Foto – Karīna Miezāja

Lai veicinātu konkurenci, veselības ministrs iecerējis palielināt patentbrīvo jeb ģenerisko medikamentu īpatsvaru tirgū, kā arī veicināt inovatīvo, bet salīdzinoši dārgāko, ar patentu aizsargāto medikamentu paralēlo importu. 8


Inovatīvu zāļu radīšana ilgst daudzus gadus un izmaksā miljardus. Šādas zāles ir daudzus gadus aizsargātas ar patentu, un to īpašnieks par zālēm var prasīt, kādu samaksu vēlas. Ģeneriskos medikamentus bez ieguldījumiem pētījumos var sākt ražot tie, kuri nopērk attiecīgās tehnoloģijas, un šo zāļu cenas ir būtiski zemākas.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Zāļu reģistrācijas procedūru veic Zāļu valsts aģentūra (ZVA), kura, pēc G. Belēviča ieskata, prasa nesamērīgi dārgu cenu priekš mūsu mazā zāļu tirgus. Jāatgādina, ka ES ar likumu ir noteikts, cik maksimāli drīkst piecenot pie zāļu pamatcenas zāļu vairumtirgotājs un aptiekas. Šādas politikas rezultātā Latvijā trūkstot lētu zāļu mazām pacientu grupām, jo zāles esot tik lētas, ka ieguldītās izmaksas uzņēmēji nevar atpelnīt.

Latvijā proporcija starp patentbrīvajām zālēm un oriģinālproduktiem pēc iepakojumu skaita ir labvēlīga: 23% un 76% par labu patentbrīvajiem. Protams, naudas izteiksmē proporcija ir apgriezta, jo oriģinālprodukti ir dārgāki, skaidro ZVA direktore Inguna Adoviča.

CITI ŠOBRĪD LASA

G. Belēvičs plāno jau šā gada pirmajā pusē panākt izmaiņas zāļu reģistrācijas cenrādī un zāļu reģistrācijas procesu paātrināt. Uz to mudina arī “Latvijas Avīzes” aptaujātie uzņēmēji.

Latvijā šobrīd iespējams arī zāļu paralēlais imports, kas nozīmē, ka medikamentu, kurš ar tādu pašu nosaukumu, kāds ir Latvijā, ir pieejams arī citās ES valstīs, bet maksā lētāk, piemēram, Latvijā ieved zāles bulgāru iepakojumā un laiž apgrozībā, izejot attiecīgas procedūras, uzlīmējot etiķeti un pievienojot anotāciju latviešu valodā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.