Lindas Rozenbahas foto

LA.lv “Sievietei” redaktore Linda Rozenbaha izmēģina pieneņu medus recepti 9

Gads ir paskrējis ātri un atgādinām pagājušā gada recepti, kuru vēl var paspēt īstenot – pieneņu medus recepti!

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
VIDEO. Artuss Kaimiņš savā raidījumā pamatīgi nokaitina LTV leģendu Andreju Volmāru, kurš pamet sarunu pusratā
Lasīt citas ziņas

Laukos pilnas pļavas ar pienenēm! Tāpēc, šo skaistumu ieraugot, atcerējos, ka ir tāds pieneņu medus. Izlasīju internetā vairākas versijas un izlēmu pamēģināt vienkāršāko variantu.

Dažādās receptēs uz 1 litru ūdens un 1 kg cukura tiek norādīts, ka jāņem no 200 līdz 350 pieneņu galviņām. Dažam maģiskais 300 esot noteiktais teju rituālais skaits. Es domāju par šo medu kā par pienenes pašas būtības, esenci, labuma uzsūcēju, tāpēc ņēmu maksimālo daudzumu – 350 ziedošu pieneņu galviņas!

CITI ŠOBRĪD LASA

Pieneņu galviņas noskalo. Viens medus pagatavošanas veids ir, diennakti galviņas ūdenī mērcējot un tikai tad vārot. Es izvēlējos otro – liku galviņas litrā ūdens un uz lēnas uguns vārīju stundu. Citviet iesaka pat atstāt tikai dzeltenās lapiņas, taču pārsvarā liek ar visām galviņām. Kāda sieviete eksperimentējusi, uztaisot medu abējādi – nekāda rūgtuma no zaļās puķes galviņas daļas neesot bijis, salīdzinot ar dzelteno lapu medu.

Ieraugot milzu cukura devu, šaubījos, vai man vispār ko tādu taisīt – kilograms cukura uz litru ūdens! Ne velti citi to sauc par pieneņu sīrupu. Tomēr pārliecināja tas, ka jāēd pa karotei divām un ka produkts ir veselīgs, ārstniecisks – kaulu veselībai, osteohondrozes ārstniecībai. Neiesaka bērniem un pusaudžiem, kamēr aug kauli – līdz 18-20 gadu vecumam.

Internetā izlasīju, ka viena sieviete taisījusi pieneņu medu, izmantojot fruktozi, un iznācis pat vēl gardāk! Interesanti, kā izdotos, ja cukura vietā liktu parasto medu?

Mazliet novērsos no gatavošanas apraksta. Tātad, kad galviņas stundu vārītas uz lēnas uguns, nokāš. Tālāk šķidrumam pieliek cukuru un vāra stundu vai arī – pec 45 minūtēm pievieno citrona sulu un miziņu un vāra vēl 15 minūtes. Man nebija citrona, tāpēc šī daļa izpalika.

Garša ir ļoti interesanta – saldi pieneniska. Citrona piedeva, liekas, pat būtu tieši laikā. Produkts ir ļoti salds, man liekas, ka cukuru varētu likt arī mazāk (vispār vienā receptē bija 0,5 kg, bet pamatā raksta par 1 kg).

Ejiet pļavās, kur bezmaksas lieliskā izejviela pieneņu medum! Ieteicams – prom no šosejas un no rīta, kad rasa apžuvusi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.