Foto – Baiba Vahere

Garšīgie un veselīgie ziedi 3

Raunas ražotnē pilnībā izmanto arī ķiploku ziedus. – Uzturvērtības un ārstniecisko īpašību ziņā tie ne ar ko neatpaliek. Protams, visveselīgākie ir svaigi ziedi, – stāsta Inese. Saimnieces ēdienreizēs tos bieži pievieno salātiem un aukstajām zupām lociņu vietā.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

No ķiploku ziediem var gatavot pesto – ziedus samaļ vai smalki sagriež, pievieno sāli, olīveļļu, var pielikt arī sviestu. Masu rūpīgi samaisa, pilda burkās un uzglabā ledusskapī. Pesto var pievienot biezpienam, zupām, mērcēm, salātiem, gaļas un zivju ēdieniem, kā arī smērēt uz sviestmaizēm. – Zivs iznāk daudz garšīgāka, ja to pirms cepšanas ieziež ar ķiploku pesto, – pieredzē dalās Inese. – To arī izmantojam, gatavojot ķiploku grauzdiņus un marinējot gaļu.

Saimnieces ķiploku ziedus arī sasaldē un ziemā liek pie zupām un dārzeņu sautējumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Mūsu mājās lielā cieņā ir grilēti ķiploku ziedi, – stāsta Sintija. – Nogrieztajiem ziediem pievieno olīveļļu, sāli un grilē. Var cept arī uz pannas. Draugiem ļoti garšo franču maizītes, uz kurām uzsmērē sviestu, plānā kārtiņā ķiploku pesto un pēc tam apcep.

Mielojoties ar marinētiem ķiploku ziediem, Sintija atceras bērnības garšu, ko pirms daudziem gadiem izbaudījusi vecmāmiņas mājās. Marinēti ķiploku ziedi ir arī viens no pircēju iecienītākajiem “Latvijas ķiploka” produktiem. Našķi viegli var pagatavot ikviena saimniece. Nogrieztos un nomazgātos ziedus ar visiem kātiņiem liek burkās un pārlej ar garšai tīkamāko marinādi. Sintijas un Ineses gatavotā ir mazliet stiprāka nekā gurķiem domātā. Lai marinējums būtu aromātiskāks, pievieno upeņu lapiņas un dilles. Asākai garšai var pielikt čili piparus. Ļoti garšīgi ir arī dārzeņu asorti – marinēti ķiploku ziedi kopā ar tomātiem, gurķiem, burkāniem vai kabačiem.

Marinētie ķiploku ziedi var būt laba piedeva otrajiem ēdieniem. Sintija stāsta, ka reizēm tos sasmalcinu un ber uz sviestmaizēm.

Ja nogrieztos ķiploku ziedus nevēlas izmantot virtuvē, tos var likt uz kompostkaudzes – būs labs dezinficējošs līdzeklis. Sintijas vecmāmiņa no ķiploku ziediem gatavojusi augiem veselīgu un imunitāti stiprinošu uzlējumu. Proti, ziedus liek plastmasas mucā, pārlej ar ūdeni un pāris nedēļu patur. Pēc tam puslitru uzlējuma izšķīdina desmit litros ūdens un izmanto dārzā un siltumnīcā. Tas ir ideāls vit­amīnu un minerālvielu avots, kā arī dezinficējošs aizsarglīdzeklis pret dažādiem kaitēkļiem. Tomāti, kas aplieti ar ķiploku uzlējumu, labāk gatavojas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.