Paegli?
Intervija 57 minūtes
IK
Ilze Kalve
Pasaulē
“Ir jābūt gataviem arī mazāk labvēlīgai situācijas attīstībai.” Vēstniece nosauc visbūtiskāko šībrīža aicinājumu Latvijas pilsoņiem, kuri dzīvo Lielbritānijā
6 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Latvijā
Kāpēc Kurzeme nesākas Bolderājā. Kur beidzas vēsturiskā Vidzeme un sākas Latgale? Intervija ar Jāni Turlaju
Intervija 5 stundas
LE
LETA
Dabā
Nākamnedēļ laikapstākļi mainīsies. Vai karstums vēl atgriezīsies? Sinoptiķu prognoze
5 stundas
AL
Anda Līce
Latvijā
Anda Līce: Viens gan ir jāsaprot – vīrusi neatnāk, lai mūs tikai pabaidītu, tie atnāk uz palikšanu
4 stundas