Naarva harvesters
Naarva harvesters
Publicitātes foto

Traktoru piemērotība meža apsaimniekošanas darbiem 0

Dažādu lauksaimniecības traktoru piemērotība meža apsaimniekošanas darbiem ir labāk izprotama, tos iedalot divās grupās atkarībā no tiem sākotnēji paredzētā lietojuma veida:
· augošu lauksaimniecības kultūru kopšanai (braukšanai starp rindām) paredzēti traktori;
· zemes platības vienlaidu apstrādei (vienlaidu aršana, kultivēšana, ražas novākšanas mašīnu vilkšana un piedziņa u. tml.) paredzēti l/s traktori ar palielinātu jaudu.
Šāds traktoru iedalījums galvenokārt ir pamatots ar traktora vilkmes spēju un iespēju mainīt ritošās daļas platuma izmēru.
Meža apsaimniekošanas darbu (meža atjaunošana, meža aizsardzība un mežizstrāde) veikšanai biežāk par piemērotiem tiek atzīti pirmās grupas l/s traktori (sk. tehniskos parametrus tabulā).
Otrās grupas l/s traktori vairāk piemēroti lielu kravu pārvadājumiem, piemēram, apaļo kokmateriālu nogādāšanai līdz pārstrādes vietām, tāpat arī koksnes izejvielu smalcināšanas mašīnu pārvietošanai un piedziņai.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Kopumā traktorus var izmantot visos meža apsaimniekošanas darbos. Tas ir iespējams arī tāpēc, ka meža mašīnbūve piedāvā ļoti plašu tādu iekārtu klāstu, kas paredzētas lietošanai agregātā ar l/s traktoru:
· atcelmošanai – celmu frēzes;
· nevēlamā apauguma novākšanai – apauguma frēzmašīnas;
· meža augsnes sagatavošanai – disku frēzes, augsnes dziļfrēzes;
· meža atjaunošanai – meža koku stādāmās mašīnas, stādīšanas galvas;
· meža apsardzībai – pretuguns aizsargjoslu kultivatori, augsnes platjoslu frēzes;
· kokmateriālu sagatavošanai – harvestera un procesora aprīkojums;
· kokmateriālu pirmējam transportam – treilēšanas vinčas, kokmateriālu satvērēji, pievešanas piekabes;
· enerģijas ieguvei paredzētu koksnes izejvielu smalcināšanai – smalcināšanas mašīnas.

Celmu un nelabvēlīga apauguma smalcināšana
Celmu un nelabvēlīgā apauguma novākšana ar frēzēm, kas tiek agregatētas ar l/s traktoru, ir pēdējo triju piecu gadu populārākais piedāvājums. Šāda veida tehnikas lietojumam ir pozitīvi rezultāti, ja ir nepieciešamība uzlabot augsnes auglību, jo ar frēzi sasmalcinātais apauguma un celmu koksnes maisījums tiek labi sajaukts ar augsni un bagātina to ar organisko vielu papildinājumu. Izmantojot šo tehniku, augsni var labi sagatavot pavisam citam tālākā lietojuma veidam, piemēram, aizaugušu zemes platību atgriešanai lauksaimniecībā, dažkārt arī citiem mērķiem. Ražotāji piedāvā daudz dažādu platumu frēžu, ar kurām var novākt gan vienu atsevišķu koku puduri, gan arī no apauguma atbrīvot, sasmalcināt un ar augsni samaisīt veselā joslā. Lietojot piedāvāto tehniku, nevar cerēt uz iespēju sasmalcināto koksni savākt, lai izmantotu kā izejvielu koksnes izstrādājumu ražošanai vai vismaz enerģijas ieguvei.

CITI ŠOBRĪD LASA

Meža augsnes sagatavošana
Meža augsnes sagatavošanai tiek izmantotas atvieglinātas konstrukcijas diskveida augsnes frēzes ar hidropiedziņu. Tās var būt gan ar vienu, gan ar diviem diskiem, ar kuru palīdzību augsne cirsmās tiek sekmīgi sagatavota meža atjaunošanai. Nelielās (līdz 2 ha) izcirtumu platībās un arī lielas cirsmu fonda teritoriālās sadrumstalotības gadījumā minētās augsnes frēzes, tās agregatējot ar l/s traktoru, sekmīgi un ekonomiski tiek izmantotas daudzās Eiropas valstīs.

Pašlaik meža augsnes sagatavošanas jomā palielinās interese par augsnes dziļfrēzēšanas iekārtām. Ar šādām iekārtām augsne tiek sagatavota viendabīga maisījuma veidā līdz 40 cm dziļā un 40–60 cm platā joslā, sasmalcinot un pilnā slāņa dziļumā iemaisot visas koksnainās daļas (celmus, saknes), kuru caurmērs nepārsniedz 10 cm. Tādējādi izveidojas biezs ļoti kvalitatīvi sagatavotas augsnes slānis, kas samazina meža stādīšanas darbu izpildei izmantojamo enerģiju, palielina šo darbu norises ātrumu un nodrošina labvēlīgus apstākļus iestādīto stādu augšanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.