Publicitātes foto

Labākie garšu eksperti iesaka: 7 izcilas olu ēdienu receptes 0

Oktobra otrā piektdiena ik gadu ir diena, kad visā pasaulē jau vairāk nekā 20 gadu garumā atzīmē Pasaules Olu dienu, akcentējot šī pārtikas produkta daudzveidīgo pielietojumu un izceļot olu svarīgo lomu cilvēku uzturā. Atskatoties uz pagājušajā nedēļas nogalē aizvadītajām Olu dienas svinībām Latvijā un pasaulē, septiņi pašmāju garšas eksperti – vadošie šefpavāri Mārtiņš Rītiņš, Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants, kā arī fitnesa trenere Zanda Zariņa-Rešetina, kulinārijas lietpratējas Anna Panna (Birmane) un Signe Meirāne, kā arī jaunais pavārmākslas entuziasts Ralfs no “Ralfs Gatavo” – iesaka oriģinālas, gardas un tajā pašā laikā arī vienkārši pagatavojamas saldo un sāļo olu ēdienu receptes katrai nedēļas dienai, ko dažādās variācijās baudīt ne tikai Lieldienās, bet visu cauru gadu.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 6
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Lasīt citas ziņas

Iesaka šefpavārs Mārtiņš Rītiņš: spāņu omlete “Tortilla de Patatas”

Publicitātes foto
CITI ŠOBRĪD LASA


Sastāvdaļas:

  • 500 g nomizotu kartupeļu
  • 2 nomizotu balto spāņu sīpolu
  • 150 ml olīveļļas
  • 6 lauku vistas olas

Pagatavošana:

1. Pārgriež kartupeļus uz pusēm, sagriež biezās šķēlēs. Sīpolus sagriež ripiņās.

2. Lielā pannā ielej olīveļļu, uzkarsē, pievieno tai sīpolus un viegli sautē 2-3 minūtes. Pievieno kartupeļus, cep 15 minūtes, laiku pa laikam maisot, līdz kartupeļi mīksti.

3. Bļodā iesit olas. Kartupeļus un sīpolus izceļ no pannas un iemaisa olā. Pievieno sāli pēc garšas un ļauj visai masai atdzist 15 minūtes.

4. Olu-kartupeļu masu liek mazākā pannā un turpina cept uz lēnas uguns, izmantojot lāpstiņu, lai omlete veidotos viendabīga.

5. Pēc 3-4 minūtēm uz pannas liek palielāku plakanu šķīvi un apgriež omleti otrādi, to ieslidinot atpakaļ pannā un apcepot vēl pāris minūtes no otras puses.

6. Gatavo omleti liek uz šķīvja un pirms pasniegšanas mazliet atdzesē.

Iesaka šefpavārs Mārtiņš Sirmais: pildītas olas

Publicitātes foto


Sastāvdaļas:

  • 12 olas
  • 100 g Matje siļķes
  • 50 g majonēzes
  • 10 g baltvīna etiķa
  • 50 g skābā krējuma
  • 30g graudu sinepju
  • 30 g maurloku
  • 30 g diļļu
  • 7 g kūpinātas paprikas

Pagatavošana:

1. Olas liek katlā ar karstu, bet ne burbuļojošu ūdeni un vāram 12 minūtes, ik pēc brīža apmaisot. Gatavās olas liek ledus aukstā ūdenī un pēc 6-7 minūtēm nomizo.

2. Olas platākajam galam nogriež mazu šķēli, lai tā viegli stāv uz virsmas, tad nogriež olas 1/3 daļu un ar espreso karoti izņem tai dzeltenumu.

Reklāma
Reklāma

3. Dzeltenumus izberžam caur sietu un pievieno tiem majonēzi, krējumu, etiķi, sinepes. Sakulto masu ievieto konditorejas maisā un pilda olas baltumus ar to.

4. Ļauj olām 3-4h atrasties ledusskapī.

5. Pasniedz ar plāni grieztu siļķi, dillēm, maurlokiem un kūpinātu papriku.

Iesaka šefpavārs Ēriks Dreibants: šakšuka

Publicitātes foto


Sastāvdaļas:

  • 2 sarkanie sīpoli
  • 4 ķiploku daiviņas
  • Olīveļļa
  • 1 tējkarote kumīna
  • 4 dažādas krāsas paprika
  • 500 g tomātu savā sulā
  • 4 olas
  • 200 g aunu zirņu
  • 1 bunte pētersīļu
  • 4 ēdamkarotes dabīgā jogurta
  • Sāls, cukurs, pipari, soja, tabasko

Pagatavošana:

1.Sīpolus sagriež nelielos gabaliņos, cep līdz tie kļūst mīksti.

2. Pievieno gabaliņos sagrieztu papriku, ķiplokus, cep dažas minūtes.

3. Pievieno sasmalcinātus tomātus savā sulā, nedaudz sojas mērci, tabasko, cukuru, kumīnu un sāli.

4. Visu pannā uzvāra, laiku pa laikam maisot, un pievieno turku zirņus.

6. Visu pannas saturu liek cepeštraukā, iesit olas un cep cepeškrāsnī 180 C grādos 15 minūtes.

7. Pa virsu uzber fetas sieru, kapātus pētersīļus un maltus svaigos piparus.

Iesaka fitnesa trenere Zanda Zariņa – Rešetina: olu – spinātu mafini

Publicitātes foto


Sastāvdaļas:

  • 6 olas
  • 2 saujas spinātu
  • Sauja ķiršu tomātu
  • 30 – 40 g rīvēta cietā siera
  • Sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana:

1. Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem.

2. Nomazgā un sagriež spinātus un tomātus, sarīvē sieru.

3. Bļodā sakuļ olas un pievieno jau sagatavotos spinātus, tomātus, sieru, sāli un piparus pēc garšas.

4. Masu salej silikona formās un cep 20 – 25 minūtes.

5. Pasniedz ar iecienītāko mērci pēc izvēles vai ēd bez piedevām.

Iesaka pavārmākslas eksperte Anna Panna: bezē rulete

Bezē rulete
Publicitātes foto


Sastāvdaļas:

Ruletei:

  • 4 olas baltumi
  • 250 g cukura
  • ½ tēj.k. vanilīna cukura

Krēmam:

  • 250 g Mascarpone siera
  • 100 g saldā krējuma
  • 1-2 ēd.k. pūdercukura
  • Ogas vai ievārījums

Pagatavošana:

1. Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem.

2. Bļodā puto olas baltumus, pievienojot cukuru. Puto, līdz cukurs ir pilnībā izkusis.

3. Olu baltumu smērē uz cepamās pannas, kas noklāta ar cepamo papīru. Izlīdzina baltumus pa pannu vienā plāksnē.

4. Olu baltumus liek cepties krāsnī uz 12 minūtēm, samazina temperatūru līdz 160 grādiem un cep vēl 10 minūtes.

5. Pēc cepšanas bezē plāksni pārklāj ar dvieli un ļauj atdzist. Pēc atdzišanas pagriež to otrādi.

6. Tikmēr pagatavo krēmu – samaisa Mascarpone sieru ar pūdercukuru un saldo krējumu. Puto, līdz rodas viendabīgs krēms.

7. Kad rulete ir pilnībā atdzisusi, noņem cepamo papīru un pārsmērē ar krēmu, saber ogas, vai pievieno ievārījumu un aizrullē.

8. Sagriež vēlamā porciju daudzumā un pasniedzot pārber ar pūdercukuru.

Iesaka kulinārijas entuziasts Ralfs no “Ralfs Gatavo”: mazās Pavlovas

Publicitātes foto


Sastāvdaļas:

Kūkai:

  • 4 olas
  • 20 g cukura
  • 1 šķipsniņa sāls
  • 180 g pūdercukurs
  • 2 ēd.k. kukurūzas cietes
  • 1 ēd.k. citronu sula

Krēmam:

  • 200 ml saldā krējuma
  • 20 g cukura
  • 1 – 2 glāzes ogu dekorēšanai

Pagatavošana:

1. Uzsilda cepeškrāsni līdz 160 grādiem.

2. Ļoti uzmanīgi atdala olu baltumus no dzeltenumiem (ja kaut viens grams dzeltenuma iekritīs olā, tad tā nesaputosies).

3. Olu baltumus liek tīrā un sausā bļodā, pievieno cukuru, sāli un puto, līdz var apgriezt bļodu kājām gaisā un baltums nekrīt ārā.

4. Turpina putot, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru (viss kopā aizņems līdz 10 min). Ar karoti traukā iecilā kukurūzas cieti un citronu sulu.

5. Uz cepampannas izklāj cepampapīru un izkārto masu kūciņām nelielos, apmēram 2 – 3 cm augstos aplīšos.

4. Liek kūku krāsnī, uzreiz samazina cepšanas temperatūru līdz 115 grādiem un cep 1h 15min. Kad laiks pagājis, krāsni izslēdz, bet kūku atstāj krāsnī pakāpeniski atdzesēties.

5. Pagatavo putukrējumu – saputo saldo krējumu kopā ar cukuru.

6. Kad kūka atdzisusi, pirms pasniegšanas tai virsū klāj putukrējumu un izdekorē ar ogām.

Iesaka garšas eksperte Signe Meirāne: omlete ar bri sieru

Publicitātes foto


Sastāvdaļas:

  • 4 olas
  • Jūras sāls pēc garšas
  • Svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 10 g sviesta
  • 2 timiāna zariņu lapas
  • 100 g brī siera šķēlēs

Karamelizētiem sīpoliem:

  • 30 ml olīveļļas cepšanai
  • 300 g nomizotu sarkano sīpolu, sagrieztu plānās šķēlītēs
  • 2 timiāna zariņu lapas
  • 70g Demeraras cukura
  • 75 ml aveņu etiķa
  • ½ tējk. svaigi maltu melno piparu
  • 4 olas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 10 g sviesta
  • 2 timiāna zariņi, tikai lapiņas
  • 100 g brī siera, sagriezts šķēlēs

Pagatavošana:

1.Sīpoliem katlā liek visas sastāvdaļas un, uz lielas liesmas maisot, karsē, līdz cukurs izkūst un sāk burbuļot. Tad nogriež vidēju liesmu un karamelizē, līdz sīpoli kļūst sīrupaini.

2. Bļodā ar dakšiņu sakul olas ar sāli un pipariem.

3. Sakarsē pannu, kad tā karsta, pievieno sviestu un izkausē. Pievieno timiānu, ielej sakultās olas un neaiztiekot cep 10 sekundes. Kad ap malām sāk parādīties pirmās sarecēšanas pazīmes, ar dakšiņu pabīda olu masu nost no malām, pagāžot pannu uz to pusi, kurā šo darbību veic. Ļauj, lai tukšajā, nobīdītajā vietā ietek olu masa. Tā dara uz visām pusēm. Tādējādi vidusdaļa satecēs visapkārt pa malām.

4. Kad viss satecējis, izslēdz liesmu un atstāj omleti pannā gatavoties 1‒2 minūtes.

5. Tad uz vienas trešdaļas (kreisās ārējās) liek sieru un karamelizētos sīpolus, ieloka labo ārējo trešdaļu uz centru un to visu pārloka pāri sīpoliem ar sieru.

6. Omleti pārloka uz pusēm un pasniedz uz grauzdētas maizītes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.