Foto – LETA

Kartupeļi – plankumaini un negaršīgi. Kas vainīgs? 0

Pavasarī sēklai nopirku kartupeļus ‘Laura’. Novācot ražu, daudziem bumbuļiem bija brūni plankumiņi. Kartupeļi ir ne vien plankumaini, bet arī negaršīgi. Kas tā par slimību? Vai tā ir puve? 
Līvija Rugāju novadā

Reklāma
Reklāma
Veselam
Neredzamās slepkavas: četri ikdienas ieradumi, kas nemanāmi bojā asinsvadus un palielina trombu attīstības risku
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem trīs datumiem, tev uzlikts īpašs “zīmogs” no pagātnes
TV24
“Neviens nevarēja saprast, kas tas par ieroci!” Slaidiņš atklāj interesantu incidentu “Zapad 2025” laikā
Lasīt citas ziņas

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vadītāja Ilze Skrabule teic, ka pēc šāda raksturojuma grūti spriest, kura slimība varētu bojāt bumbuļu izskatu vai garšu. Nav skaidrs, kur šie brūnie plankumi atrodas (bumbuļu mīkstumā vai uz mizas) un kā izskatās – norobežoti vai izplūduši.

Parasti garša pasliktinās audzēšanas ap­stākļu, agrotehnikā pieļauto kļūdu ietekmē (pārmērīgs slāpekļa mēslojums, kūdraina augsne, smaga, mālaina zeme, nepiemērots priekšaugs). Iespējams, ražas vākšanas laikā bumbuļi vēl nebija nobrieduši. Šogad rudens bija diezgan silts, ne visur lakstus iznīcināja puve. Lai bumbuļi nobriestu, 10 – 14 dienas pirms ražas vākšanas lakstus vajadzēja nopļaut.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja, mehanizēti vācot ražu, augsne ir ļoti sausa, nenobrieduši bumbuļi viegli traumējas, vēlāk zem mizas veidojās tumši plankumi – sasitumi.

Jaunos kartupeļu bumbuļos ir vairāk glikoalkaloīdu (tie veido rūgtenu garšu), bet, bumbuļiem nobriestot, to saturs samazinās. Ja tie nebija nobrieduši, varbūt tāpēc garšoja sliktāk?

Šķirnei ‘Laura’ ir arī raksturīga specifiska piegarša, kas daļai ēdēju patīk, daļai – nē… Tā, protams, ir gaumes lieta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.