Foto – Valdis Semjonovs

Pētījām īsto pieredzi 17

Ministrijas pārstāvei, minētā likuma grozījumu sagatavošanas līdzdalībniecei jautāju, kā izskaidrojams, ka EK iebildumi citu valstu starpā skāruši arī Ungāriju, kurp savulaik devās vairāku mūsu ministriju pārstāvji, lai no ungāriem pārņemtu pieredzi tirgus aizsardzībā pret ārzemju pircēju pieplūdumu un spekulācijām ar zemi. Vai tagad iznāk, ka neesam pārņēmuši īsto pieredzi?

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
TV24
Mūrniece: “Notiek psiholoģiskās operācijas pret mūsu iedzīvotājiem. Tiek mēģināts manipulēt un radīt nedrošības sajūtu”
Lasīt citas ziņas

Kristīne Cinkus apstiprina, ka 2012. gada decembra sākumā mūsu ministriju pārstāvji patiešām apmeklēja Ungāriju, kur tikās ar Lauku attīstības ministrijas parlamentāro sekretāru un citiem ekspertiem, lai iepazītos ar viņu pieredzi un iecerēm zemes tirgus regulēšanā. Mūsējie turp devās tāpēc, ka ungāri saskārušies ar tām pašam problēmām, proti, gan ar ārzemnieku pieplūdumu tirgū, gan ar spekulācijām ar zemi. Bet atšķirībā no mums ungāri jau bija sagatavojuši konkrētus priekšlikumus zemes tirgus stingrākam regulējumam.

“No ungāriem aizguvām sākotnēji mūsu likumprojektā iestrādāto priekšrocību piešķiršanu jaunajiem lauksaimniekiem un vietējiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, kuri darbojas saprātīgā rādiusā ap attiecīgo zemes īpašumu. Bet diemžēl likumprojekta izskatīšanas gaitā Saeimā šie priekšlikumi tika izsvītroti,” viņa skaidro.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ministrijas pārstāve piebilst, ka izpētījuši ne tikai Ungārijas, bet gandrīz visu ES dalībvalstu pieredzi zemes tirgus regulēšanā, cenzdamies no tās aizgūt visu, kas šķitis vērtīgs un noderīgs Latvijas apstākļiem. Izstrādājot jauno Latvijas zemes tirgus regulējumu, liela nozīme esot piešķirta arī ES tiesību aktu regulējuma un Eiropas Kopienu tiesas spriedumu analīzei.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.