Foto: FreePik

Ko pagatavot no ķirbja: 8 lieliskas receptes 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību 12
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Kokteilis
Krišjāņa Kariņa sieva Anda publisko emocionālu vēsti vīra atbalstam: “Es apprecēju vienu no drosmīgākajiem, godīgākajiem, gudrākajiem un labestīgākajiem vīriešiem pasaulē” 435
Lasīt citas ziņas

Ķirbis ir vērtīga dārza velte, taču daudzi lauza galvu, ko gardu no lielās ogas pagatavot. Lūk, dažu ēdienu receptes ierosmei!

Ķirbju salāti

Foto: Kostrez/SHUTTERSTOCK

• 1 glāze sarīvēta ķirbja

• 1 glāze sarīvētu ābolu

• cidoniju vai citrona sula

• citrona miziņa

• medus

• rieksti

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Riekstus sadrupina. No citrona norīvē ārējo dzelteno slānīti, izspiež sulu. Medu samaisa ar citrona sulu, pievieno sarīvētajiem ķirbjiem un āboliem un sadrupinātajiem riekstiem un samaisa.

Ķirbju sacepums

Foto: Sea Wave/SHUTTERSTOCK

• 500 g ķirbja

• 100 g mannas vai rīsu

• 100 g cukura

• 3 olas

• 3 ēdamkarotes sviesta

• kanēlis

• ķirbju sēklas

• citrona miziņa

Pagatavošana:

Notīrītu ķirbi sarīvē smalkās skaidās. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Sviestu sajauc ar olu dzeltenumiem un cukuru, pievieno sarīvētu citrona miziņu, kanēli, sakapātas ķirbju sēklas. Masai pieliek sarīvētos ķirbjus, mannu vai nelielā ūdens daudzumā uzbriedinātus rīsus (biezu rīsu biezputru) un iecilā stingri saputotus olu baltumus (putojot pievieno mazliet sāls).

Sagatavoto masu liek ietaukotā veidnē, virsu noklāj ar sviesta piciņām un cep sakarsētā cepeškrāsnī.

Pasniedz ar ogu mērci.

Ķirbju sēklas var aizstāt ar riekstiem.

Plūmju un ķirbju lečo

Foto: Lithiumphoto/SHUTTERSTOCK

• 500 g ķirbja

• 300 g plūmju

• 500 g tomātu

• 150 g sīpolu

• 100 g jeb 20 ķiploka daiviņu

• 100 g drupinātu lazdu riekstu

• 2–3 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 ēdamkarote baltvīna etiķa

• 3 timiāna zariņi

• cukurs

• sāls

Pagatavošana:

Ķirbi sagriež mazos kubiņos, tomātus un plūmes – parupjās daiviņās, ķiplokus un sīpolus sīki sakapā.

Olīveļļā apcep sīpolus, ķiplokus, pievieno ķirbi un uz nelielas uguns sautē, kamēr tas pusmīksts, tad pievieno plūmes un tomātus, rūpīgi samaisa un turpina sautēt, pamazām pievienojot timiānu, riekstus, cukuru un sāli.

Mirkli pirms procesa beigām pielej baltvīna etiķi un vēl nedaudz pavāra. Lej sterilās burkās un aizvāko.

Lečo ir saldenskābs un maigs, tāpēc vairāk piemērots putnu gaļas un zivju ēdieniem.

Cepts ķirbis ar rozmarīnu

Foto: Vovidzha/SHUTTERSTOCK

• 400–500 g ķirbja

• rozmarīna zariņi

• malti melnie pipari

• sāls

• olīveļļa

Pagatavošana:

Ķirbi notīra un sagriež šķēlēs, apslaka ar eļļu, uzber sāli, smalki sakapātus rozmarīna zaļumus, kādu zariņu un piparus. Kārto uz cepešpannas. Cep cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 15 minūtes. Pasniedz siltu.

Reklāma
Reklāma

Ķirbju biezzupa

Foto: Yulia Furman/SHUTTERSTOCK

• 600 g ķirbja

• 300 g burkānu

• 300 g kartupeļu

• 3 sīpoli

• 300 ml saldā krējuma

• 2–3 ķiploka daiviņas

• 2–3 tējkarotes rīvēta ingvera

• sviests

• eļļa

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Ķirbi sarīvē, burkānus, kartupeļus un sīpolus sagriež un apcep eļļā. Pievieno rīvētu ingveru, piparus un ķiploku, uzlej nedaudz ūdens un sautē, kamēr dārzeņi mīksti. Tad sablendē un dārzeņu masai pievieno saldo krējumu un sāli.

Saldā krējuma vietā var izmantot kausēto sieru Dzintars.

Pildīts ķirbis

Foto: Karepastock/SHUTTERSTOCK

• neliels cepamais ķirbis

• neliels cukīni

• 3 tomāti

• 2 paprikas

• 2 sīpoli

• 1 burkāns

• 3 ķiploka daiviņas

• 500 g maltās gaļas

• 200 g Čedaras siera

• 150 ml saldā krējuma

• 1 ēdamkarote miltu

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Vispirms sagatavo ķirbja pildījumu: uz pannas sakarsētā eļļā apcep sīki sakapātus sīpolus un ķiplokus, tad pievieno malto gaļu, pēc tam ripiņās sagrieztus tomātus un cukīni. Visu cep, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi.

Pagatavo mērci: katliņā ielej saldo krējumu, pievieno ēdamkaroti miltu, sāli un piparus un, viegli maisot, uzsilda.

Ķirbim nogriež vāciņu un izņem sēklotni. Tad kārtām liek pildījumu – vispirms malto gaļu ar dārzeņiem, pārlej miltu mērci, pa virsu uzkaisa sarīvētu sieru, tad atkal liek malto gaļu, mērci un sieru. Pildījumam jābūt blīvi ieliktam, kā pēdējo liek sieru.

Sapildītajam ķirbim uzliek nogriezto vāciņu, liek cepeškrāsnī un cep 180 °C aptuveni stundu.

Ķirbju pankūkas

Foto: AS Food Studio/SHUTTERSTOCK

• 800 g sarīvēta ķirbja

• 100 g rīvēta Parmas siera

• 2 ēdamkarotes piena

• 2 ēdamkarotes miltu

• 2 olas

• sāls, pipari

• eļļa cepšanai

• skābais krējums

Pagatavošana:

Ķirbi sarīvē, pievieno olas, miltus, pienu un sarīvētu Parmas sieru. Maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Uz pannas uzkarsē eļļu un ar karoti lej ķirbju mīklu. Cep nelielas pankūkas 2–3 minūtes no vienas un otras puses, līdz pankūkas kļūst zeltainas.

Ķirbju pankūkas labi garšos arī ar grieķu jogurtu.

Marinēti ķirbji

Foto: Madlen/SHUTTERSTOCK

• 1 kg notīrīta ķirbja

• 15 ķiploka daiviņu

• 1 čili

• 150 ml ābolu etiķa

• 150 g cukura

• 100 ml eļļas

• 100 ml ūdens

• 20 g sāls

• 6–8 pētersīļu zariņi

Pagatavošana:

Ķirbi sagriež lielos kubiņos, ķiplokus, pētersīļus un čili sasmalcina. Katlā ielej ūdeni, etiķi, eļļu, pievieno sāli un cukuru. Uzvāra un ieliek ķirbja kubiņus. Atkal uzvāra, tad noregulē mazu liesmu un vāra 30 minūtes, ik pa laikam katlu sakratot. Beidzot vārīt, pieber ķiplokus, čili un pētersīļus, uzvāra un katlu noceļ no uguns.

Karstus ķirbjus liek burkās, hermētiski noslēdz un atdzesē, silti sasegtus.

Uzziņai:

• Ķirbjos ir daudz A provitamīna – karotīna. Jo dzeltenāka ir ķirbja gaļa, jo vairāk karotīna. Satur maz kaloriju, toties daudz vitamīnu, šķiedrvielu, fosforu, dzelzi, nepiesātinātās augu eļļas.

• Organisms viegli izmanto ķirbjus, tie atūdeņo organismu, tāpēc ieteicami sirds un nieru slimniekiem, kā arī cilvēkiem, kam nepieciešama organisma attaukošana.

• Arī ķirbju sēklas ir izmantojamas – tās var lietot riekstu vietā.

• Neitrālā ķirbju garša sader teju ar visiem dārzeņiem.

• Gatavojot biezzupu, dārzeņus nav nepieciešams sīki sakapāt, jo tie tiks blendēti.

• Lai ķirbju biezzupa būtu sātīgāka, to ietumē ar kartupeļiem.

• Burkāni ķirbju biezzupai piešķirs ne vien bagātīgāku garšu, bet arī košāku krāsu.

• Aromāta piešķiršanai var izmantot pētersīļus, seleriju, timiānu, oregano vai rozmarīnu.

• Lai zaļumi nezaudētu aromātu, tos ēdienam pievieno īsi pirms pasniegšanas.