Foto – Karīna Miezāja

Tikai “piespiedu kārtā” 8


Aptaujātie nozares speciālisti norāda, ka šobrīd nepastāv objektīvu, būtisku iemeslu, kas varētu veicināt medikamentu cenu samazinājumu. “Ir faktori, kuri ietekmē ražošanas procesus, piemēram, elektroresursu cenas vai izejvielu un materiālu cenas, kas kļūst arvien dārgāki. Zāļu cenas ietekmē arvien jauni ES regulējumi zāļu drošības uzraudzībā, prasības farmaceitiski aktīvo vielu auditiem, izmaiņu apstiprināšanas izmaksas, kuras Latvijā ir vienas no augstākajām Eiropas Savienībā. Diemžēl arī iedzīvotāju skaits Latvijā nepalielinās, bet tikai samazinās. Tāpēc, mūsuprāt, zāļu cenas tikai palielināsies,” saka Kaspars Bāliņš, AS “Rīgas farmaceitiskā fabrika” valdes priekšsēdētājs.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Kokteilis
FOTO. “Laikam tā lieta būtu jāpārtrauc…” Raimonds Pauls dalījies ar bēdīgu ziņu viņa talanta cienītājiem 5
Lasīt citas ziņas

Lētākas zāles tāpat vien aptieku plauktos neparādīsies, tas var notikt vienīgi “piespiedu kārtā”. Vienīgi “regulējošu” mehānismu iedarbināšana nozīmē kādam kaut ko atņemt – vai nu tā būtu peļņa, vai privilēģijas. G. Belēvičs ir veiksmīgi darbojies biznesā, savulaik izveidojis un vadījis “Saules” un “Mēness” aptieku ķēdi. Sarunā ar “Latvijas Avīzi” atklāj, ka apzinās: lai sasniegtu vēlamo rezultātu, nevar tikai ņemt nost, neko nedodot pretī.

Aptaujātie Latvijas lielākie zāļu tirgotāji un ražotāju pārstāvji pozitīvi vērtē G. Belēviča zināšanas un politisko gribu īstenot reformas un vienlaikus uzmanību virza uz nepietiekamo valsts finansējumu veselības nozarei. “Te tiešām būs vajadzīga politiskā griba kaut ko mainīt, jo iekšējo rezervju meklēšana noteikti nevar būt vienīgais risinājums,” saka zāļu vairumtirgotāja SIA “Tamro”, kam pieder BENU aptiekas, rīkotājdirektore Dita Martinsone.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Bez politiski drosmīgiem lēmumiem tiešām nav cerību uz strauju budžeta pieaugumu. Šis nav tikai veselības ministrijas jautājums, bet gan valdības kopīga izšķiršanās,” uzsver viena no vadošajiem starptautiskajiem inovatīvajiem farmācijas uzņēmumiem Latvijā SIA “GlaxoSmithKline Latvia” valdes loceklis un Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes loceklis Valts Ābols.

“Apsveicama ir veselības ministra iecere atcelt ārsta un pacienta zāļu izvēles tiesību ierobežojumus, kas bija ieviesti krīzes laikā, proti, piemaksājot cenas starpību, pacients varēs izvēlēties arī dārgākas kompensējamās zāles, nevis valsts noteiktās – vislētākās,” saka AS “Grindeks” valdes priekšsēdētāja padomnieks nozares politikas jautājumos Egils Einārs Jurševics. Tomēr Latvijas lielākā zāļu vairumtirgotāja AS “Recipe Plus” vadība atzīst: “Būtisks potenciāls slēpjas nozarē jau esošo resursu prātīgā un efektīvā pārvaldē. Ļoti daudz ko var izdarīt, prātīgi un mērķtiecīgi strādājot pie kompensējamo medikamentu cenu pazemināšanas.” Jāatzīmē, ka “Recipe Plus” ietilpst vienā holdingā AS “Repharm” ar Latvijā lielākā aptieku tīkla – “Mēness aptieka” – pārvaldītāju AS “Sentor Farm aptiekas”.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.