Foto: Dar1930/SHUTTERSTOCK

Kārtīgās latviešu svinībās bez galerta neiztikt: 3 lieliskas receptes 0

Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Aukstā gaļa jeb galerts ir latviešu svinību galda klasika. Tagad saimnieces to vāra retāk, jo galerta pagatavošana ir darbietilpīgs process. Bet gadījumos, kad mutē saskrien siekalas, iedomājoties vien, cik labi garšo galerts ar mārrutkiem vai sinepēm un etiķi, grūtais process vairs nešķiet šķērslis. Lūk, dažas receptes, kas pārbaudītas mājas virtuvē.

Iesaka pavāre un godu saimniece Astrīda Čeppe

Tradicionālais galerts

Sastāvdaļas:

• cūkas priekškājas

• cūkas priekšstilbi

• cūkas ausis (tās satur recējošu vielu!)

• (var izmantot arī galvu)

• burkāni

• sīpols

• vairākas ķiploka daiviņas

• selerijas sakne vai kāts

• puravs

• lauru lapas

• melno piparu graudi

• konservēti zaļie zirnīši

• pētersīļi

Pagatavošana:

VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
“Latvija izmisīgi lūdzas, gaudo un mēģina iežēlināt!” Krievijas ziņu lentēs sācies īsts viesulis 91
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Infektoloģe Baiba Rozentāle “pieķerta” TV ēterā ar kvalitatīvu, nesen veiktu manikīru: sociālo tīklu lietotāji – kā tas iespējams? 24
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Princis Viljams un Keita pagājušajā nedēļā ģimenē piedzīvojuši zaudējumu: tikai tagad tas atklāts publiski 9
3 dienas

Galvu un kājas sacērt gabalos, liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un uzvāra. Nosmeļ putas. Gaļu izņem, vārāmo ūdeni izlej, bet katlu izskalo. Pēc tam gaļu liek atpakaļ katlā, pārlej aukstu ūdeni tā, lai gaļa būtu apsegta, bet ne vairāk. Uzvāra un noputo. Lai buljonam būtu labāka krāsa, pievieno nemizotu sīpolu. Pieliek arī burkānus, selerijas sakni vai kātu. Gaļu vāra uz ļoti lēnas uguns (tad buljons ir dzidrāks!), līdz sāk atdalīties no kauliem (aptuveni 3 stundas). Vārīšanas vidū pieber sāli un piparus, neilgi pirms gatavības pieliek lauru lapas un ķiploku.

Kad gaļa mīksta, to izņem no buljona, bet buljonu izkāš. Pēc garšas pievieno vēl sāli, jo atdzisis šķidrums šķitīs mazāk sāļš.

Dekoram bļodiņu dibenā ieliek vārītu burkānu ripiņas, konservētus zaļos zirnīšus, kādu pētersīļa lapiņu. Gaļu sagriež gabaliņos un kārto bļodiņās. Pārlej buljonu un galertu aukstumā sarecina.

Cūkas stilbiņš satur recējošu vielu, tāpēc nav vajadzības pēc želatīna.

Iesaka restorāna “Ferma” šefpavārs Tomass Godiņš

Ar cūku pupām un sēnēm

Sastāvdaļas:

• 1 cūkas kāja

• 700 g cūkas ribiņu (treknu)

• 2 burkāni

• 200 g selerijas saknes

• 200 g selerijas kātu

• 150 g sīpolu

• 80 g pētersīļu

• 4 ķiploka daiviņas

• 1/3 svaiga čili

• 400 g meža sēņu

• 300 g cūku pupu

• 150 g saulē kaltētu tomātu

• 7 g želatīna

• melno piparu graudi

• malti melnie pipari

• lauru lapas

• sāls

Pagatavošana:

Katlā liek cūkas kāju un ribiņas, pārlej aukstu ūdeni, strauji uzvāra un noputo. Uz sausas pannas apcep sīpolus, burkānus, seleriju un ķiplokus, pievieno buljonam un visu vāra 1 stundu. Tad pieliek melno piparu graudus, lauru lapas, sāli, pētersīļus un turpina vārīt, līdz gaļa mīksta.

Gaļu atdzesē, atdala no kauliem, saplūkā. Pievieno ceptas sēnes, vārītas cūku pupas (tās sagriež), sakapātus saulē kaltētus tomātus, pētersīļus, sāli, maltus melnos piparus un smalki sakapātu čili.

Buljonu izkāš, pievieno uzbriedinātu želatīnu un iemaisa gaļu. Liek formā un atdzesē.

Pasniedz ar mārrutkiem.

Iesaka korektore Ināra Zēberga

Galerts no priekšstilba un šņukura

Sastāvdaļas:

• cūkas priekšstilbs (jo vairāk gaļas)

• cūkas kājas

• cūkas šņukurs (jo liesa gaļa)

Pagatavošana:

Gaļas un piedevu daudzums ikreiz atšķiras, tāpēc nepieciešamo sastāvdaļu daudzumu nevar aprakstīt.

Stilbu, kājas un šņukuru liek katlā, uzlej aukstu ūdeni, uzvāra un noputo. Gaļu izņem no katla un noskalo, izlej no katla ūdeni un katlu izskalo, tad gaļu liek atpakaļ katlā un pārlej ar aukstu ūdeni un turpina vārīt. Pievieno veselu sīpolu, vairākas ķiploka daiviņas, melno piparu graudus, smaržīgos piparus, nelielu čili bez sēklām, lauru lapas, zaļumu maisījumu sāls vietā, kā arī pierīvē nedaudz muskatrieksta. Var pielikt pētersīļu zaļumus vai sakni vai selerijas saknes gabalu. Vārīšanās puslaikā pievieno dažus burkānus.

Vāra kādu stundu vai pusotras, līdz gaļa mīksta. Gaļu atkaulo, sagriež gabaliņos. Tos liek atpakaļ buljonā un pavāra dažas minūtes, lai galerts labāk sarec.

5 noderīgi padomi!

• Buljonam jābūt tik sāļam kā pārsālītai zupai, jo sarecējis tas būs mazāk sāļš.

• Cūkas kājas vārās ilgāk nekā galva, tāpēc galvas daļu no katla izņem agrāk, bet kājām ļauj vārīties, līdz gaļa mīksta.

Saistītie raksti

• Ja galertu vāra sevišķi lēni, ūdenim nav jāpārklāj gaļa, jo tas novārīsies ļoti maz un galerts var iznākt par šķidru.

• Lai buljonam būtu labāka krāsa, vārot sīpolu pievieno nemizotu.

• Lai maltas gaļas galerts jeb muzikantu gaļa neiekrāsotos zaļa, nedrīkst pārspīlēt ar zaļumu pievienošanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. 20+ radošas idejas adventes vainagiem: no tradicionāliem līdz ļoti oriģināliem
15 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izdosies pat iesācējiem virtuvē: mājās gatavoti čebureki!
14 stundas
LA
LA.LV
Praktiski
Tavus datus nozagt ir vieglāk, nekā domā. Kā, gatavojoties svētkiem, droši iepirkties internetā? 1
17 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
3 receptes aromatizētam sālim: ideāla piedeva izciliem ēdieniem
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
“Latvija izmisīgi lūdzas, gaudo un mēģina iežēlināt!” Krievijas ziņu lentēs sācies īsts viesulis 91
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Infektoloģe Baiba Rozentāle “pieķerta” TV ēterā ar kvalitatīvu, nesen veiktu manikīru: sociālo tīklu lietotāji – kā tas iespējams? 24
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Princis Viljams un Keita pagājušajā nedēļā ģimenē piedzīvojuši zaudējumu: tikai tagad tas atklāts publiski 9
3 dienas
SK
Skaties.lv
Stāsti
Sandris netīšām avārijā apskādē pašvaldības ūdens hidrantu, bet nesaprot, kāpēc OCTA prasa pašam atmaksāt tūkstošiem eiro 18
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Neizaicini šodien likteni, tas nebūs tev labvēlīgs! Horoskopi 28.novembrim 1
12 stundas
IO
ILZE OzOLA
Praktiski
Brīnišķīga dāvana savai ģimenei: pašdarināts adventes kalendārs
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai bezdarbnieku kursi uzliek saistības? 1
1 diena
LE
LETA
Praktiski
Kā drīkst precēties Covid-19 stingro ierobežojumu laikā? 3
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Ja grib pirkt dzīvokli, bet tam ir komunālo pakalpojumu parādi. Kam tie jāsedz? 1
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ķērpji un sūnas uz augļukokiem: cik tie bīstami un kā no tiem tikt vaļā?
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Liellopa gaļas ragū tumšajā alus un tomātu mērcē: izcili!
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Ulberte: Darbu nelegāli turpina lielākā daļa skaistumkopšanas nozarē strādājošo
8 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
“Nespēlēsim loteriju ar savu veselību un dzīvību!” Kariņš aicina sabiedrību sargāt sevi 2
5 stundas
LE
LETA
Veselam
Latvijā pētīs iedzīvotāju imunitāti pret Covid-19 5
11 stundas
AK
Aija Kaukule
Stāsti
“Politkorektuma terors ir postošs.” Saruna ar Alvi Hermani 9
Intervija 13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Infektoloģe Baiba Rozentāle “pieķerta” TV ēterā ar kvalitatīvu, nesen veiktu manikīru: sociālo tīklu lietotāji – kā tas iespējams? 24
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Rakstniece Nora Ikstena vīlusies Latvijas valdībā: es maksāju nodokļus, maksāju tā, ka drīz būšu bez ādas, tāpat kā mēs visi šai valstī 35
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Nerimst strīdi par troņa mantošanu. Princis Endrjū nokaitināts: “Princis Čārlzs nekad nekļūs par labu karali!” 2
18 stundas
LE
LETA
Ziņas
Policija Saldus apkārtnē meklē vīrieti, kuram būtu jāatrodas apcietinājumā
8 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
Valkāt maskas un nesarokoties aicināja jau pirms 100 gadiem. Kas bija postošā Spāņu gripa? 3
21 stundas
IA
Ieva Alberte
Veselam
“Mēs neredzam tam beigas.” Infektoloģe pieļauj, ka distancēsimies maskās vēl divus gadus 35
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. 20+ radošas idejas adventes vainagiem: no tradicionāliem līdz ļoti oriģināliem
15 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Vai var izveseļoties, ja Covid-19 pacients bijis pieslēgts pie mākslīgās elpināšanas aparāta? Atbild Fūrmanis 9
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. VIDEO. “Instagramīgākā” pilsētā Latvijā? Ogrē ierodas krāšņa Ziemassvētku kariete 6
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izdosies pat iesācējiem virtuvē: mājās gatavoti čebureki!
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
VID pieķer shēmotāju trijotni – valdes priekšsēdētāju, valdes locekli un grāmatvedi. Kādā jomā uzņēmums darbojies? 9
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Vai populārais TV šovs ir “feiks”? “Ekstrasensu cīņu” vadītājs Safornovs pieķerts krāpniecībā – pārdevis dalībniekiem uzvaras 7
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 28. novembra līdz 4. decembrim: kādas vēlmes piepildīsies
13 stundas
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
“Nespēlēsim loteriju ar savu veselību un dzīvību!” Kariņš aicina sabiedrību sargāt sevi 2
23:38
LE
LETA/AFP
Ziņas
Beļģijā no 1.decembra pircējiem durvis atkal vērs veikali
23:05
LE
LETA
Ziņas
Tiesa noraidījusi pēdējos Trampa centienus apstrīdēt vēlēšanu iznākumu 1
22:41