BP-8965. Foto – Valdis Semjonovs

Kas posta bumbieres 0

Pēdējos gados daudzviet dārzos par postīgu kaitēkli kļuvusi bumbieru lapu blusiņa. Tai gadā attīstās aptuveni četras paaudzes. Kaitēklis šo augļu koku stādījumos sastopams visās attīstības stadijās. Lapu blusiņa sūc sulu no lapām, jaunajiem dzinumiem un augļiem, vienlaikus izdalot lipīgu medus rasu, uz kuras veidojas kvēpsarmas sēne. Sēņotne ir tik blīva, ka traucē dzinumu attīstību. Bojājumu dēļ lapas sačokurojas, koki izskatās kā apdeguši.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Dārznieks nedrīkst pieļaut, ka kaitēkļi sadēj olas masveidā, tāpēc koki regulāri jāapseko (nepietiek izstaigāt dārzu vienreiz nedēļā). Bumbieru jaunos dzinumus sāk pārbaudīt jau tūlīt ziedēšanas. Lapu blusiņām parādoties, var lietot zaļās ziepes vai sistēmas iedarbības insekticīdus. Pēc tam koki jāapsmidzina ar kādu fungicīdu, lai neizplatītos kvēpsarma.

Ražu ievērojami samazina bumbieru–kadiķu rūsa. Vienā gadā slimība uzliesmo spēcīgāk, citā – mazāk, tomēr rūsa koku nenogalina. Ar šo slimību jāsadzīvo, bet nedrīkst nokavēt ķīmiskos aizsardzības pasākumus. Apsmidzina pavasarī, kopumā trīs reizes, izmantojot Efektoru, Ditānu, Skoru vai Topāzu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nereti dārzos augļi pūst. Ja nenovāc un neaprok puvušos augļus, infekcija pāriet uz nākamo gadu. Puves attīstās ziedēšanas laikā.

Vēl bieži pieļauta kļūda ir blīvs stādījums.

! Bumbieres jāstāda vismaz 3–4 m attālumā cita no citas.

Padomi

• Bumbieri jāvāc, kad auglis, ar pirkstu iespiežot pie kātiņa, šķiet mazliet mīkstāks un kātiņš sāk vieglāk atdalīties no zara, neplēšot līdzi lapas un augļzariņus. Nedrīkst raut ar varu! Ziemas šķirņu bumbieri savu kvalitāti sasniedz tikai pēc izņemšanas no vēsa augļu pagraba un 1–2 nedēļu ilgas noturēšanas istabas temperatūrā.

• Bumbieriem glabājot vajadzīga 0…-1 °C, bet āboliem piemērota ir +3…+5 °C temperatūra. Kopā ar āboliem novietoti bumbieri glabāsies daudz īsāku laiku.

• Dažādu šķirņu bumbieriem raksturīga atšķirīga sulīguma un mīkstuma pakāpe – no pilnīgi kūstošiem un sulīgiem līdz pat tik kraukšķīgiem kā āboli. Vēlams, lai pie serdes nebūtu granulācijas.

• Stādu iegādi nevajadzētu atlikt uz pavasari, jo tad kokaudzētavās ir daudz mazāka šķirņu izvēle. Bumbieru kociņus labāk pirkt rudenī, bet stādīt drošāk ir pavasarī. Sala izturīgas šķirnes var stādīt arī oktobra sākumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.