Foto: Obraz/SHUTTERSTOCK

Rudens oga – brūklene! Veselīgi ieguvumi un garšīgas receptes 3

Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Saņēmu algas lapiņu, esmu šokā. Es starpbrīžos raudu!” Skolotāja sociālajos tīklos dalās ar realitāti, kas jāpacieš pedagogiem 116
Pieci pārtikas produkti, kuri var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni
TV24
“Kas ir šie cilvēki? Pēc studentiem viņi īsti neizskatās…” Pabriks rosina noskaidrot, kāpēc Latvijā vērojams trešo valstu imigrantu pieplūdums
Lasīt citas ziņas

Uzskaitot brūkleņu labās īpašības, saraksts ir garš. Ja tā, tad vērts papūlēties, lai ar šīm vērtīgajām ogām papildinātu ziemas krājumus, turklāt ne tikai ar ogām, bet arī lapām, kas jāvāc tagad, kad brūklenes nogatavojušās.

Šīs ogas satur daudz organisko skābju un minerālsāļu, C vitamīnu, pektīnvielas (tās cīnās ar holesterīnu!), mangānu, kāliju un miecvielas. Brūklenēm piemīt baktericīdas un antiseptiskas īpašības, tās līdzīgi kā āboli uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu, ir efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, pazemina asinsspiedienu, šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Senioriem iesaka brūklenes ēst svaigā veidā, jo tās labi attīra organismu, stiprina matus un uzlabo sejas krāsu.

Brūklenes var izmantot kā konservantu, piemēram, gatavojot ābolu, plūmju, bumbieru un brūkleņu ievārījumu. Šāds ievārījums labi glabājas arī bez cukura.

Brūkleņu lapas ir tikpat vērtīgas kā ogas.

Tās jāievāc vai nu agri pavasarī, kamēr augs nav sācis ziedēt, vai arī rudenī, kad ogas nogatavojušās. Brūkleņu lapu tējai piemīt pretiekaisuma, dezinficējoša un urīndzenoša iedarbība.

Brūklenes savā sulā

• 5 kg brūkleņu
• 1,5 kg cukura

Pārlasītas un rūpīgi noskalotas brūklenes ieber aukstā ūdenī – tad mīkstās ogas nogrimst dibenā, bet cietās peld pa virsu. Cietās ogas ar sietiņu izgrābj no ūdens, bet mīkstās ogas, nolejot ūdeni, ieliek katlā un vāra uz lēnas uguns, kamēr sašķīst. Savārīto masu liek caurdurī un notecina sulu.

Nosaka, cik daudz sulas iegūts, to ielej katlā un uzvāra kopā ar cukuru un kanēli, nosmeļot putas. Uz 1 l sulas ņem 100 g cukura. Kad sula uzvārījusies, to atdzesē un uzlej burkās iepildītajām cietajām ogām. Burkas aizvāko un novieto vēsā vietā.

Brūkleņu, ābolu un bumbieru ievārījums

Foto: Vo-Yggdrasill/SHUTTERSTOCK

• 2 kg brūkleņu
• 1 kg ābolu
• 0,5 kg bumbieru
• 1 kg cukura
• kanēlis
• krustnagliņas
• apelsīna vai citrona miziņa

Brūklenes noskalo, liek katlā bez ūdens un maisot vāra, līdz daļa ogu izšķīdušas. Tad pievieno cukuru, garšvielas un vāra, kamēr ogas izjukušas un masa kļuvusi tumšāka. Vārīšanas beigās pievieno nomizotus, gabaliņos sagrieztus ābolus un bumbierus un izkarsē.

Reklāma
Reklāma

Daļu ābolu un bumbieru var pievienot vārīšanas sākumā līdz ar cukuru, lai tie vārot izšķīst, bet otru daļu – vārīšanas beigās, lai paliek gabaliņos.

Brūkleņu čatnijs

Foto: Michael Kraus/SHUTTERSTOCK

• 1 kg brūkleņu
• 1 kg sīpolu
• 2 nelielas ķiploka galviņas
• 1 čili pipars
• 3 ēdamkarotes rīvēta ingvera
• 350 g brūnā cukura
• 100 ml sarkanvīna etiķa
• 100 ml ūdens

Katliņā uzkarsē eļļu, apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno brūklenes un cukuru un visu pakarsē dažas minūtes. Pieliek sarīvēto ingveru, sakapāto čili, sarkanvīna etiķi, ūdeni un uz mazas uguns tvaicē aptuveni 45 minūtes, līdz izveidojas bieza masa. Karstu salej burkās un aizskrūvē. Uzglabā ledusskapī.

Ar plūmēm un āboliem

• 3 kg brūkleņu
• 1 kg plūmju
• 0,5 kg ābolu
• 2 kg cukura
• kanēlis
• krustnagliņas
• apelsīna vai citrona miziņa

Brūklenes liek katlā un vāra, līdz daļa ogu izšķīdušas. Tad pievieno nomizotus, sagrieztus ābolus, cukuru, garšvielas un vāra maisot, kamēr masa kļūst tumšāka, vienmērīga. Vārīšanas beigās pievieno plūmes (bez kauliņiem) un izkarsē.

Ar dažādu augļu piedevu

• 2 kg brūkleņu
• 700 g bumbieru
• 700 g ābolu
• 700 g plūmju
• 1–1,5 kg cukura
• 200 ml ūdens

Brūklenes 2–3 stundas mērcē aukstā ūdenī, lai tās nebūtu tik rūgtas. Karstā cukura sīrupā liek ogas un lēni vāra. Kad tās nedaudz iecukurojušās, pievieno nomizotus, šķēlēs sagrieztus bumbierus, tad ābolus un pašās beigās plūmes, kurām izņemti kauliņi. Ievārījumu vēl vāra 5 minūtes, karstu salej izkarsētos traukos un noslēdz ar vāciņu.

Brūkleņu liķieris

Foto: Alla Greeg/SHUTTERSTOCK

• 2 l gatavu brūkleņu
• 1 l degvīna (40 °)
• 1,2 kg cukura
• 1,5 l ūdens

Brūklenes liek traukā un pārlej ar degvīnu. Trauku noslēdz. Pēc mēneša pievieno cukura sīrupu. Pilda pudelēs un liek nostāvēties.

Brūklenes pūdercukurā

• 500 g gatavu lielu ogu
• 500 g pūdercukura
• olas baltums

Ogas sajauc ar sakultu olas baltumu, rūpīgi samaisa, liek sietā un notecina. Apviļā pūdercukurā.

Saldētas brūklenes

Ogas izber plānās kārtiņā uz paplātes. Ievieto saldētavā un sasaldē, pēc tam pilda hermētiski noslēdzamos maisiņos vai trauciņos. Saldētavā var uzglabāt aptuveni gadu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.