Ilustratīvs attēls. Foto-Karīna Miezāja

Kārtība noteikta likumā 32

Kā zināms, likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka pārdevējam nav jāmaksā nodoklis, ja nekustamais īpašums viņam piederējis ilgāk par 60 mēnešiem, pēdējos 60 mēnešus līdz pirkuma līguma noslēgšanas dienai bijis viņa vienīgais īpašums, kā arī vismaz 12 mēnešus pēc kārtas bijis viņa deklarētā dzīvesvieta. Diemžēl neviens no šī likuma noteikumiem neskar pensionēto rīdzinieku Andri Mukānu. Pēc Zemesgrāmatas datiem, viņam pieder vairāki īpašumi, arī deklarētā dzīvesvieta ir citur. Citos gadījumos nodoklis 15% apmērā pārdevējam jāmaksā no īpašuma iegādes un pirkuma līgumā norādītās summas starpības.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

VID jautāju, kāpēc Andrim jāmaksā nodoklis no naudas summas, kuru viņš rokās nemaz nav turējis un kuru, ja pircējs godprātīgi maksās, saņems tikai pēc četriem gadiem.

VID pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa atbild, ka šāda kārtība noteikta likumā, kas ir spēkā no 2014. gada 1. janvāra. “Ja, pārdodot nekustamu īpašumu, pārdevējs saņem ienākumu ilgāk nekā triju gadu laikā, skaitot no gada, kad bijis noslēgts pirkuma līgums, tad uzskatāms, ka viss ar pārdošanu saistītais ienākums ir iegūts pirmo triju gadu laikā. Trešajā gadā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajā ienākumā iekļauj atlikušo līgumā noteikto, bet nesaņemto summu neatkarīgi no tā, vai ienākums ir vai nav saņemts,” skaidro viņa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.