Ilustratīvs attēls. Foto-Karīna Miezāja

VID soda bez brīdinājuma 32

Likumu nezināšana, protams, neatbrīvo nodokļu maksātāju no pienākuma tos pildīt. Taču ļoti labi zinot pensionētu ļaužu ierobežotās iespējas izsekot likumiem un to grozījumiem, tas, kā notiek likumu pantu piemērošana, pamatoti rada dibinātu sašutumu. Pārdodams nelielu, ap 700 kvadrātmetru zemes pleķīti, pensionētais rīdzinieks Andris Mukāns, neviena iepriekš nebrīdināts, uzreiz saņem paziņojumu par nodokļa parādu, aprēķināto kavējuma naudu un draudīgu brīdinājumu par parādu piedziņu piespiedu kārtā. Būtībā VID soda bez brīdinājuma, iedzenot parādos iedzīvotājus, kuriem to, iespējams, nekad nebūtu, ja tiktu laikus brīdināti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Lasīt citas ziņas

Nesen intervijā “LA” VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule gan solījusi, ka VID turpmāk ne tikai ziņošot iedzīvotājiem par pienākumu maksāt nodokļus, bet arī sniegšot padomus, kā tie jāmaksā un kādas sekas iestājas, ja tiek kavēti maksāšanas termiņi. Tāpat VID galvenā amatpersona solījusi pievērsties izsūtīto paziņojumu saturam, kurā pašlaik ierēdnieciski samudžinātā valodā (deviņās lappusēs – kā Andrim Mukānam piesūtītajā) ir uzskaitīti likumu panti un paragrāfi. Bet bieži paziņojumu saņēmējam tā arī netop skaidrs – jāmaksā nodoklis vai nav jāmaksā.

VID solījumi novērst trūkumus, protams, izskan cerīgi. Bet, kamēr nav izdarīti grozījumi likumā, tikmēr rīdzinieks Andris Mukāns noteikti nebūs pēdējais, kuru pret paša gribu ieskaita nodokļu maksātāju parādniekos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.