Foto – Andris Ozoliņš

Ekoloģiski un ekonomiski 14


Koka māju vēlams siltināt ar kokšķiedru plāksnēm, termovati “Izoprok”, ekovati vai akmens vati (“Rockwool”, “Isoroc”, “Paroc”).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

“Ekonomiska un videi draudzīga ir Latvijā ražotā ekovate “Ekowool”, kuras sastāvā ir otrreiz izmantotā celulozes šķiedra (avīžu papīrs) un sāļu piemaisījums – negaistoši antipirēni un antiseptiķi,” stāsta SIA “EKO ISO” vadītāja vietniece Jeļena Janeviča. “Ekovate montāžas ziņā ir ļoti daudzpusīgs siltumizolācijas materiāls. To var izmantot dažādu jaunceltņu konstrukciju siltināšanai, kā arī ēku renovācijai – siltināšanai paredzētās virsmas ir sienas, grīdas, starpstāvu pārsegumi, mansards un arī jumta konstrukcijas, ar ekovati var aizpildīt gaisa spraugas starp ķieģeļiem. Celulozes smalkā šķiedra aizpildīs visas spraugas arī siltināšanai grūti aizsniedzamās vietās. Ekovati var montēt sausā vai mitrā veidā, abos gadījumos veidojas viendabīga, bezšuvju siltumizolācijas kārta, turklāt virsmai nav jābūt līdzenai. Pateicoties celulozes šķiedru kapilārajai struktūrai (pēc izskata tās atgādina tievas caurulītes), situācijās, kad ekovatē nonāk mitrums, šķiedras to sevī uzsūc, atstarpes starp tām paliek sausas un siltumvadītspēja nepasliktinās. Ūdens avārijas gadījumā ekovate spēj absorbēt ūdeni 5–6 reizes lielākā apjomā nekā tās pašmasa. Šīs īpašības dēļ ūdens nenokļūst citās konstrukcijas vietās. Pēc mitruma uzņemšanas un izžūšanas ekovate nezaudē savas īpašības. Siltumvadītspēja šim materiālam ir 0,039–0,043 W/mK. Ar ekovati nosiltinātām ēkām ir arī lieliska skaņas izolācija – 15 mm biezuma slānis slāpē 9 dB troksni.”

Izvēloties akmens vati, veido koka vai speciālu metāla karkasu, kur attālums starp līstēm ir plākšņu platumā, bet tā, lai loksnes tiktu viegli iespiestas. Ja akmens vates siltumizolācijas slāņos veidojas spraugas, tās pieblīvē ar materiāla ķīļveida gabaliņiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mājas ar minerālas izcelsmes (betona vai ķieģeļu) sienām var siltināt ar putuplastu, piemēram, “Tenapors EPS” (putu polistirola materiālu saīsināts apzīmējums ir EPS – no angļu valodas Expanded PolyStyrene).

“Putuplasta plāksnes pie minerālas izcelsmes sienas stiprina trīs veidos: ar metāla karkasu, ar speciālo līmi vai ar dībelēm. Pēc piestiprināšanas to parasti pārklāj ar sietu un apmet. Speciālas metāla konstrukcijas nopērkamas būvniecības veikalos. Veidojot siltinājuma sistēmas, vēlams konsultēties ar pārdevēju, jo modernie celtniecības materiāli ir ļoti specializēti un tikai pareizi savietoti, tie dos gaidīto iznākumu. Siltinot māju, apakšā liek cietākas plāksnes, kas iespējama trieciena dēļ mazāk deformētos. Augstāk liek vieglākas un lētākas plāksnes,” stāsta SIA “Tenapors” pārstāvis Nor­munds­­­ Rudmanis.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.