Kefīra, siera zupa ar garnelēm.
Kefīra, siera zupa ar garnelēm.
Foto: Shutterstock

Ne tikai aukstā zupa! 9 ēdienu receptes, kuru sastāvā ir kefīrs 2

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Cik gadi ir jānostrādā, lai varētu saņemt valsts garantēto minimālo pensiju? 126
“Ļoti liela un dziļa brūce. Par to nerunā un nejoko.” Ir kāda tēma, par ko nevajadzētu runāt, latviešiem satiekot lietuviešus 12
VIDEO. “Mēs pastāvam tik ilgi, kamēr mēs apspiežam citus.” Krievs skaidro, kāpēc Krievija nevar iztikt bez karošanas
Lasīt citas ziņas

Eiropā XIX gadsimta otrajā pusē no jaunajiem, ar baktēriju kultūrām raudzētiem skābpieniem visplašāk ieviesās kefīrs – viegli putojošs, ieskābens piena dzēriens. Jau kopš senatnes kefīrs bija pazīstams Kaukāza kalnu tautām, to gatavoja, saraudzējot pienu ar īpašu ieraugu – kefīra sēnītēm. Latvijā kefīrs ienāca nevis no Kaukāza, bet to iepazinām ar Viduseiropas literatūras starpniecību.

No Vācijas ievestā kefīra kultūra – tā sauktie graudi – sākumā tika pārdoti aptiekās. Līdz Pirmajam pasaules karam kefīra patērēšana joprojām palika aptieku un ārstu ieteikumu līmenī. Uzturā šo piena produktu iecienīja tikai pagājušā gadsimta 20. gados.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kefīra nosaukums cēlies no turku valodas un tulkojumā nozīmē “bauda”. Mūsdienās kefīrs ir visvairāk lietotais skābpiena dzēriens. Tā unikalitāte – lielais baktēriju un sēnīšu daudzums. Tam ir pienskāba smarža, patīkami atsvaidzinoša, nedaudz asa, arī pienskāba garša, balta vai mazliet iedzeltena krāsa, viendabīga krējumveida konsistence.

Izpatīkot patērētāju gaumēm un vajadzībām, kefīrs ir pieejams ar atšķirīgu tauku daudzumu. Vājpiena kefīrā ir ne vairāk kā 0,5% tauku, bet pilnpiena kefīrā – no 1 līdz 3,2% tauku.

Ar kefīru uzņemam piena olbaltumvielas, taukus, kāliju, kalciju, fosforu un citus mikroelementus, vitamīnus. Šis skābpiena dzēriens ir viens no galvenajiem ārstniecisko diētu komponentiem. Tas viegli uzsūcas organismā: izdzertais piens stundas laikā tiek sagremots par 30%, toties kefīrs – par 90 procentiem. Līdz ar to kefīrs ne tikai uzlabo gremošanas procesus, bet arī veicina ātrāku citu produktu uzsūkšanos.

Glāzi kefīra vēlams izdzert ēdienreižu starplaikos. Maltīšu laikā to labi savienot ar zirņiem, pupām, lēcām, graudu un pārslu biezputrām. Kefīrs labi sader arī ar dārzeņiem. Pākšaugi, graudaugi un dārzeņi ir bagāti ar balastvielām, bet kefīrs – ar pienskābes baktērijām, un kombinācijā šie produkti lieliski papildina cits citu un sekmē efektīvu organisma attīrīšanos.

Kefīrs tiek iekļauts dažādu diētu sastāvā. Ja ieturētas sātīgas vakariņas, kefīra glāze palīdzēs atgūt viegluma sajūtu. To lieto atslodzes dienās, kā arī kosmētikā mājas apstākļos – sejas tīrīšanai un maskām.

Analogs kefīram ir raudzētais piena produkts, kura ierauga sastāvā bez kefīram raksturīgā ierauga ir acidofilās pienskābes baktērijas un bifidobaktērijas. Šis skābpiena produkts ir īpaši garšīgs un maigs. Bifidobaktērijas ir draudzīgas un vajadzīgas cilvēka organismam.

Kefīrs ar bifido ieraugu ieteicams tiem, kam ir gremošanas traucējumi.

Kāpēc jālieto kefīrs?

Tas stimulē imūnsistēmu – pateicoties peptīdiem, kas rodas fermentācijas un gremošanas procesā.

No kefīra ierauga izolētie polisaharīdi kavē vēža šūnu augšanu.

Uzlabo laktozes panesību. Ja lieto kefīru, būs vieglāk novērst gāzu veidošanos un dažādas gremošanas problēmas.

Kefīrs ir dabīgs antioksidants, tas uzlabo gremošanas trakta darbību. Lietojot kefīru, palielinās labo baktēriju daudzums zarnu traktā.

Sekmē holesterīna līmeņa pazemināšanu. Ja regulāri lieto kefīru, samazinās sliktā holesterīna līmenis, toties pieaug labā holesterīna līmenis.

Vecmāmiņu padomi

Taukainu seju notīra ar kefīru un uzklāj kādu no maskām:

• 2 tējkarotes pilnpiena biezpiena samīca ar 1 ēdamkaroti kefīra, pusi olas dzeltenuma un 1 tējkaroti medus. Uzklāj uz sejas un kakla ādas, patur līdz 20 minūtēm, pēc tam nomazgā ar siltu kumelīšu tēju.

• Karstu vārītu kartupeli samīca ar kefīru un olas dzeltenumu. Uzklāj uz sejas un kakla ādas, pārklāj ar frotē dvieli siltuma saglabāšanai. Noņem pēc 20 minūtēm ar siltā zāļu tējā samērcētu vates tamponu.

Kefīra atslodzes diena

Kefīrs uzlabo kuņģa darbību, mīkstina vēderu, līdz ar to attīrās organisms.

Ja ieplānota atslodzes diena, tajā dienā ik pēc 2–3 stundām jāizdzer glāze kefīra, kopā – 1,5 litri. Atslodzes dienā var zaudēt līdz 2 kg svara.

9 ēdienu receptes, kuru sastāvā ir kefīrs!

Foto: Valdis Semjonovs

Ēdienus gatavojusi Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Inese Bedeice.

1. Kefīra un zaļumu kokteilis

Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas:

• 0,5 l kefīra

• saišķītis zaļumu

• 1 tējkarote mārrutku

Pagatavošana:

Kefīru un zaļumus sablendē, pievieno mārrutkus. Samaisa.

2. Pankūkas

Foto: AS Food Studio/SHUTTERSTOCK


Sastāvdaļas mīklai:

• 1,5 glāzes kefīra

• 1 glāze miltu

• 2 olas

• soda

• sāls, cukurs

• eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Lai pagatavotu pankūku mīklu, visus produktus liek bļodā, samaisa. Pannā uzkarsē eļļu un cep pankūkas no abām pusēm gaiši brūnas.

3. Plātsmaize ar āboliem

Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas mīklai:

• 1 glāze kefīra

• 1 glāze cukura

• 2 glāzes miltu

• 2 olas

• cepamais pulveris

• vaniļas cukurs

Plātsmaizes virsai:

• 5 āboli

• 2 olas

• skābais krējums

• cukurs

• kanēlis

Pagatavošana:

Olas sakuļ ar cukuru, iesijā miltus, cepamo pulveri un samaisa. Tad pielej kefīru un sakuļ viendabīgu mīklu. Plātī ieklāj cepampapīru, uzlej mīklu.

Nomizotus ābolus sīki sagriež, uzber uz mīklas. Olas sakuļ ar cukuru, krējumu, vaniļu un pārlej āboliem. Var pārkaisīt ar kanēli. Cep cepeškrāsnī 200 °C 20–25 minūtes.

4. Aukstā zupa ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas:

• 300 g kefīra

• 3 ēdamkarotes biezpiena

• 50 g kūpināta šķiņķa

• pusgurķis

• gabaliņš paprikas

• selerijas kāts

• ķiploka daiviņas

• vārītas olas

• pētersīļu zaļumi

• dilles

• gārsu lapas

• citrona miziņa

• rupjmaizes grauzdiņi

• garšvielas

• sāls

Pagatavošana:

Kefīru kopā ar biezpienu, citrona miziņu un zaļumiem sablendē. Gurķi sagriež salmiņos, papriku un selerijas kātu applaucē un sagriež salmiņos. Dārzeņus liek kefīrā, samaisa. Kūpināto šķiņķi apcep un liek porciju šķīvī pirms pasniegšanas kopā ar olas pusīti. Zupas garšas uzlabošanai pievieno garšvielas.

Rupjmaizi sagriež un apcep, ieberž ar sāli un ķiplokiem. Kārto šķīvī, var pasniegt atsevišķi.

5. Skābpiena dzēriens

Publicitātes foto

Kefīru papildina ar linsēklām, eko auzu pārslām, blendētām (saldētām) upenēm, nātru un gārsu lapiņām un spirulīnas pulveri.

6. Aukstā zupa ar sieru un garnelēm

Kefīra, siera zupa ar garnelēm.
Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas:

• 400 g kefīra

• 50 g siera Brinza

• 1 neliela biete

• 1 burkāns

• puse svaiga gurķa

• pusābols

• 2 ķiploka daiviņas

• 70 g garneļu

• dilles

• estragons

• sviests

• garšvielas

• citrona sula

Pagatavošana:

Izvāra bietes un burkānus, sagriež kubiņos un pievieno kefīram. Dilles un estragonu sasmalcina, pievieno dažus pilienus citrona sulas, ieber kefīrā. Ābolus sagriež gabaliņos un vāra mīkstus, atdzesē un pievieno zupai. Ja kefīrs ļoti biezs, var pieliet ābola novārījumu. Gurķi un sieru sagriež kubiņos un kopā ar garšvielām pievieno zupai. Pirms pasniegšanas uz pannas izkausē sviestu, kam pievienots estragons un ķiploks, apcep garneles.

Zupu lej šķīvī un ieliek apceptās garneles.

7. Kefīra un ķiršu krēms

Sastāvdaļa:

• 500 ml kefīra

• 500 g ķiršu

• 1 citrons

• cukurs (pēc garšas)

• želatīns

Pagatavošana:

Ķiršus nomazgā, izņem kauliņus, pārkaisa ar cukuru un uz lēnas uguns pasautē. Pēc tam uz sieta notecina sulu. Kefīrā iemaisa cukuru, sarīvētu citrona miziņu, citrona sulu, uzbriedinātu želatīnu.

Ķiršus kārto trauciņos un pārlej ar sagatavoto kefīru. Ļauj sarecēt.

8. Kefīra krēms

Sastāvdaļas:

• 500 ml kefīra

• 3 lauku olas

• 3 ēdamkarotes cukura

• vanilīns

• želatīns

Pagatavošana:

Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Pie dzeltenumiem pieber cukuru un saputo, līdz masa kļūst gaiši dzeltena. Pievieno vanilīnu, uzbriedinātu želatīnu un stingrās putās ar cukuru saputotus olu baltumus. Liek trauciņos, ēd ar sablendētām ogām.

9. Pica

Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas mīklai:

• 3 glāzes kefīra

• 2 glāzes miltu

• 4 olas

• soda

• sāls

Picas virsai:

• kūpināta gaļa

• žāvēta desa

• siers

• tomāti

• majonēze

• malti pipari

• sīpoli

• tomātu mērce

SAISTĪTIE RAKSTI

Pagatavošana:

No kefīra, miltiem, olām, sodas un sāls pagatavo mīklu. To izklāj plānā kārtā uz ieziestas pannas. Uz mīklas kārto saceptu sasmalcinātu gaļu, desu, sīpolus. Virsū liek šķēlēs sagrieztus tomātus un sarīvētu sieru. Pārlej ar tomātu mērci un majonēzi. Vēlreiz uzkaisa rīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kokteilis
“Tas tā kā tāds standup comedy pasākums domāts?” – Didrihsone lasīs lekciju, soctīklu lietotāji neslēpj savu izbrīnu
Kokteilis
“Kaut kāds ārprāts” – Magones kavalieris no Londonas nosauc viņu par slepkavu
Kokteilis
“Man likās, ka šādi ģērbjas tikai Kirkorovs” – Jāņa Zuzāna mīļotā sieviete uz pirmizrādi ierodas ģērbusies luksusa zīmolos “no galvas līdz kājām”
Zanda, Lāsma un Zandis – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Cik gadi ir jānostrādā, lai varētu saņemt valsts garantēto minimālo pensiju?
“Ļoti liela un dziļa brūce. Par to nerunā un nejoko.” Ir kāda tēma, par ko nevajadzētu runāt, latviešiem satiekot lietuviešus
VIDEO. “Mēs pastāvam tik ilgi, kamēr mēs apspiežam citus.” Krievs skaidro, kāpēc Krievija nevar iztikt bez karošanas
Kokteilis
“Kaut kāds ārprāts” – Magones kavalieris no Londonas nosauc viņu par slepkavu
Kokteilis
“Man likās, ka šādi ģērbjas tikai Kirkorovs” – Jāņa Zuzāna mīļotā sieviete uz pirmizrādi ierodas ģērbusies luksusa zīmolos “no galvas līdz kājām”
Lasīt citas ziņas
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Andris Bulis: “Mūza ir gražīga būtne – atnāk neklauvējot un aiziet neatvadoties”
“Es nezinu, neesmu skaitījusi – piecdesmit, simts?” – uzņēmēja Elīna, kura iecienījusi “vienas nakts” sakarus atklāj, cik partneru viņai bijis
Kokteilis
VIDEO. Izrādes “Ziedonis. Lācis. Vīrieši” laikā uz skatuves piedzīvots kāds “kāzuss”: “Skatītājs no tā necieta”
Kokteilis
Šodien tev vairāk nekā jebkad būs nepieciešamas labas ziņas! Horoskopi 1.oktobrim
Elma, Menarda un Elna – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
FOTO. “Ir redzams, ka viņa ir patiesa, īsta un sirsnīga!” – Keita Midltone viesojas kādā īpašā vietā un ar savu izturēšanos izpelnās neviltotus komplimentus
Vai Rietumi ar nodomu Ukrainai piegādā bojātu militāro tehniku?
Avārijas dēļ slēgta satiksme uz Vidzemes šosejas virzienā uz Ādažiem
Streičs: Latgale ir valsts drošības jautājums. Tur būs pirmie upuri, ja nāks tanki
FOTO. Ķirbji, kūkas, sieri, kartupeļi un citi rudens labumi – visīstākā latvietības sajūta un garša Straupes Zirgu pasta tirdziņā
It kā nogalinātais Krievijas admirālis “augšāmceļas” un runā video intervijā
Latvijas iedzīvotājus brīdina par došanos uz Turciju, aicinot izvairīties no no masveida pulcēšanās vietām
“Ļoti liela un dziļa brūce. Par to nerunā un nejoko.” Ir kāda tēma, par ko nevajadzētu runāt, latviešiem satiekot lietuviešus
Problēma jau nav viens Putins. Problēma ir visā krievu tautā. Saruna ar Ukrainas žurnālistu Dmitriju Gordonu
Kokteilis
FOTO. Talantīgi aktieri, režisori un kino ļaudis Rīgas centrā svin “Oskara” balvai izvirzītās filmas “Mana brīvība” pirmizrādi
Kokteilis
VIDEO. “Kāds varbūt zina, kas bija Maira Brieža fizikas skolotājs?” – bokseris soctīklos nofilmējis lidmašīnas un ar savu jautājumu sasmīdinājis soctīklu lietotājus
Kokteilis
FOTO. Viņš ne vienmēr piekrīt tam, ko šovā saka un dara žūrija! Jānis Krīvēns kļūs par “X Faktors” vadošo dīvāna ekspertu
Kokteilis
FOTO. Ko varēs apskatīt un uzzināt lielākajā dizaina un mēbeļu izstādē Ķīpsalā?
Šodien Miķeļdiena! Vēro dabu un uzzini, kāds būs laiks!
Kokteilis
Tu vari nonākt kāda ļoti sarežģīta un kategoriska lēmuma priekšā! Horoskopi 30.septembrim
Kokteilis
Miķelis, Mihails, Miks un Mikus – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
VIDEO. Aizkustinošs video! Aminatas pirmā reakcija, klausoties studijā savu jauno dziesmu
Kokteilis
VIDEO. “Mēs vairs neesam divdesmitgadnieki” – šefpavārs Elmārs Tannis otro reizi gatavojas iestūrēt laulības ostā
Šogad krituši apjomīgākā pasūtījuma uz mājām rekordi. Kāds bijis lielākais pirkums?
17:51
Jānis Vimba: Es neuzskatu, ka mūsdienās ir iespējama tāda virzība, kā kādreiz Tautas fronte
17:10
It kā nogalinātais Krievijas admirālis “augšāmceļas” un runā video intervijā
16:49