Dimitrijs Kočenovs (no kreisās) raidījumā “Točki nad i” atbild uz vadītāja Oļega Ignatjeva jautājumu par motivāciju nepilsoņiem naturalizēties.
Dimitrijs Kočenovs (no kreisās) raidījumā “Točki nad i” atbild uz vadītāja Oļega Ignatjeva jautājumu par motivāciju nepilsoņiem naturalizēties.
Foto – Dainis Bušmanis

  31

Atražotie mīti un stereotipi

Šā gada sākumā intervijā “Rīgas Viļņu” žurnālistei Ignatjevs stāsta, ka ļoti labi saprot “nepilsoņu, kas cīnījās par Latvijas neatkarību, aizvainojumu, nesaņemot pilsonību”. Viņa raidījumā par integrāciju kā viedokļa līderis tiek intervēts Nīderlandes Groningenas universitātes profesors Dimitrijs Kočenovs, kurš esot konsultējis vairākas ES valstu valdības ES pilsonības jautājumā. Viņš klāsta, ka integrācija ir apgrūtināta, ja ir cilvēki, kuriem “ir otršķirīgs vai zināmā mērā pazemojošs valsts tiesību juridiskais statuss”. Arī pašu naturalizācijas procedūru D. Kočenovs nodēvē par “pazemojošu”. Vai mazākumtautībām adresētā sabiedriskās televīzijas raidījumā būtu jātiražē tie negatīvie stereotipi par “pazemotajiem un otršķirīgajiem”, ko saviem politiskajiem mērķiem parasti izmanto Ždanoka un viņas cīņubiedri, kā arī Krievijas propaganda? Atbildē uz O. Ignatjeva jautājumu par motivāciju naturalizēties profesors atbild, ka tas nav svarīgi: “Neuzskatu, ka jābūt stimulam naturalizēties savā valstī. Tā ir absurda problēmas nostādne.”

Reklāma
Reklāma
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm 100
Lasīt citas ziņas

Tālāk raidījumā Latvijas Universitātes profesors politologs Juris Rozenvalds piemin, ka attiecībā uz nepilsoņiem neesot pildīts “solījums” un tā esot viena no lielākajām Latvijas politiskās elites kļūdām. Kas tas par solījumu? Šoruden noklausījos Daiņa Īvāna referātu, kurā viņš atspēkoja šo plaši izplatīto mītu par pilsonības apsolīšanu itin visiem. Latvijas Tautas frontes (LTF) līderis visus, kas uztur šo mītu spēkā, mudina aiziet uz LTF muzeju un iepazīt vēsturi no pirmavotiem. LTF otrā kongresa programmā sadaļā “Politiskā sistēma un valstiskās neatkarības atgūšana” ir ierakstīts: “LTF uzskata, ka jautājums par Latvijas pilsoņu tiesisko statusu jāizlemj tikai pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas.” Un vēlāk Saeima to arī lēma.

Jāpiebilst, ka NEPLP dokumentā par LTV sabiedrisko pasūtījumu šim gadam rakstīts, ka “to jauno raidījumu, kuru ražošana tika plānota, bet pārcelta uz vēlāku laiku finanšu trūkuma dēļ, diemžēl ir arī vēstures tematikas raidījumu cikls krievu valodā”. Varbūt tieši šādi raidījumi palīdzētu mazināt negatīvo stereotipu un mītu parādīšanos LTV7?

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.