Jāgaida jaunais dronu regulējums 3

Dronus izmanto jau vismaz divas pašvaldības – Krustpils un Rēzeknes –, kas iegādājušās pa vienam dronam zivju resursu aizsardzībai pašvaldības ūdenstilpēs. Vienkārši sakot, maluzvejnieku dzīvi jaunie droni saldāku nepadarīs. Krustpils novada Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs Ilmārs Luksts skaidroja, ka par 3425 eiro iepirkto lidaparātu saņēmuši decembrī. “Pagaidām vēl mācāmies to izmantot, nejūtamies tik droši, lai izmantotu drona maksimālās spējas. Tas kalpos izlūkošanai un teritoriju apsekošanai, lai noķertu maluzvejniekus. Drons lido klusi, un cilvēks nemaz nemana tā esamību,” stāsta I. Luksts, minot, ka vasaras vidus varētu būt laiks, kad drons Krustpils novadā lidināsies pilnvērtīgi. Tam pašam nolūkam, tikai nedaudz dārgāk (4228 eiro, no tiem 3968 eiro Zivju fonda finansējums) dronu iegādājusies arī Rēzekne.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Lasīt citas ziņas

Mazos lidaparātus testē arī telekomunikāciju uzņēmums “Tele2”. Tehniskā direktore Līga Krūmiņa uzsvēra, ka “Tele2” testē dronus tīkla infrastruktūras uzturēšanas un attīstības mērķiem. “Ideja izmantot dronus radās esošo bāzes staciju apsekošanas un tīkla plānošanas apjomīgā darba dēļ. Droni varētu palīdzēt strādāt efektīvāk, ietaupīt laiku un cilvēkresursus, kā arī samazinās risku, veicot darbu augstumā,” norādīja L. Krūmiņa.

R. Točelovskis papildināja, ka droni palīdz tieši bāzes staciju antenu apsekošanai, kuras vēja un laika apstākļu ietekmē mēdz izkustēties par dažiem grādiem, ko no zemes ar aci nevar noteikt. Tāpat var redzēt erozijas veidošanos, ļaujot laikus plānot apkopes un remontus. Viņš arī sacīja, ka tikko noslēgusies projektu iesniegšana “Latvijas valsts mežu” konkursā, kas ar droniem plāno veikt karjeru monitoringu, arī “Sadales tīkls” arvien aktīvāk runā par dronu iespējām. Rudenī par vairāk nekā 17 000 eiro savus dronus vajadzētu saņemt Valsts vides dienestam, kas arī grib cīnīties ar maluzvejniekiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lauku atbalsta dienesta (LAD) pārstāvis Uldis Sprukts pavēstīja, ka dienests dronu iegādājies pirms gada, lai atvieglotu un uzlabotu darbu klientu īstenoto projektu pārbaudēs uz vietas, kas būtiski samazina patērēto laiku, ja nepieciešams apsekot, piemēram, meliorācijas grāvjus, dzērveņu purvus, meža ugunsdzēsības torņus u. c. grūti pieejamas teritorijas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.