Viedoklis – Energoefektivitātes centra speciālists Andris Spīdāns 5

Andris Spīdāns, Energoefektivitātes centra speciālists: “Daudzi lietotāji iedomājas, ka ierīce enerģiju saprātīgi izmantos viņu pašu vietā – viedais skaitītājs reģistrē patēriņu, un ar tā palīdzību varam analizēt savu patērēto. Ja cilvēks ir motivēts un vēlas šo patēriņu apskatīt un atrast cēloņus kādām anomālijām, tad ar viedā skaitītāja palīdzību var mainīt savus paradumus. Citreiz var mainīt sabojājušās iekārtas vai izsaukt speciālistus, lai tās salabotu, tādā veidā patēriņu optimizējot.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Lasīt citas ziņas

Ja cilvēks neko nelieto un skaitītājs uzskaitījis patēriņu, tad vai nu kāda iekārta nav izslēgta, vai ir strāvas noplūde, izolācijas problēmas, varbūt nelikumīga elektrības izmantošana. Viedais skaitītājs to visu lieliski parāda.

Bija gadījums, kad apkures iekārtas kontrolierī notika kļūda un iekārta sildīja tad, kad nevajadzēja. Tā kā elektrības patēriņš strauji bija pacēlies un nekrita nost, to labi varēja redzēt. Skaidrs, ka vainīga bija ierīce, kas slēdzas automātiski – ledusskapis, signalizācija, cirkulācijas sūknis, apkures iekārta. Salīdzinot patērēto jaudu, var nonākt pie slēdziena, kura iekārta ir vainīga.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāuzmanās ar ierīču gaidīšanas režīmiem, kas patērē elektrību, piemēram, televizoriem. Jebkura ierīce, kurai ir elektronisks barošanas bloks, patērē nelielu jaudu. 3 – 4 kWh mēnesī mierīgi var ieekonomēt. Ir gadījumi, kad cilvēks domā, ka neko naktī netērē, bet paliek rūteris, dekoders, televizora gaidīšanas režīms un beigās salasās 40 vatu spuldzīte, kas deg visu cauru gadu.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.