FOTO: Rūta Beirote

Kaut kas pavisam neierasts, bet brīnišķīgā krāsā – pamēģini pagatavot burkānu ķīseli! 0

Latvju saimniece Rūta Beirote mēdz regulāri pārsteigt ar interesantām receptēm. Šodien dalāmies ar viņas jau pārbaudīto – burkānu ķīselis. Vai jums pietiks drosmes izmēģināt?

Reklāma
Reklāma
Kas notiek Lietuvā? Aculiecinieks iemūžinājis uz dzelzceļa sliedēm reti redzamu ainu
Kokteilis
Šodien var izjukt miegs un paaugstināties asinsspiediens: zinātnieki brīdina par spēcīgu magnētisko vētru. Uzzini, kā sevi pasargāt
Kokteilis
Astrologi un numerologi atklāj: Tiem, kas dzimuši šajos trīs mēnešos, piemīt neparasta dāvana
Lasīt citas ziņas

Burkānu ķīselis daudziem liek saraukt pieri – kam izbrīnā, kam atminoties `jaunībsdienas`. Bet nenoliedzami tas mūsu virtuvē ir dzīvojis senlaikos un piekopts gados, kad ogu bijis maz, bet kādu saldumu tomēr vajadzējis.

Senāk burkānu ķīselim skābumiņam lika klāt ābolu sulu vai dzērvenes. Mūsdienās jau iespēju vairāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Burkānu ķīseli tapinu šādi:
– 4-5 brangus burkānus nomizoju, sagriežu gabalos un novāru nelielā ūdens daudzumā.
Tā kā šogad ābolu gads – ūdens vietā varam liet ābolu sulu.
– Kad burkāni mīksti, tos sablendēju. (Savulaik saimnieces pirms vārīšanas tos rīvēja uz smalkās rīves. Tas arī piedeva ķīselim struktūru.)
– Lai piešķirtu ķīselim ņiprumu un skābumu, pievienojam cidoniju sulu. (Var likt ari cidonijas)
– Un, protams, cukuru.
– Šo visu darām tīkamu garšu kārpiņām un sabiezinām ar stērķeli jeb kartupeļu cieti.

Ķīseli var vārīt gan šķidro, gan biezo.
Ja savārīts biezais burkānu ķīselis, to ēd ar pienu.

Bet, ja rocība lielāka, ķīseli var tapināt šķidrāku un ēst ar `sistu putkrējumu`.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.