Mārcis Liors Skadmanis
Mārcis Liors Skadmanis
Foto – Valdis Semjonovs

– Vai “Brexit” temats ir svarīgs tur dzīvojošiem latviešiem? 16

– Tirdzniecības kamerai ir pienākums sekot, kas notiek latviešu sabiedrībā Britānijā. Ir vairākas sociālās grupas. Secinu, ka latviešiem nav kopības sajūtas, viņi baidās publiskajā telpā izteikt viedokli. Citu valstu piederīgie savu viedokli izsaka skaļi. Tas varētu būt saistīts ar mentalitāti, etnisko piederību. Mēs ar savām aptauju kampaņām panācām, ka latvieši sāk dalīties ar informāciju, diskutēt, sniegt ierosinājumus. Pirmajā šoka mirklī daudzi teica: “Nebiedējiet mūs ar “Brexit”! Ar mani nekas nenotiks, es šeit dzīvoju desmit gadus, nekas ar mani nenotiks.” Tomēr Latvijas pilsoņi ir satraukušies par “Brexit” tāpēc, ka Britānijā valsts institūcijas nav publiski pateikušas, kas notiks, ja valsts izstāsies no ES.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

– Kā “Brexit” vērtē Apvienotās Karalistes uzņēmēji?

– Britānijas rūpniecības konfederācija vēstīja par 950 000 darba vietu zaudēšanu. Ļoti skaidru nostāju pauda Britu Tirdzniecības kamera Eiropas Savienībā – no viņu aptaujātajiem 8000 biedru 89,3% vēlas palikt ES. Tas saistīts ar darbaspēka kustību, ar starptautisko tirdzniecību, biznesu un agrāk iedibinātiem sakariem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms nedēļas ļoti skaidru pozīciju pauda Britānijas lauksaimniecības arodbiedrība, kas labāk darbotos ES. Jo lauksaimnieki izmanto ES atbalstu, lauksaimniecībā darbojas daudz citu ES dalībvalstu pilsoņu.

Neziņa par “Brexit” rada neskaidrību investoros. Mārciņas vērtība krita par 1,2%, patlaban kurss ir 1,26 – 1,27 eiro pret vienu mārciņu. Šis ir rekordzems britu mārciņas līmenis pēdējo sešu septiņu gadu laikā.

– Kāds 23. jūnija referenduma rezultāts būtu izdevīgs Latvijai?

– Es ļoti ceru, ka balsstiesīgās personas vērtēs faktus un ekonomisko ieguvumu katrai ģimenei, nevis lēmumu pieņemtu, balstoties uz emocijām. Nav jauki, ka patlaban ar emocionāliem saukļiem un apvainojumiem Britānijā veido kampaņas par un pret palikšanu ES. Mēs, LLTK, tāpat kā Latvijas ārlietu ministrs, uzskatām, ka Britānijas dalība ES Latvijai ir svarīga gan no politiskā, gan arī no ekonomiskā viedokļa. LLTK redz Britāniju ES arī tāpēc, ka šajā gadījumā var straujāk attīstīt ekonomiskās saites starp Latviju un Britāniju. Es piekrītu, ka ir jāmaina imigrācijas sistēma, veids, kā pieteikties pabalstiem, un nostāja vēl vairākos jautājumos, vienlaikus ievērojot katra indivīda likumiskās tiesības.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.