Foto – Aija Geida

Kotletes ar pupiņām un gārsu. Bez gaļas! 0

Sastāvdaļas
• 200 g gārsu lapiņu
• 100 g pilngraudu auzu pārslu
• 200 ml ūdens
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• 200 g izvārītu pupiņu
• 50 ml skābā krējuma
• 50 ml tomātu mērces
• ēdamkarote augu eļļas
• ½ + ½ tējkarotes sāls

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Lasīt citas ziņas

Pagatavošana.
Gārsu lapiņas rupji sakapā un sadala divās daļās. Pusei uzlej vārošu ūdeni, uzvāra un atdzesē. Pieber auzu pārslas, samaisa un atstāj uzbriest. Otru pusi lapiņu apcep eļļā, pievieno pupiņas, sāli un maltus melnos piparus, apcep, pieliek skābo krējumu un tomātu mērci, uzkarsē un atdzesē.

Atdzisušai gārsu kotlešu masai jābūt saturīgai, mazliet ķepīgai. Atkarībā no izmantotajām auzu pārslām (pilngraudu, ātri vārāmās u.c.) var pievienot nedaudz ūdens vai samaltu auzu pārslu miltu. Pannā uzkarsē eļļu un ar mitrām rokām veido apmēram 5–7 mm biezus 8 cm diametra plācenīšus. Cep zeltaini brūnus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms pasniegšanas uz katras kotletes uzliek pupiņu masu.

UZZIŅA

• Gārsa ir vērtīgs zaļums, tās sastāvā ir daudz C vitamīna un minerālvielu, arī olbaltumvielas, šķiedrvielas, karotīns, organiskās skābes, fermenti, fitoncīdi. 100 g svaigu lapiņu ir 16,6 mg dzelzs.

• Ēnā augušas gārsu lapas ir ne tikai sulīgākas un garšā maigākas, bet arī vērtīgākas nekā tās, kas vāktas saulainā vietā.

PADOMS

Ziemas krājumiem gārsu lapiņas var sasaldēt, skābēt tāpat kā gurķus vai kāpostus, garšīgi ir marinēti kātiņi. Lapas ieteicams izžāvēt, saberzt un ziemā lietot kā garšvielu pie zupām, mērcēm un sautējumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.