Foto: Shutterstock

Vārīt, cept, ietīt? Kā pareizi pagatavot kraukšķīgos sparģeļus: 4 ēdienu receptes 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Sparģeļi ir viegli pagatavojami – tos var tvaicēt, vārīt, cept un grilēt, bet jaunos dzinumus arī ēst svaigus.

Prošuto ietīti sparģeļi

AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 71
16 stundas
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Muļķīgi amatieriskie klipi, kurus Pavļuts nodēvējis par potēšanās aicinājumu, ir kārtējais ledusbluķis
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien tev nevienam nevajadzētu neko solīt! Horoskopi 24.jūlijam 4
17 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 16 sparģeļu

• 8 šķēles prošuto šķiņķa

• sviests cepšanai

Holandes mērcei:

• 125 g sviesta

• 2 olu dzeltenumi

• 4 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• balto piparu graudi

• malti baltie pipari

• estragona zariņi

• sāls

Pagatavošana:

Sparģeļus nomazgā un nolauž stublāja koksnaino apakšdaļu. Šķiņķa šķēles pārgriež uz pusēm gareniskās strēmelēs. Katru sparģeli ietin šķiņķa strēmelē. Pannā izkausē sviestu, tad liek šķiņķī ietītos sparģeļus un pāris minūtes cep no abām pusēm, līdz šķiņķis kļuvis zeltaini brūns un kraukšķīgs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai pagatavotu Holandes mērci, katliņā ielej baltvīna etiķi, pievieno estragona zariņus un balto piparu graudus. Strauji vāra, līdz šķidrums sarūk uz pusi. Tad katliņu noceļ no plīts un nokāš. Atsevišķā bļodiņā sakuļ olu dzeltenumus. Bļodiņu uzliek uz katliņa ar verdošu ūdeni un sakultajiem dzeltenumiem pievieno nokāsto etiķi un samaisa. Pēc tam karstajos olu dzeltenumos pakāpeniski iemaisa sviestu, liekot pa gabaliņam. Turpina maisīt, līdz sviests pilnībā izkusis un masa kļuvusi bieza. Jāuzmana, lai bļodiņa karstajā ūdens peldē pārāk nesakarst, citādi olas mērcē izvārīsies. Kad viss sviests mērcei pievienots, bļodiņu noņem no karstā ūdens katliņa. Nobeigumā pievieno maltus baltos piparus un sāli pēc garšas.

Ceptos sparģeļus prošuto mētelītī pasniedz ar citiem dārzeņiem un Holandes mērci.

Sparģeļi ar plaucētām olām un tomātu pesto

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 400 g zaļo sparģeļu

• 2 olas

• 20 ml etiķa

• 20 g sviesta

• 30 ml olīveļļas

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 timiāna zariņi

• sāls, pipari

Mērcei:

• 40 g saulē kaltētu tomātu

• 20 g Indijas riekstu

• 20 g cietā siera

• eļļa

Pagatavošana:

Zaļos sparģeļus nomizo un nolauž aptuveni 2 cm no resnā gala. Liek verdošā ūdenī un vāra 2 minūtes, pēc tam apcep sviestā un olīveļļā, uzbārstot sāli, piparus, sasmalcinātus ķiplokus un timiānu.

Katlā ielej ūdeni, pievieno sāli un etiķi. Bļodiņā iesit olas un lēnām ieslidina ūdenī. Vāra 4 minūtes.

Lai pagatavotu pesto, blenderī sakuļ saulē kaltētus tomātus, tomātu eļļu, cieto sieru un Indijas riekstus.

Sparģeļus kārto uz šķīvja, pārlej mērci un virsū liek bez čaumalas vārītās olas.

Ēdienu var bagātināt ar dažādiem diedzējumiem.

Vārīti sparģeļi ar mērci

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 kg sparģeļu

Mērcei:

• 175 ml augu eļļas

• 3 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 tējkarote sinepju

• 2 šalotes sīpoli

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sparģeļus sasien saišķīšos, liek verdošā ūdenī un vāra 5–7 minūtes. Kad izvārījušies mīksti, noņem saites. Pagatavo mērci: traukā samaisa etiķi ar sinepēm, sāli un pipariem, pievieno eļļu un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Tad mērcē iejauc sasmalcinātus sīpolus. Sparģeļus kārto uz šķīvja un pārlej ar mērci.

Jaunus sparģeļus nevajag mizot, bet nobriedušiem, stingriem dzinumiem jānovelk miziņa un jānolauž stublāja koksnainā apakšdaļa.

Grauzdēta maize ar sparģeļiem un šķiņķi

Sastāvdaļas:

• 200 g mazo zaļo sparģeļu

• 12 šķēļu prošuto

• 4 lielas saldskābmaizes šķēles

• puscitrona miziņa

• sauja mazu bazilika lapiņu

• nedaudz olīveļļas ar citronu

• svaigi malti melnie pipari

Pesto:

• 1 bazilika podiņš

• 30 g mandeļu

• 20 g Parmas siera

• 1 ķiploka daiviņa

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• puscitrona miziņa

• 60 ml olīveļļas

• svaigi malti melnie pipari

• jūras sāls

Pagatavošana:

Katlā uzvāra ūdeni un ieliek sparģeļus uz 1 minūti. Tad izceļ un ievieto ledusaukstā ūdenī, lai atdziest. Nosusina un samaisa ar citronu olīveļļu.

Cepeškrāsni noregulē uz 200 °C un uzkarsē. Uz cepamās pannas liek prošuto, uz restēm – maizes šķēles. Ievieto cepeškrāsnī, līdz maizes šķēles uzsildītas un prošuto sacepies kraukšķīgs. Izņem ārā.

Kamēr cepas maize un šķiņķis, pagatavo pesto. Visas sastāvdaļas ievieto blenderī un sablendē līdz vēlamajai konsistencei. Tad uz maizes šķēlēm kārto pesto, sparģeļus un prošuto. Uzber piparus, smalki sarīvētu citrona miziņu, uzliek bazilika lapiņu un pasniedz.

PADOMI

• Visbiežāk pieejami ir zaļie un baltie sparģeļi, mazie un lielie.

• Lai nebūtu jākošļā šķiedrainie kātu gali, pirms gatavošanas nolauž sparģeļu apakšējo galu.

• Baltie sparģeļi un vēlams arī zaļie ir jānomizo.

• Baltie sparģeļi jānovāra: mazie dažas minūtes, lielie pat līdz 10 minūtēm.

• Visus zaļos sparģeļus var ēst svaigus. Lielos vislabāk ar mizojamo nazi sagriezt plānās strēmelēs, kas ideāli garšo un izskatās salātos. Mazos zaļos sparģeļus var ēst veselus.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Zaļos sparģeļus var noblanšēt. Katlā uzvara ūdeni, pieber nedaudz sāls, ieliek sparģeļus un mazos vāra 1 minūti, lielos aptuveni 5 minūtes. Pēc tam nokāš un ievieto aukstā ūdenī, lai apstādinātu sparģeļu gatavošanos un tie būtu kraukšķīgi.

• Ja sparģeļus vēlas vārīt, 1 litram ūdens pievieno 2 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkaroti cukura un šķēlēs sagrieztu puscitronu. Sparģeļus katlā ievieto tā, lai gali paliktu virs ūdens aptuveni 5 cm, jo dzinumu gali būs ātrāk gatavi nekā kāti. Pasniedz ar kausētu sviestu.

• Sparģeļus nedrīkst pārkarsēt – tiem jābūt mīkstiem un vienlaikus kraukšķīgiem.

• Baltos sparģeļus klasiski pasniedz ar Holandes mērci, zaļos – ar eļļu un sviestu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Griķu receptes: sacepums un pat vafeles! 3
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāds nogriež kātus gandrīz plikus, citam tie vēl kupli. Raut vai neraut tomātu lapas? 4
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 4
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Svaigs, auksts un tieši laikā! Apelsīnu, melleņu un citu atspirdzinošu limonāžu receptes 2
3 dienas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 71
16 stundas
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Muļķīgi amatieriskie klipi, kurus Pavļuts nodēvējis par potēšanās aicinājumu, ir kārtējais ledusbluķis
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien tev nevienam nevajadzētu neko solīt! Horoskopi 24.jūlijam 4
17 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Viņš pie varas būs tik ilgi, kamēr šņabis lēts!” Pierobežā neviens vairs nedzied slavas dziesmas ūsainajam diktatoram 44
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 300
1 diena
Lasīt citas ziņas
MB
Madara Briede
Ziņas
Latvijā 11 000 hektārus klāj latvāņi. Kāpēc tos neizdodas apkarot? 25
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
baziliku no veikala pareizi iestādīt piemājas dārziņā?
4 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Saldā vasaras garša! Aveņu kūkas, tortes un tartes recepte īstiem gardēžiem 2
4 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Apgriež, veido, lasa un novāc. Kas darāms dārzā no 19. līdz 26. jūlijam? 2
5 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ātri pagatavojami, kraukšķīgi mazsālīti gurķīši ar ķiršu lapām un smaržīgajiem pipariem 4
6 dienas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Dārzs sportam un veselībai. Kā pašam ierīkot savu baskāju taku, trenažieri un āra dušu 2
6 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Mārtiņš Trons: “Principā mēs esam viena no tām retajām Eiropas valstīm, kurā ir tik liels PVN pārtikas produktiem…” 23
1 stunda
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
“Mūs cenšas sanaidot! Saeimas deputāti augstprātīgi dzen cauri likumus, izplatot maldus un naidu!” Varakļānu novada iedzīvotāju atklāta vēstule latgaliešiem 30
3 stundas
KL
Kristīne Liepiņa
Ziņas
Latvijā precējies šobrīd katrs otrais vīrietis. Vai pandēmija mudināja mīt gredzenus?
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijas džudo cīkstonis Jevgeņijs Borodavko Covid-19 dēļ nevarēs startēt Tokijas olimpiskajās spēlēs 7
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Bokseris Kristaps Zutis uz ielas skarbi “pārmāca” tiktokeri un video ievieto soctīklos 1
55 minūtes
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“Jāķer prieks, un viss būs kārtībā!” Māris Štrombergs novēl olimpiešiem un stāsta, kā Latvijā bauda harmonisku ģimenes dzīvi 8
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala: “Divu mēnešu laikā es pārvērtos par ļoti skaistu, “sakačātu” sievieti!” 4
40 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā degvielas cenas samazinās, Latvijā – pieaug 6
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Titavs: “Nav cerību, ka tiksim pie vēl vienas Vairas Vīķes-Freibergas!” 91
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ārsti – slepkavas!” Alūksnē pret vakcināciju izplata dezinformācijas skrejlapas; policija ierosina lietu 146
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Jāsaprot, ka būt neatkarīgai valstij nav bezmaksas pasākums!” Kariņš par to, vai valsts sektorā tiks celtas algas 217
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna un Kristiāns
52 minūtes
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Ceturto atmodu gaidot: par kolektīvo intelektuālo degradāciju un jaunu vēlēšanu sistēmu, kas varētu mūs izglābt 87
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 300
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO: “Tie var būt bīstami jūrā esošajiem!” Baltijas jūrā pamanīti vairāk nekā 20 ūdensstabi 8
1 diena
IT
Iveta Tomsone
Laukos
“Kur mūsu nauda?” Gaļas liellopu audzētāji ziņo par iespējamu krāpšanu organizētā grupā 45
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene varētu atcelt Harija un Meganas ielūgumus uz platīna jubilejas svinībām. Kas šoreiz sadusmojis Bekingemas pili? 28
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Latvijā 43 jauni Covid-19 gadījumi un viens sasirgušais cilvēks miris
12:14
LE
LETA
Ziņas
Igaunijā un Lietuvā nedaudz vairāk nekā 300 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, netiek ziņots par kāda nāvi
12:12
LE
LETA
Uncategorized
Latvijas riteņbraucējiem Tokijas olimpiskajās spēlēs 22. un 33.vieta grupas braucienā, zelts – ekvadorietim Karapasam
12:07