Pēteris Blumbergs kopā ar vecāko dēlu Aleksandru, kurš šogad absolvēja Garezera vasaras vidusskolu. Tēvs nupat piedalījies Garezera talkā, bet dēls – deju kopas mēģinājumā.
Pēteris Blumbergs kopā ar vecāko dēlu Aleksandru, kurš šogad absolvēja Garezera vasaras vidusskolu. Tēvs nupat piedalījies Garezera talkā, bet dēls – deju kopas mēģinājumā.
Foto – Vilnis Trops

– Kā vērtējat, vai Latvija pati pietiekami daudz dara savai aizsardzībai? 22


– Esmu redzējis, kā pēdējā laikā daudz kas ir mainījies. Tikos ar Latvijas valdības pārstāvjiem 2014. gada decembrī un tad vēlreiz šāgada maijā, kad bija ALA kongress, un bija redzama viedokļu maiņa. Amerikas latvieši vienmēr iestājušies par to, ka tie divi procenti aizsardzībai vajadzīgi. Cilvēki saprot, ka valstij, kas atrodas Krievijas pierobežā, aizsardzībai vienmēr būs jāizdod lielāka nauda nekā, piemēram, Spānijai vai Portugālei, kam nav draudu “tieši ap stūri”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Latvijas valdība ir apņēmusies sasniegt šos divus procentus līdz 2017. gadam. Tad tā ir nokārtota lieta, un debates par to vairs nav jātaisa. Varbūt igauņi, kam tie divi procenti jau ir, veic it kā spiedienu, ka mums ir jāturas viņiem līdzi. Zinot par šo apņemšanos, mums kā Amerikas Latviešu apvienībai ir vieglāk iet pie ASV politiķiem un teikt – esam izdarījuši savu daļu. Un tad vieglāk būs no viņiem saņemt atbalstu.

– Kā, no tālienes raugoties, vērtējat Latvijas politikas un ekonomikas attīstību? Pēdējā laikā daudz tiek spriests par bēgļiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Šķiet, ka Latvija iet pareizā virzienā. ALA prezidenta vēlēšanās neatbalstīja kādu konkrētu kandidātu (mēs nekad to nedarām), bet uzskatu, ka pēdējās prezidenta vēlēšanās ir ievēlēts cilvēks, kas saprot starptautisko stāvokli, un viņam ir pieredze aizsardzības jautājumos.

Ir sasniegts tas, ko centās panākt PBLA, Amerikas Latviešu apvienība, un, protams, latvieši paši – Latvija ir NATO un Eiropas Savienībā, un Latvija tiek uzskatīta par Rietumu valsti. Un tas nākotnē palīdzēs. Jo vairāk Latvija sadarbojas ar rietumvalstīm un jo vairāk ievēlam prasmīgus cilvēkus atbildīgus amatos un sūtām labus pārstāvjus uz NATO un ES iestādēm, jo labāk, un tas viss kopā ir pareizais virziens.

Amerikāņi ir “slaveni” ar to, ka viņi īpaši labi nezina ģeogrāfiju. Ja tipiskais amerikānis sajauc Norvēģiju un Latviju, tas nozīmētu – viņam Latvija asociējas ar “kādām tur Eiropas ziemeļvalstīm”, un tas jau ir labi, ka viņi nedomā par Latviju kā bijušo Padomju Savienības daļu.

Viens no ALA svarīgākajiem uzdevumiem ir turpināt to labo darbu, ko veic mūsu izglītības un kultūras nozaru aktīvisti, un saglabāt šeit, Amerikā, jauniešiem latvisko izglītību un kultūru. Tas man ir personīgi svarīgi, jo man aug četri dēli, un ģimenē gādājam, lai viņi mācētu latviešu valodu un apzinātos savas latviskās saknes.

Arī tie Latvijas cilvēki, kuri šeit ieradušies pirms dažiem gadiem, sūta savus bērnus latviešu svētdienas skoliņās.

Vienu no ALA nozarēm sauc – “sadarbība ar Latviju”, un tā sniedz atbalstu Latvijā daudzbērnu ģimenēm un citiem, kam vajag palīdzību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.