Kabači dažādos ēdienos un receptēs

Kur stādīt cukīni, ja ir maz vietas: tie dos vēl labāku ražu nekā dārzā 0

Kabači ir pateicīgi dārzeņi, kas priecē ar ražu pat tad, ja dārzā nav daudz vietas vai pieredzes. Ar dažiem vienkāršiem padomiem var izaudzēt sulīgus kabačus, kas bagātinās vasaras ēdienkarti. Šeit apkopoti galvenie ieteikumi, kā un kad stādīt kabačus, lai iegūtu labāko rezultātu, tostarp risinājumi, ja vietas ir maz.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Naudas datumi maijā katrai zodiaka zīmei: šajās dienās ir iespēja izvilkt pilno lozi
Pataisīja par muļķi: kas pārliecināja Trampu mainīt viedokli par Putinu? Atklājas intriģējošas aizkulišu detaļas
RAKSTA REDAKTORS
“Ir noticis smags noziegums…” Pagājuši trīs mēneši kopš traģiski izdzisa divu zēnu dzīvības Pļavniekos – kas ir noskaidrots?
Lasīt citas ziņas

Kabaču sēšanu atklātā zemē vislabāk sākt maija beigās vai jūnija sākumā, kad augsne sasniegusi 12–15 grādu siltumu. Aukstumu kabači nepanes, tāpēc jāgaida stabils laiks bez sala. Ja vēlaties agrāku ražu, sēklas var sēt jau aprīlī uz palodzes vai siltumnīcā, bet maijā gatavos stādus pārvieto uz dārzu. Silta, saulaina diena būs īstā izvēle stādīšanai.

Lai kabači labi augtu, augsnei jābūt irdenai un auglīgai, vēlams ar neitrālu vai viegli skābu reakciju. Rudenī vai pavasarī augsni bagātina ar kompostu vai kūtsmēsliem, izvēloties saulainu, no vēja pasargātu vietu. Sēklas pirms sēšanas dažas stundas mērcē siltā ūdenī vai augšanas stimulatorā, lai tās ātrāk dīgtu. Var arī diedzēt tās mitrā drānā, kas paātrina procesu. Sēklas liek 3–4 cm dziļumā, saglabājot aptuveni 70–80 cm attālumu starp augiem, lai tiem būtu vieta izplesties. Katrā bedrītē var ielikt pāris sēklu, vēlāk atstājot spēcīgāko stādu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja dārzā vietas ir maz, kabači joprojām ir lieliska izvēle. Izvēlieties kompaktas šķirnes vai audzējiet tos vertikāli, atbalstot stīgas pie balstiem vai režģiem, kas ietaupa zemi. Vēl viena iespēja ir stādīt kabačus lielos podos vai konteineros uz balkona vai terases. Galvenais, lai vieta būtu saulaina un augsne bagāta ar barības vielām. Šāds risinājums ļauj baudīt pašu audzētus kabačus pat pilsētas apstākļos.

Kabači mīl mitrumu, tāpēc tos laista ar siltu ūdeni, īpaši ziedēšanas un augļu veidošanās laikā, taču jāuzmanās no pārmērīga mitruma, kas var kaitēt saknēm. Augsni var mulčēt ar zāli vai salmiem, lai saglabātu mitrumu un apgrūtinātu nezāļu augšanu. Mēslojumam izmanto organiskos vai minerālmēslus ar kāliju un fosforu, kas veicina augļu attīstību. Ražu novāc, kad kabači sasnieguši 15–20 cm garumu – tas ne tikai nodrošina maigāku garšu, bet arī mudina augu veidot jaunus augļus.

Ar šiem padomiem kabaču audzēšana kļūst par vienkāršu un patīkamu procesu. Neatkarīgi no tā, vai jums ir plašs dārzs vai tikai neliels balkons, kabači atradīs savu vietu un iepriecinās ar bagātīgu ražu. Sāciet ar sauju sēklu, un drīz vien varēsiet baudīt pašu audzētus dārzeņus!

Marinēti kabači ziemai


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.