“Pieprasījums pēc mācībām mūsu skolā aizvien aug, nevaram uzņemt visus gribētājus, taču pēc skolas telpu paplašināšanas skolēnu skaitu varēsim palielināt,” tā Latvijas Starptautiskās skolas (LSS) Biznesa un attīstības vadītāja Zigita Paurniete skaidro, kāpēc izglītības iestāde bija gatava uzņemties pat četrus miljonus eiro vērtas kredītsaistības jauna skolas korpusa celtniecībai. 0

Skolas vadība gan cer, ka ieceru īstenošanai pietiks ar trim miljoniem eiro, taču, tā kā celtniecības izmaksas mēdz būt neparedzamas, aizņēmums ņemts “ar rezervi”.

Reklāma
Reklāma

Skola, kas strauji augusi

“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

LSS mācības notiek angliski, tajā mācās lielākoties diplomātu bērni. Taču skolā izglītojas arī bērni, kuru vecāki ieradušies Latvijā, lai strādātu dažādos uzņēmumos, kā arī citu turīgu vecāku bērni. Katru gadu LSS izsludina stipendiju konkursu Babītes novadā dzīvojošajiem bērniem, un divi konkursa uzvarētāji iegūst tiesības bez maksas skoloties LSS.

Skolēni mācās pēc tā sauktās Starptautiskā Bakalaurāta programmas. Skolas ar šādu izglītības programmu ir visā pasaulē. Kad vecāki darba dēļ atkal dodas uz kādu citu valsti, bērni, kas mācījušies starptautiskā bakalaurāta skolā, bez problēmām var uzsākt mācības citā valstī. Turklāt starptautiskā bakalaurāta diploms nodrošina ceļu uz pasaules labākajām augstskolām. Skolā valda brīva atmosfēra. “Lai bērns skolā labi mācītos, viņam te jābūt laimīgam,” teic skolas direktora vietnieks Deivids Kalavejs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sākotnēji skolu 1994. gadā dibināja vien dažas diplomātu kundzes un, kā smej D. Kalavejs, skolas telpas nav bijušas lielākas kā dzīvojamā istabā. Patlaban skolā mācās skolēni no vairāk nekā 30 valstīm – skolas foajē izvietoti visi šo valstu karogi. Skola atrodas Babītes novada Piņķos jaunā, modernā namā, kurā LSS uzbūvēja tikai 2011. gadā, tomēr tā atkal ir pārmaiņu priekšā.

Dārga, bet pieprasīta izglītība

LSS ir privāta izglītības ie­stāde, kurā mācības maksā, sākot no 13 000 eiro gadā. Neraugoties uz to, pieprasījums pēc šīs prestižās izglītības ir liels un diemžēl visus interesentus skola uzņemt nevar. Tā būvēta 280 bērniem, šobrīd tajā mācās 370 skolēni. Lai nodrošinātu skolas bērnus ar telpām, skola īrē moduļus, kur arī iekārtotas papildu klases, taču tas nevar būt ilgtermiņa risinājums.

Skolai nav savas aktu zāles – tās funkcijas līdz šim pildījusi sporta zāle, kas būvēta kā multifunkcionāla telpa, tomēr akustika tajā nav tik laba, kāda nepieciešama svinīgiem pasākumiem. Tāpēc jaunajā korpusā tiks iekārtota arī daudzfunkcionāla auditorija 290 kvadrātmetru platībā ar 220 līdz 260 sēdvietām. Līdz šim izlaidums un citi nozīmīgi pasākumi noritējuši arī īrētās telpās, bet drīzumā tos varēs rīkot pašu skolā.

Z. Paurniete piebilst, ka šī auditorija noderēs ne tikai svinīgiem pasākumiem, bet arī skolotāju apmācībai. Dažādās lekcijās izglītojas gan LSS skolotāji, gan pieredzes apmaiņai bieži viesojas pedagogi no citām Latvijas skolām.

Taps arī jauna mūzikas klase un sešas mūzikas nodarbības telpas ar palīgtelpām. Tik daudz muzicēšanas telpu nepieciešams, jo katrs LSS skolēns pamatskolas laikā apgūst kāda instrumenta spēli. Kas notiek, ja kāds nav gana muzikāls, lai to paveiktu? D. Kalavejs attrauc, ka katrs var iemācīties spēlēt mūzikas instrumentu, ja vien gana cītīgi vingrinās. Patiesi, kad skolā klausījās, kā mūzikas stundā pūšamos instrumentus spēlē bērni, kuri sākuši tos spēlēt tikai šajā mācību gadā, var pārliecināties, ka viņiem jau izdodas nospēlēt kādu no Ziemassvētku dziesmiņām. D. Kalavejs uzver: muzicēšana attīsta prātu. Viņš arī pastāsta, ka skolā lielu vērību velta radošām nodarbēm, jo no zināšanām nav lielas jēgas, ja nav radošas pieejas to pielietošanā.

Reklāma
Reklāma

Tāpat jaunajā korpusā būs mācību klases dabaszinātnēm – modernizētas ķīmijas laboratorijas, kā arī siltumnīca bioloģijas eksperimentiem – klases darbmācībai, datoru dizaina apguvei un vizuālajai mākslai, kā arī vizuālās mākslas noliktava ar keramikas krāsni. Iecerēts iekārtot arī klasi skolēniem ar speciālām vajadzībām, kur šiem bērniem mācīs dažādas dzīvei noderīgas prasmes, piemēram, ēst gatavošanu, un divas daudzfunkcionālas klašu telpas. Z. Paurniete uzsver: pēc skolas paplašināšanas LSS iespēja uzņemt arī vairāk bērnu ar īpašām vajadzībām.

Kopumā jaunās telpas aizņems 3688 kvadrātmetru lielu platību. Tā kā esošajā ēkā ir nedaudz vairāk kā 7000 kvadrātmetru, var teikt, ka skola kļūs par trešdaļu lielāka. Pārmaiņas piedzīvos arī daļa no esošajām telpām: tiks būvēts esošās ēkas savienojums ar jaunbūvi, kā arī pārbūvēta un paplašināta skolas ieejas halle, bibliotēka, sākumskolas gaitenis, garderobe un divas klašu telpas, skolas virtuve un ēdamzāle u. c.

“Pārbūve un jaunbūve būs ar mūsdienīgu arhitektonisko veidolu, funkcionāla un būvēta no kvalitatīviem un ilgmūžīgiem materiāliem,” uzsver Z. Paurniete.

Jaunbūves celtniecība svinīgi tika uzsākta šā gada jūnijā. Iecerēts, ka jau no nākamā mācību gada skola varēs izmantot arī jaunās telpas. Tad arī skolai būs iespēja palielināt skolēnu skaitu līdz 450.

Jāpiebilst, ka tiks uzlabotas arī skolēnu iespējas sportot. Skolas teritorijā plānots uzbūvēt daudzfunkcionālu sporta laukumu, kurā būs laukumi futbolam, rokas bumbai, basketbolam un volejbolam, kā arī 100 metru skrejceļš, 300 metru krosa celiņš un tāllēkšanas bedre. Rekonstruēs un paplašinās arī rotaļu un vingrošanas laukumu, skolas autostāvvietu un saimniecības ēku.

Tā kā skola ir privāta, uz valsts vai pašvaldību atbalstu infrastruktūras attīstībai tā nevar pretendēt. Tāpēc finansējums pārmaiņām rasts bankā “Citadele”. “Mums gan ir arī pašu uzkrāti līdzekļi, taču tie nebija pietiekami, lai apmierinātu visas mūsu ambīcijas,” teic Z. Paurniete.

Arī jau esošā skolas ēka celta, uzņemoties kredītsaistības. Sākotnēji aizņēmumu izsniedza ārvalsts banka, taču pirms dažiem gadiem LSS izveidoja veiksmīgu sadarbību ar “Citadeli”, kura turpinās arī šobrīd.

Svarīga ir ideja un būvnieka izvēle

Guntis Mincis, bankas “Citadele” vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs
Guntis Mincis, bankas “Citadele” vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs

Nekustamā īpašuma iegāde vai attīstība ir viens no aktuālākajiem mērķiem uzņēmumu attīstībai.

Nekustamā īpašuma iegādei, izmantojot bankas aizdevumu, pircējam un potenciālajam bankas “Citadele” klientam skaidri jāzina, kā īpašums tiks izmantots pēc tā iegādes. Izņemot dzīvojamo namu attīstības projektus, investīciju kredīta piešķiršanai jebkādu citu projektu īstenošanai banka seko tam, kāda būs uzņēmuma saimnieciskās darbības naudas plūsma, norāda bankas “Citadele” eksperti.

Ražošanas būvniecībai banka piešķir aizdevumu četru līdz piecu gada naudas plūsmu apmērā. Savukārt lielām tirdzniecības vai biroju ēkām – desmit līdz piecpa­dsmit gada naudas plūsmu apmērā.

Pircējam un aizdevuma ņēmējam tāpat jāņem vērā, ka nekustamā īpašuma iegādei parasti būs nepieciešams paša līdzfinansējums. Ar bankas piešķirtā aizdevuma apmēru parasti nosedz lielāko daļu no īpašuma iegādes vērtības, bet ne visu.

Ja aizdevums nepieciešams nekustamā īpašuma pārbūvei, tad bankai ir svarīgi, kurš ir būvnieks un kāda ir viņa līdzšinējā darba pieredze un reputācija. No būvnieka vienmēr tiek prasīta arī darba izpildes garantija. Tādējādi banka piedalās projekta īstenošanā ne tikai ar naudu, bet arī seko visiem projekta īstenošanā iesaistītajiem dalībniekiem.

Jebkādu būvniecības projektu īstenojot, galvenie riski vienmēr ir saistīti ar būvnieka izvēli, būvniecības izdevumu tāmi, tehnisko dokumentāciju. Lai mazinātu šo risku, šādu projektu īstenošanai banka piesaista savu ekspertu, kurš novērtē: vai ar piešķirto aizdevuma summu pietiek, lai varētu uzbūvēt iecerēto; vai tas iespējams aizdevuma ņēmēja norādītajā laikā; vai projekta īstenošanai izvēlēta piemērota vieta.

Piemēram, lēmums par aizdevuma piešķiršanu uzņēmējam, kas veiksmīgi vada mazu viesnīcu un izīrē dzīvokļus ārvalstu studentiem, lielā mērā bija atkarīgs no vietas Rīgas Āgenskalnā, kur atrodas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes mācību telpas.

Lēmums par aizdevuma piešķiršanu ļoti atkarīgs no tā, kā uzņēmējs sagatavojis biznesa plānu. Ja tas ir rūpīgi pārdomāts un pārliecina kreditoru, tad tā jau ir daļa no vēlāk veiksmīgi īstenotā projekta. Ja biznesa plāns pārliecina un ja klients ir atnācis ar visiem nepieciešamajiem dokumentiem, tad pēc nedēļas banka jau var atbildēt, vai atbalsta aizdevuma piešķiršanu.

Sadarbībā ar

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.