Kefīra, siera zupa ar garnelēm.
Kefīra, siera zupa ar garnelēm.
Foto: Shutterstock

Ne tikai aukstā zupa! 9 ēdienu receptes, kuru sastāvā ir kefīrs 10

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Tests: kurš no bērniem ir visjaunākais? Tava izvēle atklās tava prāta un intuīcijas vienreizējās spējas
Kokteilis
FOTO. “Mani, 71 gadu vecu buku, neviens nemācīs!” Drāma ap Andra Bērziņa lomu izrādē vēršas plašumā 1
Krievijas televīzijā parāda karti ar valstīm, kuras Putins varētu apbruņot, lai uzbruktu “jutīgiem mērķiem” Rietumvalstīs 196
Lasīt citas ziņas

Eiropā XIX gadsimta otrajā pusē no jaunajiem, ar baktēriju kultūrām raudzētiem skābpieniem visplašāk ieviesās kefīrs – viegli putojošs, ieskābens piena dzēriens. Jau kopš senatnes kefīrs bija pazīstams Kaukāza kalnu tautām, to gatavoja, saraudzējot pienu ar īpašu ieraugu – kefīra sēnītēm. Latvijā kefīrs ienāca nevis no Kaukāza, bet to iepazinām ar Viduseiropas literatūras starpniecību.

No Vācijas ievestā kefīra kultūra – tā sauktie graudi – sākumā tika pārdoti aptiekās. Līdz Pirmajam pasaules karam kefīra patērēšana joprojām palika aptieku un ārstu ieteikumu līmenī. Uzturā šo piena produktu iecienīja tikai pagājušā gadsimta 20. gados.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kefīra nosaukums cēlies no turku valodas un tulkojumā nozīmē “bauda”. Mūsdienās kefīrs ir visvairāk lietotais skābpiena dzēriens. Tā unikalitāte – lielais baktēriju un sēnīšu daudzums. Tam ir pienskāba smarža, patīkami atsvaidzinoša, nedaudz asa, arī pienskāba garša, balta vai mazliet iedzeltena krāsa, viendabīga krējumveida konsistence.

Izpatīkot patērētāju gaumēm un vajadzībām, kefīrs ir pieejams ar atšķirīgu tauku daudzumu. Vājpiena kefīrā ir ne vairāk kā 0,5% tauku, bet pilnpiena kefīrā – no 1 līdz 3,2% tauku.

Ar kefīru uzņemam piena olbaltumvielas, taukus, kāliju, kalciju, fosforu un citus mikroelementus, vitamīnus. Šis skābpiena dzēriens ir viens no galvenajiem ārstniecisko diētu komponentiem. Tas viegli uzsūcas organismā: izdzertais piens stundas laikā tiek sagremots par 30%, toties kefīrs – par 90 procentiem. Līdz ar to kefīrs ne tikai uzlabo gremošanas procesus, bet arī veicina ātrāku citu produktu uzsūkšanos.

Glāzi kefīra vēlams izdzert ēdienreižu starplaikos. Maltīšu laikā to labi savienot ar zirņiem, pupām, lēcām, graudu un pārslu biezputrām. Kefīrs labi sader arī ar dārzeņiem. Pākšaugi, graudaugi un dārzeņi ir bagāti ar balastvielām, bet kefīrs – ar pienskābes baktērijām, un kombinācijā šie produkti lieliski papildina cits citu un sekmē efektīvu organisma attīrīšanos.

Kefīrs tiek iekļauts dažādu diētu sastāvā. Ja ieturētas sātīgas vakariņas, kefīra glāze palīdzēs atgūt viegluma sajūtu. To lieto atslodzes dienās, kā arī kosmētikā mājas apstākļos – sejas tīrīšanai un maskām.

Analogs kefīram ir raudzētais piena produkts, kura ierauga sastāvā bez kefīram raksturīgā ierauga ir acidofilās pienskābes baktērijas un bifidobaktērijas. Šis skābpiena produkts ir īpaši garšīgs un maigs. Bifidobaktērijas ir draudzīgas un vajadzīgas cilvēka organismam.

Reklāma
Reklāma

Kefīrs ar bifido ieraugu ieteicams tiem, kam ir gremošanas traucējumi.

Kāpēc jālieto kefīrs?

Tas stimulē imūnsistēmu – pateicoties peptīdiem, kas rodas fermentācijas un gremošanas procesā.

No kefīra ierauga izolētie polisaharīdi kavē vēža šūnu augšanu.

Uzlabo laktozes panesību. Ja lieto kefīru, būs vieglāk novērst gāzu veidošanos un dažādas gremošanas problēmas.

Kefīrs ir dabīgs antioksidants, tas uzlabo gremošanas trakta darbību. Lietojot kefīru, palielinās labo baktēriju daudzums zarnu traktā.

Sekmē holesterīna līmeņa pazemināšanu. Ja regulāri lieto kefīru, samazinās sliktā holesterīna līmenis, toties pieaug labā holesterīna līmenis.

Vecmāmiņu padomi

Taukainu seju notīra ar kefīru un uzklāj kādu no maskām:

• 2 tējkarotes pilnpiena biezpiena samīca ar 1 ēdamkaroti kefīra, pusi olas dzeltenuma un 1 tējkaroti medus. Uzklāj uz sejas un kakla ādas, patur līdz 20 minūtēm, pēc tam nomazgā ar siltu kumelīšu tēju.

• Karstu vārītu kartupeli samīca ar kefīru un olas dzeltenumu. Uzklāj uz sejas un kakla ādas, pārklāj ar frotē dvieli siltuma saglabāšanai. Noņem pēc 20 minūtēm ar siltā zāļu tējā samērcētu vates tamponu.

Kefīra atslodzes diena

Kefīrs uzlabo kuņģa darbību, mīkstina vēderu, līdz ar to attīrās organisms.

Ja ieplānota atslodzes diena, tajā dienā ik pēc 2–3 stundām jāizdzer glāze kefīra, kopā – 1,5 litri. Atslodzes dienā var zaudēt līdz 2 kg svara.

9 ēdienu receptes, kuru sastāvā ir kefīrs!

Foto: Valdis Semjonovs

Ēdienus gatavojusi Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Inese Bedeice.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.