Dmitrijs Savins
Dmitrijs Savins
Foto – Juris Lorencs

  18

Bet vai kaut ko līdzīgu mēs nevērojam arī Ukrainā? Skaļi izbazūnētās reformas tur joprojām buksē.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

Mani iepriecina ukraiņu mēģinājumi veikt lustrāciju un deboļševizāciju, apkarot korupciju, centieni veidot pilsonisko sabiedrību. Taču tas viss notiek pārāk lēni, nepārliecinoši un neizlēmīgi. Ukrainas varas iestādes pat nav spējušas noorganizēt šīs valsts pilsonības piešķiršanu tiem krieviem no Krievijas, kuri karojuši brīvprātīgajos ukraiņu bataljonos Pretterorisma operācijā Donbasa frontē. Tas nav vērtējams citādi kā nodevība.

Man ir bail, ka Ukrainā pie varas pamazām nāk “Janukoviči višivankās” (prezidents, kuru gāza 2014. gada Maidana revolūcija. – J. L.). Viņi staigā višivankās – izšūtos tautiskos kreklos, runā ukraiņu valodā, demonstratīvi met krustus pie baznīcas, vicina Eiropas karogu, lamā Krieviju, vietā un nevietā klaigā “slava Ukrainai, varoņiem slava!”, bet viņu iekšējā būtība un rīcība palikusi iepriekšējā, vecā, padomiskā. Latvijai palaimējās tādā ziņā, ka neatkarību sagaidīja arī paaudze, kas vēl bija piedzīvojusi pirmās neatkarības laikus. Tie bija cilvēki, kuri atcerējās, ko tas nozīmē – dzīvot pašiem savā valstī, viņi bija pieredzējuši demokrātiju, tirgus saimniecību, privāto iniciatīvu, tiesisku valsti. Latviešiem izdevās saglabāt paaudžu pēctecību, patiesībā milzīgu bagātību, kuras nozīmi tā īsti var novērtēt tikai šodien. Diemžēl Krievijā un arī Ukrainā šī saite tika pilnībā pārrauta.

Jūsuprāt – vai Putins ir nacionālists?

CITI ŠOBRĪD LASA

Krievu nacionālists noteikti ne, drīzāk viņš ir padomju nacionālists. Režīms ar šādu ideoloģiju šodien valda Donbasa tautas republikā, un tā identitāte sakņojas nepārtrauktā 9. maija pieminēšanā.

Formālais iemesls jūsu vajāšanai bija iestāšanās pret nekontrolēto migrāciju no Centrālāzijas uz Krieviju.

Joprojām uzskatu, ka viens no lielākajiem draudiem krieviem ir migrācija. Mēs tiekam burtiski aizvietoti ar musulmaņu tautām.

Vidējā alga “uz rokas” Maskavā ir 900 eiro, bet Uzbekistānā – 240, Kirgizstānā – 220, Tadžikistānā – vien 110 eiro. Tad kā lai šādos apstākļos novērš stihisku darbaspēka migrāciju?

Tieši tāpēc es iestājos par vīzu režīma iedibināšanu ar šīm valstīm. Krievijā valdošais režīms bazūnē – latvieši ir ienaidnieki, bet uzbeki, tadžiki – brāļi. Pilnīgs neprāts! Krievija pamazām pārvēršas par musulmaņu zemi, to nevar nepamanīt mūsu pilsētu ielās. Lai saprastu procesu mērogus, Pēterburgā pietiek pastaigāties Gorkija metro stacijas apkārtnē, kur atrodas pilsētas centrālā mošeja. Piektdienās, kad notiek lielais nedēļas dievkalpojums, apkārtējās ielas ir pilnas ar jauniem vīriešiem no Centrālāzijas. Notiekošais nav nekas cits kā padomju internacionālisma politikas turpinājums, kas šodien turpina iznīcināt krievisko identitāti. Starp citu, no tā vajadzētu mācīties Latvijas politiķiem. Proti, ka ne jau visi lēmumi valstī jāpieņem, rēķinot tikai ekonomiskos ieguvumus.

Reklāma
Reklāma

Bet ekonomikai vajadzīgs lēts darbaspēks…

Ne tikai lēts, bet arī paklausīgs, faktiski beztiesisks. Viņiem var mēnešiem nemaksāt algas, aizmirst par medicīnisko apdrošināšanu un daudzmaz cilvēcīgiem dzīves apstākļiem. Krievu Vaņka no Arhangeļskas ar kaut ko tādu nekad nebūtu mierā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.