Foto: Shutterstock

Vārīt, cept, ietīt? Kā pareizi pagatavot kraukšķīgos sparģeļus: 4 ēdienu receptes 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Sparģeļi ir viegli pagatavojami – tos var tvaicēt, vārīt, cept un grilēt, bet jaunos dzinumus arī ēst svaigus.

Prošuto ietīti sparģeļi

LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 130
12 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 59
13 stundas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
2 dienas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 16 sparģeļu

• 8 šķēles prošuto šķiņķa

• sviests cepšanai

Holandes mērcei:

• 125 g sviesta

• 2 olu dzeltenumi

• 4 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• balto piparu graudi

• malti baltie pipari

• estragona zariņi

• sāls

Pagatavošana:

Sparģeļus nomazgā un nolauž stublāja koksnaino apakšdaļu. Šķiņķa šķēles pārgriež uz pusēm gareniskās strēmelēs. Katru sparģeli ietin šķiņķa strēmelē. Pannā izkausē sviestu, tad liek šķiņķī ietītos sparģeļus un pāris minūtes cep no abām pusēm, līdz šķiņķis kļuvis zeltaini brūns un kraukšķīgs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai pagatavotu Holandes mērci, katliņā ielej baltvīna etiķi, pievieno estragona zariņus un balto piparu graudus. Strauji vāra, līdz šķidrums sarūk uz pusi. Tad katliņu noceļ no plīts un nokāš. Atsevišķā bļodiņā sakuļ olu dzeltenumus. Bļodiņu uzliek uz katliņa ar verdošu ūdeni un sakultajiem dzeltenumiem pievieno nokāsto etiķi un samaisa. Pēc tam karstajos olu dzeltenumos pakāpeniski iemaisa sviestu, liekot pa gabaliņam. Turpina maisīt, līdz sviests pilnībā izkusis un masa kļuvusi bieza. Jāuzmana, lai bļodiņa karstajā ūdens peldē pārāk nesakarst, citādi olas mērcē izvārīsies. Kad viss sviests mērcei pievienots, bļodiņu noņem no karstā ūdens katliņa. Nobeigumā pievieno maltus baltos piparus un sāli pēc garšas.

Ceptos sparģeļus prošuto mētelītī pasniedz ar citiem dārzeņiem un Holandes mērci.

Sparģeļi ar plaucētām olām un tomātu pesto

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 400 g zaļo sparģeļu

• 2 olas

• 20 ml etiķa

• 20 g sviesta

• 30 ml olīveļļas

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 timiāna zariņi

• sāls, pipari

Mērcei:

• 40 g saulē kaltētu tomātu

• 20 g Indijas riekstu

• 20 g cietā siera

• eļļa

Pagatavošana:

Zaļos sparģeļus nomizo un nolauž aptuveni 2 cm no resnā gala. Liek verdošā ūdenī un vāra 2 minūtes, pēc tam apcep sviestā un olīveļļā, uzbārstot sāli, piparus, sasmalcinātus ķiplokus un timiānu.

Katlā ielej ūdeni, pievieno sāli un etiķi. Bļodiņā iesit olas un lēnām ieslidina ūdenī. Vāra 4 minūtes.

Lai pagatavotu pesto, blenderī sakuļ saulē kaltētus tomātus, tomātu eļļu, cieto sieru un Indijas riekstus.

Sparģeļus kārto uz šķīvja, pārlej mērci un virsū liek bez čaumalas vārītās olas.

Ēdienu var bagātināt ar dažādiem diedzējumiem.

Vārīti sparģeļi ar mērci

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 kg sparģeļu

Mērcei:

• 175 ml augu eļļas

• 3 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 tējkarote sinepju

• 2 šalotes sīpoli

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sparģeļus sasien saišķīšos, liek verdošā ūdenī un vāra 5–7 minūtes. Kad izvārījušies mīksti, noņem saites. Pagatavo mērci: traukā samaisa etiķi ar sinepēm, sāli un pipariem, pievieno eļļu un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Tad mērcē iejauc sasmalcinātus sīpolus. Sparģeļus kārto uz šķīvja un pārlej ar mērci.

Jaunus sparģeļus nevajag mizot, bet nobriedušiem, stingriem dzinumiem jānovelk miziņa un jānolauž stublāja koksnainā apakšdaļa.

Grauzdēta maize ar sparģeļiem un šķiņķi

Sastāvdaļas:

• 200 g mazo zaļo sparģeļu

• 12 šķēļu prošuto

• 4 lielas saldskābmaizes šķēles

• puscitrona miziņa

• sauja mazu bazilika lapiņu

• nedaudz olīveļļas ar citronu

• svaigi malti melnie pipari

Pesto:

• 1 bazilika podiņš

• 30 g mandeļu

• 20 g Parmas siera

• 1 ķiploka daiviņa

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• puscitrona miziņa

• 60 ml olīveļļas

• svaigi malti melnie pipari

• jūras sāls

Pagatavošana:

Katlā uzvāra ūdeni un ieliek sparģeļus uz 1 minūti. Tad izceļ un ievieto ledusaukstā ūdenī, lai atdziest. Nosusina un samaisa ar citronu olīveļļu.

Cepeškrāsni noregulē uz 200 °C un uzkarsē. Uz cepamās pannas liek prošuto, uz restēm – maizes šķēles. Ievieto cepeškrāsnī, līdz maizes šķēles uzsildītas un prošuto sacepies kraukšķīgs. Izņem ārā.

Kamēr cepas maize un šķiņķis, pagatavo pesto. Visas sastāvdaļas ievieto blenderī un sablendē līdz vēlamajai konsistencei. Tad uz maizes šķēlēm kārto pesto, sparģeļus un prošuto. Uzber piparus, smalki sarīvētu citrona miziņu, uzliek bazilika lapiņu un pasniedz.

PADOMI

• Visbiežāk pieejami ir zaļie un baltie sparģeļi, mazie un lielie.

• Lai nebūtu jākošļā šķiedrainie kātu gali, pirms gatavošanas nolauž sparģeļu apakšējo galu.

• Baltie sparģeļi un vēlams arī zaļie ir jānomizo.

• Baltie sparģeļi jānovāra: mazie dažas minūtes, lielie pat līdz 10 minūtēm.

• Visus zaļos sparģeļus var ēst svaigus. Lielos vislabāk ar mizojamo nazi sagriezt plānās strēmelēs, kas ideāli garšo un izskatās salātos. Mazos zaļos sparģeļus var ēst veselus.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Zaļos sparģeļus var noblanšēt. Katlā uzvara ūdeni, pieber nedaudz sāls, ieliek sparģeļus un mazos vāra 1 minūti, lielos aptuveni 5 minūtes. Pēc tam nokāš un ievieto aukstā ūdenī, lai apstādinātu sparģeļu gatavošanos un tie būtu kraukšķīgi.

• Ja sparģeļus vēlas vārīt, 1 litram ūdens pievieno 2 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkaroti cukura un šķēlēs sagrieztu puscitronu. Sparģeļus katlā ievieto tā, lai gali paliktu virs ūdens aptuveni 5 cm, jo dzinumu gali būs ātrāk gatavi nekā kāti. Pasniedz ar kausētu sviestu.

• Sparģeļus nedrīkst pārkarsēt – tiem jābūt mīkstiem un vienlaikus kraukšķīgiem.

• Baltos sparģeļus klasiski pasniedz ar Holandes mērci, zaļos – ar eļļu un sviestu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai no tādiem tomātiem un paprikas, kas norauti negatavi un ienākušies kastītē istabā, var ņemt sēklas?
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 2
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
atbrīvot dīķi no lapām, lai ūdens būtu tīrs?
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Būve netālu no kaimiņu robežas: vai drīkst? 6
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 128
12 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 52
13 stundas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Politiķe Ramona Petraviča ļāvusies erotiskai fotosesijai vīriešu žurnāla lappusēs 188
2 dienas
IM
Ingūna Mieze
Ziņas
Kūdras izmantošanu dārzkopībā būtu jāizbeidz. Vai atrasts aizstājējs? 36
22 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Rudens vēstneši dabā: 10 seni ticējumi, kas ļauj “pareģot” nākotni 4
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīga uzkoda! Pildīti tomātiņi ar “Ricotta” sieru 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Padomi, kā gudri sagriezt sīpolu, nenobirdinot ne asaras 5
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Cik izturīgi ir Briseles kāposti? Nebaidās pat sniega? 4
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Nē tumsai un drūmam noskaņojumam: kā iekārtot siltas un omulīgas mājas
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Biezpiena un krēmsiera plācenīši: garšīgām brokastīm vai vakariņām
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Omicron – jaunais kovida paveids, par ko brīdina PVO un ECDC 124
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Kā starptautiskajā izstādē “EXPO 2020” Dubaijā aizvadīta Latvijas nacionālā diena 12
9 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
“Briti” sapņo, ka viņu valsti vadītu Putins. Kā anonīmi interneta komentāri kļūst par ziņām vienā no ietekmīgākajiem propagandas medijiem 68
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Naktī valsts lielāko daļu pārklās sniegs, stiprāk snigs Talsu un Tukuma novadā 4
14 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 52
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 128
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tad par bērnu vakcināciju nebūtu jādomā!” Circene uzsver, kāda kļūda Latvijā pieļauta 123
13 stundas
IA
Ieva Alberte
Ziņas
Vācijā skolās mācīs makšķerēt, dzīvnieku aizstāvji nosoda, ka “bērniem māca nogalināt” 71
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Radio Marija” vadītājs: “Kovida laikā reizēm lūgšana ir pēdējais salmiņš” 21
22 stundas
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
Rīga – bez atkritumiem? Ko nozīmē galvaspilsētas pievienošanās “Zero Waste City” programmai 14
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pētnieks: Baltkrievija neriskētu attīstīt bruņotu konfliktu ar NATO dalībvalstīm 25
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Romāns Meļņiks: “Ticība interneta saturam ir arvien mazāka” 21
23 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Kādus soļus valdība spērusi pretī uzņēmējiem, pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem? 11
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Dēls, liecinot tiesā: “Man vairs nav ne tikai tēva, bet arī mātes.” Jaunjelgavas lauku sētas traģēdija 42
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Slimnīcā sanitārs saņem vairāk nekā pedagogs skolā.” Kreituse vērtē 2022. gada valsts budžetu 161
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Talsos domes vadībai algu palielina pat par 450%, aizmirstot par darbiniekiem 58
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Šobrīd zaļais sertifikāts ir izgāzts no zinātniskā viedokļa.” Ekonomists Krusts par vakcinācijas ietekmi uz Covid-19 izplatības ierobežošanu 109
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Stāsti
“Mājas Viesis” – uzticams sarunbiedrs arī turpmāk
22:23
LE
LETA
Ziņas
Omicron – jaunais kovida paveids, par ko brīdina PVO un ECDC 124
21:29
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijā, Vācijā un Itālijā apstiprināti pirmie inficēšanās gadījumi ar Covid-19 jauno Dienvidāfrikas paveidu 25
21:24